blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2024 20:52 tarihinde yayınlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Rize’de konuştu:

blank

​​​​​​​RİZE (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz gençlerimize yatırım yaptıkça, onlara güvendiğimizi hissettirdikçe, bilim merkezleriyle, teknoloji festivalleriyle, gençlik merkezleriyle buluşturdukça, inanıyorum ki bu topraklardan nice Selçuk Bayraktarlar, Aziz Sancarlar yetişecek." dedi.

Rize Ticaret Borsası'nda düzenlenen Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) projeleri toplu açılış ve imza ile Rize'de yapılacak Bilim Merkezi'nin imza töreninde konuşan Kacır, Rize'ye yeni eserler kazandırmanın memnuniyetini yaşadıklarını belirtti.

Son 22 yıldır büyüyen güçlü Türkiye'ye yaraşır yatırımları birer birer hayata geçirdiklerini belirten Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ve kararlılığı ile asra bedel yatırımları 22 yılda ülkemize kazandırdık. Yapılamaz denilenleri yaptık, olmazları oldurduk." diye konuştu.

Kacır, içeride ve dışarıda ülkenin set çekenlere, yolunu kapatmaya çalışanlara karşı dik durduklarını vurgulayarak, "Bizim davamız millete hizmet davasıdır, dedik. Böylece Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına büyüyen, kalkınan, bölgesinde ve dünyada söz sahibi olan güçlü bir Türkiye olarak adım attık." ifadelerini kullandı.

Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider; ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya üretiminde ise Avrupa'da birinci olan Türk sanayisini inşa ettiklerini kaydeden Kacır, şöyle devam etti:

"Büyük ve güçlü Türkiye'nin temel şiarı olan Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi birer birer gerçekleştiriyoruz. Milletimizin 60 yıllık hayali Togg ile mavi sulardaki güvencemiz TCG Anadolu'yla, savaş paradigmalarını değiştiren İHA'larımızla, SİHA'larımızla, dosta güven, düşmana korku veren Akıncı, Kızılelma ve milli muharip uçağımız Kaan ile göğsümüz kabarıyor. Tüm bu başarılar, kazanımlar gelecek vizyonumuzu ortaya koyarken, ileride yapacağımız yeni ve güçlü atılımların da teminatı niteliğindedir."

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak son 22 yılda Rize'de yeni veya ilave yatırımlar için 428 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini aktaran Kacır, 18,8 milyar lira sabit yatırımın ve 16 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtıklarını belirtti.

Kacır, kentte planlı sanayileşmenin bel kemiği olan Rize Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) altyapı ve üstyapı çalışmaları için 1,3 milyar lira finansman sağladıklarını ifade ederek, OSB'nin 28 hektarlık genişleme alanındaki çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Yine son 22 yılda 3 küçük sanayi sitesini tamamlayarak şehirde faaliyet gösteren KOBİ ölçeğindeki sanayicilere altyapısı hazır ve modern iş yerleri sunduklarına işaret eden Kacır, şunları kaydetti:

"Sanayi sitelerimizde 1900 ilave istihdam oluşturduk. Diğer yandan Rize'nin büyüme ve kalkınma yolculuğunun bel kemiği olan KOBİ'lerimizi tüm imkanlarımızla destekliyoruz. 22 yıl öncesine kadar şehrimizde sadece iki elin parmağı kadar KOBİ'miz KOSGEB desteklerinden yararlanıyordu. KOSGEB eliyle bugüne kadar 6 bin 700'den fazla KOBİ'mize 777 milyon lira destek sağladık. Özellikle sel felaketi başta olmak üzere doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lerimizin yaralarını hızla sardık. 186 KOBİ'mize 207 milyon liralık finansmanı ilk 12 ayı geri ödemesiz olmak üzere 36 ay vadeli olarak kullandırdık."

Kacır, Rize'yi bilim, Ar-Ge ve inovasyonda daha ileriye taşımak için Teknopark kurduklarını hatırlatarak, TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 162 projeye ve 671 bilim insanına 408 milyon lira destekte bulunduklarını söyledi.

TEKNOFEST heyecanı ve coşkusunu 2022 yılında Rize'ye taşıdıklarına değinen Kacır, "Geleceğin bilim insanlarını, bilime, teknoloji üretmeye meraklı gençleri bulmak, onların kapasitelerini ortaya çıkarmak amacıyla şehrimize Deneyap Teknoloji Atölyesi kazandırdık." dedi.

Bakan Kacır, Rize Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçirilecek Bilim Merkezi'yle gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artıracağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkezimiz doğa bilimleri, matematik, teknoloji, tasarım, astronomi, uzay ve havacılık alanlarında, gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkanı sunacak. 1700 metrekarelik sergi, 500 metrekarelik atölye ile birlikte planetaryum alanları olacak olan bilim merkezimizi gençlerimizin ve Rizeli hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Biz gençlerimize yatırım yaptıkça, onlara güvendiğimizi hissettirdikçe, bilim merkezleriyle, teknoloji festivalleriyle, gençlik merkezleriyle buluşturdukça, inanıyorum ki bu topraklardan nice Selçuk Bayraktarlar, Aziz Sancarlar yetişecek. TEKNOFEST kuşağı yeni TOGG'ları, İMECE'leri, yeni Altay'ları, Gökbey'leri, ANKA'ları, yeni Bayraktar'ları, Kızılelmaları, Hürjet'leri, KAAN'ları Türk milletine armağan edecek."

DOKA eliyle Rize'de, kamu kurumları, mahalli idareler, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 181 projesine 433 milyon lira destek sağladıkların belirten Kacır, DOKAP ile son 10 yılda kamu kurumları, mahalli idareler ve üniversitelerimizin toplam 98 projesine 1,3 milyar lira destek sağladıklarını ifade etti.

Kacır, bugün de DOKA ve DOKAP eliyle Rize'ye kazandırdıkları, toplam proje büyüklüğü 84 milyon liraya ulaşan 10 projenin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu projelerle genç istihdamını teşvik ediyoruz. Gençlerimizi dijital yetkinliklerle buluşturuyoruz. Engel tanımayan bireylerimizin sosyal hayata ve istihdama katılımını sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Bunların yanında Rize'de, 2024 yılı yatırım programı kapsamında proje büyüklüğü 109 milyon liraya ulaşan 11 proje için de ilgili kuruluşlarla protokol imzalayacaklarına dikkati çeken Kacır, "Şehrimizde heyelan riskini azaltarak güvenli ulaşımı tesis edecek, tarım, hayvancılık ve turizmi destekleyecek, gençlerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturacak, fırsat eşitliğini temin edecek bu projelerle şehrimizin kalkınma yolculuğuna ivme kazandıracağız." dedi.

- "Şehirlerimizi eserler ve hizmetlerle donatmaya devam edeceğiz"

Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 22 yılda olduğu gibi Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılı'nda da şehirleri eserler ve hizmetlerle donatmaya devam edeceklerinin altını çizerek, "Her alanda rüştünü ispatlamış büyük ve güçlü Türkiye vizyonumuzla bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizin 22 yıldır bizlere olan inancını, güvenini ve teveccühünü gerçekleştirdiğimiz kalkınma ve büyüme hamleleriyle muhafaza etmeye devam edeceğiz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz ve imzalarını atacağımız projelerin şehrimize, milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kacır, Rize Belediyesini de ziyaret ederek Belediye Başkanı Rahmi Metin ile görüştü.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
2
Haziran Pazartesi
1446 HİCRİ Zilhicce 6
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:15
  Güneş
05:12
  Öğle
12:53
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:52
  Akşam
20:23
  Yatsı
22:11

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

GAZETECİLERE EĞİTİM ŞART!..

blank
Karabük

Karabük Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu Yenileniyor

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 28 Mayıs 2025

blank
Köşe Yazıları

Yarım Kalan Yurt Tamamlanıyor, Gençler Kazanıyor

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank

KBÜ Orman Fakültesi’nde  Mezuniyet Sevinci

blank

Dr. Dinççağ: “Nargile ve e-sigara, sigaradan daha zararlı”

blank

Samsun’da İslami İlimler Sınıfı ilk mezunlarını verdi

blank

Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Sağlık Bakanlığı Obezite Bilim Kurulu üyesi oldu

blank

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli mezunlarını geleceğe uğurladı

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2025 15:22 tarihinde yayınlandı

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

Karabük’te bıçak bileyicilerinde Kurban Bayramı mesaisi başladı.
Bayrama sayılı günler kala vatandaşların taleplerini karşılamak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başlayan bileyicilerde yoğunluk yaşanıyor.
26 yıldır bıçak bileyicisi olan Ali Açıkgöz, Kurban Bayramı öncesi yoğunluğun her yıl olduğu üzere bu yıl da arttığını söyledi. Vatandaşların bıçak bileme işini son günlere bırakmasının hem kendilerini hem de müşterileri güç durumda bıraktığını belirten Açıkgöz, şunları söyledi:
"Kurban yoğunluğu başladı. Bu bayram öncesinde vatandaşlarımız her zamanki üzere son günlere bırakıyorlar. Keşke daha evvel gelseler de işlerini daha rahat yapsak. Son günlerde hem biz yoruluyoruz hem de vatandaş kendilerini gerilime sokuyor. Tavsiyem daha erken getirmeleri. Personellik daha hoş olur."
Bileme işine itina gösterdiklerini söz eden Açıkgöz, "Biz elimizden geldiği kadar itina gösteriyoruz doğal. Bu işin vebali var. Bıçak kesmediği vakit natürel bizde onun rahatsızlığı oluyor" dedi. Bayrama sayılı günler kaldığını belirten Açıkgöz, işleri sırayla aldıklarını tabir ederek, "Son dört günümüz kaldı. Son günlerde sıkışmamak ismine zati işleri sırayla alıyoruz" diye konuştu. 26 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Ali Açıkgöz, "Bu işi yapalı 26 yıl oldu. Üç jenerasyondur devam ettiriyoruz. Benden sonra oğlum var" sözlerine yer verdi. Bıçak bileme fiyatlarının da bayram öncesi sabit olduğunu aktaran Açıkgöz, "Bıçak bileme 50 TL, balta ve satır üslubunda işler 100 liraya yapılıyor" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
2
Haziran Pazartesi
1446 HİCRİ Zilhicce 6
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:15
  Güneş
05:12
  Öğle
12:53
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:52
  Akşam
20:23
  Yatsı
22:11

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

GAZETECİLERE EĞİTİM ŞART!..

blank
Karabük

Karabük Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu Yenileniyor

blank
Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 28 Mayıs 2025

blank
Köşe Yazıları

Yarım Kalan Yurt Tamamlanıyor, Gençler Kazanıyor

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank

KBÜ Orman Fakültesi’nde  Mezuniyet Sevinci

blank

Dr. Dinççağ: “Nargile ve e-sigara, sigaradan daha zararlı”

blank

Samsun’da İslami İlimler Sınıfı ilk mezunlarını verdi

blank

Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Sağlık Bakanlığı Obezite Bilim Kurulu üyesi oldu

blank

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli mezunlarını geleceğe uğurladı