Reklam
Reklam
Anadolu Ajansı Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
30 Eylül, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
0

Sanofi “nadir hastalıklar” için AR-GE çalışmalarına sürat veriyor

İSTANBUL (AA) – Sanofi Türkiye, İran ve Levant Özellikli Tedaviler Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu, “Daha fazla çalışma içinde, bilhassa karşılanmamış muhtaçlık olan alanlarda, klinik çalışmalarımız sürüyor ve gayemiz yenilikçi tedavilerimizi gereksinimi olan az hastaların kullanımına sunabilmek.” tabirini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi Külliyesi'nde, Bio Türkiye Memleketler arası Biyoteknoloji Kongresi'nin ikinci gününde “Türkiye’de Az Hastalıklar Alanında Nasıl Bir Aksiyon Planı Hayal Ediyoruz?” başlıklı oturum düzenlendi.

Prof. Dr. Onur Burak Dursun'un moderatörlüğünü üstlendiği oturuma Türkiye, İran ve Levant Özellikli Tedaviler Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte AA muhabirine açıklamada bulunan Yunusoğlu, Sanofi olarak ender hastalıkların kendileri için çok değerli bir alan olduğunu söyledi.

Nadir hastalıklarda 4 başka hususun kendileri için çok kıymetli olduğunu lisana getiren Yunusoğlu, “Daha fazla çalışma içinde, bilhassa karşılanmamış muhtaçlık olan alanlarda, klinik çalışmalarımız sürüyor ve gayemiz yenilikçi tedavilerimizi muhtaçlığı olan ender hastaların kullanımına sunabilmek. Burada bilhassa ender hastalıklar alanında kıymetli hususlardan birisi farkındalığın yaratılması. Zira en büyük problemlerden birisi teşhis. Çok uzun müddette hastalar tanıyı alabiliyorlar. Sanofi olarak farklı projelerimizle birlikte bilhassa bu teşhisin hızlanması için farkındalığı artırmak, tabip ayağında farkındalığı artırmak, farklı teknolojileri kullanarak butoniği hızlandıracak çalışmalarla ilerlemeye çalışıyoruz.” formunda konuştu.

– “AR-GE alanı az hastalıklar kısmında çok önemli”

Yunusoğlu, Sanofi olarak büyük iş birliklerinin olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Özellikle AR-GE alanı az hastalıklar kısmında çok kıymetli. Hem Türkiye'deki yetkinliğin artırılabilmesi için Ankara Üniversitesi ile iş birliklerimiz var. Onun dışında da yıllardır farklı klinik çalışmalarla birlikte doktorların bu mevzuda daha da gelişmesi için yaptığımız çalışmalar var.

Bir taraftan da bilhassa ender hastalığı olan şahısların toplumsal hayatta rastgele bir bireyden daha farklı bir hayatı olmaması çok değerli. Onun için biz buradaki hizmetlere de çok değer veriyoruz. Çok yeni bir pilot çalışmayı tamamladık. Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğüyle birlikte Sıhhat Bakanlığı Ulusal Eğitim'le de konuşup tüm Türkiye'ye yayabilir miyiz bakıyoruz.

Burada da bilhassa odağımız, çocuklarımız; eğitim çağında, az hastalığı olan çocukların toplumsal hayatta, okul hayatında çok daha uygun bir hayatı sürdürebilmeleri için okula rahat gidebilmeleri için onlara bilhassa ruhsal dayanak üzere mevzularda hem de öğretmenlerin de farkındalığını artıracak projelere odaklanıyoruz.”

Sanofi'nin dünyada 70'in üzerinde klinik çalışması olduğunu hatırlatan Yunusoğlu, “Bunun 55 tanesi Türkiye'de sürüyor. Gen tedavisinde az hastalıklar için de var hatta çok yeni faz-1 çalışmasına başladık. 55 başka projenin yüz 90'ı bu özellikli tedaviler ender hastalıklar da değerli. Biz toplam ciromuzun tüm dünyada yaklaşık yüzde 15 kadarını AR-GE'ye ayırıyoruz. Bir taraftan bu klinik çalışmalarımızı yaparken bir taraftan Ankara Üniversitesi üzere iş birlikleriyle burada kapasitenin ve yetkinliklerin artırılmasına da odaklanıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 23:21 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin