Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
19 Mayıs, 2023 14:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bir Projeye Kaynak Ayırdı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda geliştirilen 2023 yılı Sosyal gelişmeyi desteleme programı kapmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Markalaşma yolunda safran “ projesine  kaynak aktarıldı. Destekleme programı kapmasında Karabük ile birlikte Bartın ve Zonguldak’tan birer projeye destek ayrılırken,  projeye toplam 8.7 milyon hibe desteği sağlamış oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona erdi.
SOGEP'ten Batı Karadeniz'e 8,7 Milyon TL Hibe Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı  koordinasyonunda geliştirilen 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinden birer proje olmak üzere toplamda 3 projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 8.704.005 TL kaynak ayrıldı.
MARKALAŞMA YOLUNDA SAFRAN PROJESİNE KAYNAK
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Markalaşma Yolunda Safran Projesi”nde Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortak; Karabük Valiliği, Karabük Üniversitesi ve Safran Ova Şirketi iştirakçi olarak yer alıyor.  Proje  üretimi yapılan safran bitkisinden katma değerli ürünler üretilecek ve kültürel miras ögelerinin devamlılığı sağlanacak.. Kurulacak olan uygulama ve eğitim serası ile kaliteli soğan temini sağlanacak ve tarımsal üretime ilgi artışını sağlayarak,  genç neslin kârlı tarımsal üretim ve kırsal turizm faaliyetlerine ilgilerini çekerek istihdam alanları yaratılacak. Uygulama alanının safran ve lavanta üretim alanlarına ve Safranbolu’nun ilgi çeken noktalarına yakınlığı alanın kısa süre içerisinde cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Projede Gastronomi Atölyesi, Lavanta ve Safran İşleme Atölyesi, Tasarım Atölyesi, Küçük Eller Atölyesi kurulacak ve oluşturulacak Doğa Gözlem Atölyesiyle kırsal turizme de katkı sağlanacaktır. Proje boyunca üretime ve tasarıma yönelik eğitimler düzenlenecek ve ilde turizm ve gastronomi alanında öğrenim gören öğrencilere staj imkânı sunulacak.(Sadık Arslan)
.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çinicilik kursu sayesinde hem stres atıyorlar hem de aile bütçesine katkıda bulunuyorlar

Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan Alacahan’da açılan çini kursu sayesinde kursiyerler hem gerilim atıyorlar hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Ortalarında emekli öğretmen ve ev hanımların bulunduğu kursa ağır ilgi olurken, kursiyerlerin yaptıkları eserler adeta göz kamaştırdı.
Kursiyerlere geçmişten günümüze gelen çini sanatını öğretmeye çalıştıklarını belirten Dumlupınar Üniversitesi Seramik Kısmı mezunu, Ortahisar Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Zuhal Aksoy, "Kursiyerlerimize geçmişten günümüze gelen klasik çini sanatını öğretmeye çalışıyoruz. Kursiyerlerimiz ortasında emekli öğretmenlerin yanı sıra konut hanımları yer alıyor. Kursiyerlerimiz hem üretiyorlar hem de yaptıkları eserleri maddi manada değerlendirip aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Kursumuzda meskende kullanılabilecek bütün eserlerden ,dekorasyona varana kadar hepsini kullanıyoruz" dedi.
Çinicilik sanatının Mezopotamya periyodundan günümüze geldiğini kaydeden Aksoy, "Çinicilik sanatı Mezopotamya periyodundan günümüze kadar geliyor. Kursumuza ilgi ağır halde sürüyor çabucak hemen her yaş gurubundan iştirak var. Kursiyer sayımız 28, en yaşlı kursiyerimizin 65 yaşında. Bir şeyler ürettikçe bir nevi rehabilite oluyorlar, yıllar sonra bu türlü bir yeteneklerinin olduklarını fark ediyorlar" diye konuştu.
Kursiyerlerden emekli öğretmen Leyla Tarı, kurs sayesinde çinicilik sanatını öğrenme imkanı bulduğunu belirterek, "Eskiden beri bu sanata çok hevesim vardı. Kurs sayesinde bu sanatı öğrenme imkânı buldum. Burada dostluklar kuruyoruz bu da güzelimize gidiyor gerilime çok yeterli geliyor. İki yıldır kursa orta ara geliyorum el çalışması konusunda bayağı marifet kazandım" dedi.
Kursiyerlerden konut hanımı Zekiye Kalman ise kursun bir nevi terapi tesiri olduğunu tabir ederek, "Henüz yeni başladım hocamızın yardımıyla inşallah bir şeyler yapmaya çalışacağız. Şu anda tablo yapmaya çalışıyorum. Bir nevi gerilim atıyoruz terapi tesiri oluyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.