Selin vurduğu Bozkurt yaklaşık 2,5 yılda adeta yeniden inşa edildi

Selin vurduğu Bozkurt yaklaşık 2,5 yılda adeta yeniden inşa edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.12.2023 08:24
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Ezine Çayı'nın taşması sonucu can kayıpları ve büyük hasarın yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selin izleri yaklaşık 2,5 yılda büyük oranda silindi.

Şiddetli yağışlar sonucu 11 Ağustos 2021'de Ezine Çayı taştı. 65 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin kaybolduğu selde, iş yerleri ile çok sayıda ev, su ve balçık altında kaldı, ilçenin altyapısı ve üstyapısı büyük oranda hasar gördü.

Hummalı çalışmaların yürütüldüğü ilçe, yeni meydanı, hükümet konağı, spor kompleksi, okulları, sokakları, konutları, dükkanları, altyapısı ve üstyapısıyla adeta yeniden inşa edildi.

Yaklaşık 2 yıl önce havadan çekilen görüntülerde ilçenin şantiyeye döndüğü görülürken, yapılan çalışmalarla Bozkurt modern bir kent görüntüsüne sahip oldu. Dron görüntüleri, ilçedeki değişimi gözler önüne serdi .

Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, AA muhabirine, ilçenin adeta yeniden inşa edildiğini söyledi.

Yanık, “Sel felaketinin üzerinden 2 yıl 5 ay geçti. Baktığımız zaman çok farklı bir noktadaydı, şimdi çok daha farklı bir noktaya geldi. Öncesini görenler, sel sonrası yeni meydanımızı gördüğü zaman gerçekten çok şaşırıyor.” dedi.

Yeni bir meydana kavuştuklarını belirten Yanık, şöyle devam etti:

“İlçe meydanımız felakette seli en fazla, en şiddetli yaşayan bölgelerimizden birisiydi. Sel sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız burayı tekrar projelendirerek eski meydanımızı tekrar çok daha modern bir hale getirmiş oldu. Bu meydanda daha önce sosyal alanlar, dükkanlar, kafeler, pazar yeri vardı. İlçemizin eski adının Pazaryeri olmasından dolayı pazar bizim için çok önemliydi. Çok kalabalık pazarımız olurdu. Burası, kotu yükseltilip tekrar projelendirilerek 13 dükkan yapıldı, biri millet kıraathanesi oldu. Yeni pazar yeri, yeni yüzüyle çok daha modern bir şekilde insanlarımızın istifade edeceği bir noktaya getirildi. Dükkanların 10'u aktif şekilde faaliyete geçti, diğerleri de inşallah yeni kiracılarıyla birlikte aktif hale gelecek. İnsanlarımız da burayı tekrar eski günlerdeki gibi aktif bir şekilde kullanmaya başladı. İnsanların sosyal olarak vakit geçirdiği bir meydanı tekrar ilçemize kavuşturmuş olduk.”

– “Sel felaketinde ilçemizin dörtte üçü tahribata uğramıştı”

Yanık, devletin tüm imkanlarıyla Bozkurt'un yanında olduğunu vurgulayarak, “Sel felaketinden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız üçüncü gün buradaydı. Verdiği talimatlarla birlikte hızlı şekilde bakanlıklarımız burada üzerine düşen noktada ihalelerini gerçekleştirerek şu anki noktaya geldik. Sel felaketinde ilçemizin dörtte üçü tahribata uğramıştı. Ne kadar güçlü bir devlet olduğumuzun Bozkurt bir örneğidir. Devletimiz hızlı reaksiyon göstererek altyapısından üstyapısına kadar burayı yeniden eski günlerine döndürdü.” diye konuştu.

– “5 bölgede TOKİ tarafından 651 modern konut yapıldı”

Yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Yanık, şunları kaydetti:

“Ezine Çayı'nın yatağı DSİ tarafından 72 metreye genişletildi, duvarları ise 3,5 metre yükseltildi. 38 kilometre içme suyu, 10 kilometre kanalizasyon, 7,5 kilometre yağmurlama hattı tamamen yenilendi. Aynı zamanda elektrik ve telefon altyapıları yenilendi. Cumhurbaşkanımız doğal gaz sözü verdi ve ilçemiz doğal gaza kavuştu. Şu an yaklaşık 4 bin doğal gaz abonesi bulunuyor. Sağlıklı bir enerji ilçemizde mevcut. Tahrip olan, yıkılan evlerin yerine ilçemizde 5 bölgede TOKİ tarafından 651 modern konut yapıldı. Büyük bölümü vatandaşlarımıza teslim edildi, oturmaya başladılar. Zarar gören iş yerlerimizin yerine 125 iş yeri yapıldı. Kuraları çekildi, vatandaşlarımıza teslim edildi, faaliyetlerine başladılar. Eğitim kurumları yapıldı. Bir ortaokulumuz, bir anaokulumuz ve bir pansiyonumuz tamamen yeniden yapıldı. 500 kişilik kapalı spor salonu, halı saha, futbol sahası tamamen yenilendi.”

DSİ tarafından ıslah çalışmaları yapıldığını belirten Yanık, “Islah ve yatırımlarla ilçemizde yine böyle büyük felaketin yaşanmaması için devletimiz her türlü tedbir aldı. Üstyapı noktasında da ilçemizin yüzde 95'i tamamlandı.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Beypazarı’nın UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ne Girmesi İçin Yönetim Planı Hazırlandı

Yayın: 09.05.2024 15:39
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Beypazarı’nın kalıcı listeye girmesi için “UNESCO Alan Yönetim Planının Hazırlanması ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Beypazarı Belediyesi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Daire Başkanı Tuğba Şenol, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Şenol, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Beypazarı, korunmuşluk noktasında olan bir ilçemiz. Bizim bu saatten sonra yapmamız gereken bu korunmuşluk seviyesini bir üst plana çıkararak UNESCO kalıcı miras listesine adını yazdırmak. Beypazarı, önemli unsurların mimarisiyle öne çıkmış bir ilçe. Beypazarı’nın doğal güzellikleri, sit alanları, zanaatkarları, oturmuş ve köklü rasyonel mutfağını ön plana çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da Beypazarı’nın tarihi bir ilçe olduğunu belirterek, “Bizim en büyük eksikliğimiz ürün eksikliğimiz. İnsanlar neden burada kalmıyorlarsa, bunun nedenini hızlı bir şekilde araştırmamız lazım. Burada temel neden, ürün eksikliğimiz.” dedi.

Kaymakam Vedat Yılmaz ise Beypazarı’nın kalıcı listeye girmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap da çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. (AA)