Sarıkamış deniz şehitleri Zonguldak’ta anıldı

Sarıkamış deniz şehitleri Zonguldak’ta anıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.11.2023 16:00
Paylaş:
A+ A-

ZONGULDAK (AA) – Sarıkamış Harekatı'na destek malzemeleri taşıyan 3 geminin 7 Kasım 1914'te Rus donanmasınca batırılması sonucu şehit olanlar için Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde anma töreni düzenlendi.

Rus gemilerince batırılan “Bezm-i Alem”, “Bahr-i Ahmer” ve “Mithat Paşa” gemilerinin mürettebatı anısına düzenlenen etkinlik, Karadeniz Ereğli Belediyesince Devrim Bulvarı'na yaptırılan ve 221 şehidin isimlerinin yazılı olduğu “Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı” önünde gerçekleştirildi.

Sarıkamış Harekatı'na katılan askerler gibi giyinen öğrenciler ile ilçe protokolü, Bozhane mevkisinden şehit anıtı önüne yürüdü.

Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlandığı bu günlerde Sarıkamış şehitlerini de saygı ve minnetle andıklarını söyledi.

Tarihin büyük kahramanlıklarla dolu olduğunu vurgulayan Hacıbektaşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Onlarca cephede savaştık. Ordumuz, bahriyemiz, donanmamız, karada, denizde ve havada birçok yerde mücadele etti, birçok zafer kazandık. Yenilgilerimiz de olmuştur. Biz, 'Şehitlerimiz sayılmaz, bu topraklar şehit kanıyla sulanmıştır.' deriz. Zaferlerimizle gurur duyduğumuz gibi yenilgilerimizi, nerelerde kayıp verdiğimizi, tarihin dönüm noktalarını çok iyi, dikkatle öğrenmemiz, bilmemiz ve ders almamız lazım. Tarih, kahramanlık; bunları anlatma, tarih bilincinin oluşması çok önemlidir ama tarihte hatalarımızı anlamak, eksiklerimizi anlamak çok daha önemlidir.”

Hacıbektaşoğlu, bugün dünyanın içinden geçtiği şartların, geçmişi, Cumhuriyet'in değerini, geçmişteki kahramanlıkların değerini, başarıları ve bugünkü varlığın öneminin çok daha iyi kavranmasına neden olduğunu kaydetti.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 7 Kasım 1914'te şehit olan askerlerin gösterdiği kahramanlığı ve yazdığı destanı saygı ve minnetle hatırladıklarını dile getirdi.

Posbıyık, anma törenine katılımın her seferinde artmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise 3 geminin Trabzon'a ulaşabilmesi durumunda savaşın kaderinin değişebileceği belirterek, “Savaşın kaderi değişebilirdi yine yenilebilirdik ama kırım bu kadar olmazdı. Donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatı başarılı olamaz, tarih bunlarla doludur. İyi ki donanmamız var.” diye konuştu.

Protokol üyeleri, daha sonra TCG Barbaros Fırkateyni ile gemilerin battığı yere açılarak denize çelenk bıraktı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Uzmanından “sünnet yaşı” değerlendirmesi

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.06.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medicana Sağlık Grubu Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Eyvazov, çocuklarda sünnetin 0-2 arası ile 6 yaş sonrasında yapılması tavsiyesinde bulundu.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, yaz tatili, rahat bir iyileşme açısından çocukların sünnet ettirilmesi için en uygun dönemler arasında yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Sağlık Grubu Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Eyvazov, sünnetin faydaları, iyileşme süreci ve yaş aralığına ilişkin bilgi verdi.

Sünnetin basit bir işlem olarak görülmesine rağmen cerrahi bir müdahale olduğunu hatırlatan Eyvazov, “Tamamen steril bir ortamda ve işin uzmanları tarafından uygulanan sünnetin, bilimsel olarak pek çok faydası bulunmaktadır. Sünnetin; idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruma, penis apsesi oluşumlarını engelleme, cinsel yolla bulaşabilen hastalıkları önleme, penis kanserine karşı koruma gibi faydaları vardır.” ifadelerini kullandı.

– Anestezi yönetimi önemli

Çocuğun öncelikle sünnet işlemini uygulayacak cerrahi doktoru ve anestezi uzmanı tarafından muayene edildiğini, gerekli tahlil ve tetkiklerin yapıldığını belirten Op. Dr. Ali Eyvazov, çocuğun yaşına ve uygulanacak anestezi şekline göre beslenme rejimi belirlendiğini, steril şartlarda, yaşa uygun olarak tercih edilen anestezi yöntemi uygulanarak sünnetin gerçekleştiğini bildirdi.

Uygulanan anestezinin önemine değinen Eyvazov, yenidoğanlar ile ilk 2-3 aylık dönemdekiler için lokal anestezinin tercih edildiğini, 1 yaşından sonra ise anksiyeteyi azaltmak ve çocukların psikolojik travma yaşamasının önüne geçmek amacıyla sedasyon yöntemiyle genel anestezi altında sünnet yapılmasını tavsiye etti.

Sünnet sırasında genellikle az iz bırakan, çabuk iyileşen, sonradan alınmasına gerek olmayan dikiş materyalleri kullandığını ve cerrahi işlemin genellikle 20-25 dakika sürdüğünü aktaran Eyvazov, sünnetle ilgili özel durumlar olabileceğini de vurguladı.

Eyvazov, “Doğuştan sünnetli, peygamber sünnetli, yarım sünnetli olarak da isimlendirilen, idrar deliğinin normal yerinden daha aşağıda bir yerde olduğu, sünnet derisinin eksik olduğu 'hipospadias' anomalisinde önceden sünnet yapılmaması gerekir. Sünnet cildinin bu hastalığın cerrahi tedavisinde kullanılması gerekebildiğinden sünnet işlemi bu hastalığın düzeltilmesiyle aynı seansta veya gerektiğinde bir sonraki aşamada yapılmaktadır. Bunun dışında bazı diğer anatomik şekil bozukluklarında da sünnet, düzeltici ameliyatın bir parçası olarak yapılmaktadır. Hemofili hastalığı olan çocuklarda önceden tetkik yapmadan ve uygun medikal, cerrahi ekipmanlar hazır bulundurulmadan yapılacak sünnet de sakıncalı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

– İki hafta içinde tam iyileşme sağlanıyor

İşlem sırasında penis bölgesine yapılan ağrı kesicilerin etkisi nedeniyle sünnet sonrası çocukların genellikle ağrı hissetmediğini belirten Eyvazov, opresayon sonrası 48 saatin ardından ağrı kesiciye ihtiyaç kalmayacağını, ilk birkaç gün içinde şişlik ve kızarıklığın geçeceğini, tam iyileşme süresinin 10-14 gün arasında olduğunu kaydetti.

Teknik olarak sünnetin herhangi bir yaşta yapılabildiğini ancak yenidoğan döneminde veya 2 yaşa kadar olan süreçte yapılmasının önemli olduğunun altını çizen Eyvazov, şu tavsiyelerde bulundu:

“Yenidoğan döneminde insan vücudunda hücre yenileme hızı daha yüksek olduğundan cerrahi yaraların iyileşme süresi de hızlı olmaktadır. Bu dönemde yapılan sünnetlerde cerrahi komplikasyon riski çok daha düşük olmakta ve çocuğun psikolojik olarak etkilenme riski de hemen hemen sıfıra yakın olmaktadır. Çocuklar, psikoseksüel gelişim sürecinde 3-6 yaş aralığındaki 'fallik dönem' evresinde cinsel kimliklerini keşfetmeye başlar ve kız, erkek ayrımını fark eder. Bu nedenle bu dönemde yapılan sünnetin psikolojik travmaya yol açabileceği ve olumsuz etkilerinin olabileceği öngörülmekte. Bu durum göz önüne alınarak 2-6 yaş aralığında tıbbi gereklilik dışında çocuklarda sünnet önerilmemekte ve yapılmamaktadır. Herhangi bir tıbbi gereklilik durumunda yapılacaksa bile mümkünse genel anestezi altında yapılması uygun olacaktır. 2 yaşını geçiren çocuklarda sünnetin 6 yaş sonrasına ertelenmesi gerekmektedir.”