Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
26 Temmuz, 2024 12:48 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.07.2024 13:37
A+ A-

Sanatına Tutkulu Bir Zanaatkâr: Mehmet Kemal Özdal ile Bakır Sanatının Geleceği

KARABÜK - Safranbolu'da bakır işlemeciliği zanaatkârı Mehmet Kemal Özdal, eski eşyaları sanat eserine dönüştürmeye devam ediyor.

Safranbolu’da yaşayan Mehmet Kemal Özdal, eski bakır malzemeleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motiflerle süsleyerek sanat eserine dönüştürüyor. 40 yaşındaki Mehmet Kemal Özdal, çocuk yaşta babasından öğrendiği bakır işleme zanaatini 26 yıldır sürdürüyor. Ateşle yumuşatılan ve torna tezgahlarında farklı kalıplara sokulan bakır malzemelere yeniden hayat veren Özdal, hem geleneksel el sanatlarını yaşatıyor hem de modern tasarımlara imza atıyor. Sanatına olan tutkusu ve ustalığı ile dikkat çeken Özdal, bakır işçiliğinin önemine vurgu yaparak, bu sanatı gelecek nesillere aktarmak için çalıştığını belirtiyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Safranbolu’ya gelen yerli ve yabancı turistlerinin beğenisine sunduğu bakırdan oluşan tepsi, sürahi, bardak ve çaydanlık gibi diğer mutfak eşyalarının üzerine Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait süsleme programlarını işliyor. Sanat eseri haline getirdiği bakır eşyalar, Özdal ustanın ellerinden geçerek otantik mekânların ve evlerin vazgeçilmez süslemeleri haline geliyor. Bakır işleme ustası Mehmet Kemal Özdal, mesleğini çok sevdiğini belirterek, “Bakır malzeme üzerindeki işçiliğe bağlı olarak yapım süresi 1 günde de olabiliyor, 6 ay kadar uzun süreni de bu süre işlemesine göre değişebiliyor. Bu yıl işlerimiz Ramazan Bayramından itibaren çok durgun hale geldi. Vatandaşın alım gücünden ziyade mi, malzemelerin pahalı olmasından mıdır bilemiyorum ama geçen yıllara göre düşük. Bu yıl özel sipariş bile gelmedi.”
BATI KARADENİZ’İN TEK BAKIR ZANAATKÂRI SAFRANBOLU’DA
Selçuklu motiflerini daha anlamlı buluyorum ve çok severek yapıyorum, diyen Özdal; 18 yaşından sonra bir çırak yetiştirmenin zor olduğunu kaydetti. Özdal: “Safranbolu Kaymakamlığı’nın bir çalışması var. Evraklarımızı tamamladığımızda yanımızda yetiştirilmek üzere stajyer eleman verecekler. Ağaç yaşken eğilir. Biz acı tatlı bu işi bitiririz de, esnafların sıkıntısı giderilmedikçe çırak yetiştirilse de bu mesleği nasıl sürdürecek onun çok iyi planlanması lazım” dedi. Bakır işleme ustası Mehmet Kemal Özdal, mesleğini çok sevdiğini belirterek, "Bu mesleği Batı Karadeniz'de bir ben yapıyorum. Geriden heves eden arkadaşlar var ama kimse bu mesleği yapmıyor. Bakır işlemeciliği güce dayalı bir meslek değil, erkek ya da kız fark etmez herkes yapabilir. Engelli bir vatandaş bile bu mesleği yapabilir." diye konuştu. Çocuk yaşta çıraklık yaparak mesleğine adım atan zanaatkâr Özdal, babasından öğrendiği geleneksel desenleri hayata geçirmeye devam ediyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait motiflerin derin anlamlar taşıdığını vurgulayan Özdal, bu eserlerin hayatı simgelediğini ifade etti. Ancak, geçmişin bu özel eserlerinin günümüzde alıcıyla buluşmakta zorlandığını belirtti. Ekonomik zorlukların sektörde büyük bir engel oluşturduğunu dile getiren Özdal, ekonominin düzelmesiyle birlikte mesleğinin daha iyi bir konuma geleceğine inandığını söyledi. Geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Özdal, maddi şartların iyileşmesinin bu değerli kültürel mirasın geleceği için büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi. Özdal, sanat ve zanaatkârlığın sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğuna dikkat çekerek, desteklenmesi gereken bir alan olduğunu vurguladı. HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ. 
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bakan Yardımcısı Bağcı: “Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesi”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesinin yaşandığını belirterek, çiftlerin yaptığı masrafları karşılayacaklarını açıkladı.
Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini incelemek üzere Samsun’un Çarşamba ilçesine geldi. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte fındık bahçelerini ve meyvelerini inceleyen Bağcı, tarla sahiplerinden de son durum hakkında bilgi aldı. Bağcı, incelemelerin arından açıklamalarda bulundu.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesi"
Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, "Geçtiğimiz günlerde maalesef tarihimizin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Bundan alışılmış en çok etkilenen vilayetlerimiz ortasında Samsun da var. Bilhassa Samsun’la ilgili biz birinci tespitlerimizde fındık ve ceviz üzerinde ve birtakım meyve çeşitleri üzerinde tesirli olduğunu gördük. Alışılmış, Tarım ve Orman Bakanımızın talimatıyla süratlice tespit çalışmalarına başladık. Birinci tespitimiz tabi alan bazında oldu. Bundan sonraki tespitimiz biraz daha eser kaybı bazında olacak" dedi.

"Şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız"
"Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın da talimatlarıyla birlikte bu hasar tespitinden sonra alışılmış ki mevzuyu da çiftçilerimizin şu ana kadar yaptığı, üreticilerimizin şu ana kadar yaptığı zararın karşılanması ile ilgili çalışmaları yürütmeye başladık" diyen Bağcı, "TARSİM sigortası olanlarla ilgili zati çalışma başladı. Onların ziyanları TARSİM kapsamında karşılanacaktır. ÇKS’ye kayıtlı olup da TARSİM sigortası olmayanlarla ilgili de biz ziyanı alışılmış tespit edeceğiz. O ziyanı nispetinde de şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız. Hepimize geçmiş olsun. Bundan yaklaşık 11 yıl evvel, 2014 yılında da bu türlü bir hadise gerçekleşmişti. O hadiseyle birlikte bu ortadaki farka baktığımızda aslında orada daha çok tarla bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Burada buradaki don hadisesinde ise daha çok meyve bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Ortadaki aslında en büyük bir fark bu. Burada alansal olarak etkilenme 2014’e nazaran daha az gözükmekle birlikte meyve bitiklerini vurduğu için alışılmış hasarla ilgili daha fazla bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Yaklaşık bir ay içerisinde bu hasar tespit çalışmalarının biteceğini düşünüyoruz. Ondan sonra aslında bakanlığımız her vakit üreticinin yanında olduğu üzere yeniden üreticimizin üretim sürdürebilmesi için gerekli takviyeleri de sağlayacaktır" biçiminde konuştu.
Bakan Yardımcısı Bağcı, Değincek Mahallesi’ndeki 400 rakımlı tarlayı inceledikten sonra beraberindeki heyetle birlikte öteki meyve bahçelerini gezdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.