Reklam
Reklam
Anadolu Ajansı Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
20 Kasım, 2024 16:15 tarihinde yayınlandı
0

Salıpazarı’nda imamlara uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi

SAMSUN (AA) – Salıpazarı ilçesinde uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık sorunlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim programı düzenlendi.Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen eğitim, Salı…

SAMSUN (AA) – Salıpazarı ilçesinde uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık sorunlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim programı düzenlendi.

Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen eğitim, Salıpazarı Diyanet Gençlik Merkezi Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Eğitime ilçedeki camilerde görev yapan imamlar katıldı.

Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri, uyuşturucu maddelerin türleri, bağımlılığın birey ve toplum üzerindeki etkileri, ailelerin dikkat etmesi gereken işaretler ve gençlerin bu tehlikeden nasıl korunabileceği konularında bilgi verdi.

Ayrıca katılımcılara, uyuşturucu kullanan kişilerin davranışsal değişimleri ve bu kişilere nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda da rehberlik sağlandı.

Eğitimde, gençlerin uyuşturucu tuzağına düşmesini önlemek amacıyla yürütülen “En İyi Narkotik Polisi: Anne” projesi de tanıtıldı.

Ekipler, uyuşturucu ile mücadelede teknolojinin kullanımının artırıldığı, vatandaşların da aktif şekilde bu sürece dahil olduğu sistemler hakkında bilgi verdi.

Kaymakam Ahmet Faruk Beyazıt, buradaki konuşmasında, uyuşturucunun sadece bireyi değil, aynı zamanda aileyi ve toplumu da derinden etkileyen yıkıcı bir tehlike olduğuna dikkati çekti.

Uyuşturucu ile mücadelede devletin bütün birimlerinin etkin şekilde çalıştığını, bu mücadelenin başarıya ulaşmasının toplumun her kesiminin bilinçlenmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Beyazıt, “Uyuşturucu, toplumun temellerini sarsan ciddi bir tehlikedir. Bu mücadelede bilinçlendirme faaliyetleri büyük önem taşıyor. Bu mücadelede imamların da önemli rolü var.” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 12:56 tarihinde yayınlandı
0 0

Diyalizde su israfına son verecek proje, BEUN’dan ’Sürdürülebilir Sağlık’ hamlesi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Yasin Öztürk, iklim krizine karşı sağlık sektörünün karbon ayak izini düşürmek ve hemodiyaliz ünitelerindeki su israfını önlemek amacıyla “Ters Osmoz (RO) Atık Suyu Geri Kazanım Projesi”ni hayata geçirdiklerini duyurdu.

1-7 Haziran Sıfır Atık Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, BEUN ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez 6 Haziran günü sağlık hizmetlerinin ekolojik boyutu sempozyumla ele alınacak.

Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği yönetiminde de aktif rol alan Dr. Yasin Öztürk, iklim krizinin yalnızca çevresel değil, doğrudan bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

İnsanlığın doğaya saldığı karbon gazlarının oluşturduğu sera etkisi ve küresel ısınmanın bedelini ödediğini belirten Öztürk, sağlık alanında 1990’lı yıllardan itibaren başlayan ekolojik farkındalığa vurgu yaptı.

Öztürk, “Hastaları tedavi ederken kullandığımız enerji, su, tıbbi malzeme ve oluşturduğumuz atıklar nedeniyle sağlık sektörünün de önemli ölçüde karbon salınımına neden olduğu fark edildi. Bir yandan iklim krizinin neden olduğu hastalıklarla mücadele ederken, diğer yandan farkında olmadan iklim krizini artıran faaliyetlerin içinde yer alabiliyoruz. Bu doğrultuda dünyada ’Sürdürülebilir Sağlık Hizmetleri’ ve ’Yeşil Tedavi’ kavramları gelişmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Hemodiyalizde atık su geri dönüştürülüyor

Ömür boyu süren diyaliz tedavilerinde su, enerji tüketimi ve karbon ayak izinin devasa boyutlara ulaştığını belirten Dr. Öztürk, klinik uygulamalarda çevre dostu ve kaynak etkin stratejileri acilen devreye almanın zorunlu olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda atılan somut adımı paylaşan Öztürk, “Hemodiyaliz ünitelerinde ortaya çıkan yüksek miktardaki su israfını önlemek amacıyla ’Ters Osmoz (RO) Atık Suyu Geri Kazanım Projesi’ni devreye aldık. Sistemden çıkan deşarj suyunu ham su tanklarına entegre ederek geri dönüştürdüğümüz bu proje sayesinde, hem tonlarca su tasarrufu sağlıyor hem de merkezin karbon ayak izini doğrudan aşağı çekerek döngüsel sağlık hizmetine somut bir örnek sunuyoruz” dedi.

Üniversitenin yeşil kampüs başarısı

İklim kriziyle mücadelenin tüm toplumun ortak sorumluluğu olduğunu belirterek Eren Enerji çevre mühendisleri ve BEUN Genç TEMA Topluluğu’nu da sürece dahil ettiklerini belirten Öztürk, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in çevre vizyonuna da değindi.

Öztürk, BEUN’nün UI GreenMetric dünya sıralamasında ilk 300’e girerek “Sıfır Atık” ve “Yeşil Kampüs” alanlarında Türkiye’nin en öncü üniversitelerinden biri olduğunu tescillediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Artık sadece hastalarımızın sağlığını değil, onların yaşayacağı dünyanın sağlığını da düşünmek zorundayız. Sağlıklı insanlar için sağlıklı bir çevreye ihtiyacımız var. Hastalarımızı tedavi ederken gezegenimizi de korumayı öğrenmek zorundayız.”

Bizi sosyal medyadan takip edin