İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Ocak, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sevimli köpek ’Kaju’ 530 metre yükseklikten paraşütle uçtu

Ordulu yamaç paraşüt atleti Durmuş Şahin, ’Kaju’ isimli köpekle birlikte 530 metre yükseklikteki Boztepe’den tandem uçuşu gerçekleştirdi.
Ordu’da 12 yıldır yamaç paraşütü sporuyla ilgilenen, daha evvel havada köfte ızgara, tıraş olma, havada bisiklet ile pedal çevirme üzere etkinliklere imza atan Altınordu Yamaç Paraşütü Kulübü Lideri Durmuş Şahin, tandem uçuşunda ‘Kaju’ isimli köpek ile birlikte uçtu. 530 metre yükseklikteki Boztepe’den uçuş öncesi alınan güvenlik tedbirleri sonrası hareket edildi. Yamaç paraşütü uçuşu gerçekleşirken, Kaju da keyifli anlar yaşadı.

“Farklı bir tecrübe olsun istedik”
Altınordu Boztepe Yamaç Paraşütü Spor Kulübü Lideri Durmuş Şahin, yaklaşık 12 yıldan bu yana yamaç paraşütü yaptığı için Ordu Boztepe’nin farklı toplumsal projeler, manzaralar ve uçuş sistemleri ile tanınması için elinden geleni yaptığını söyledi. Bunlardan birinin de ‘Kaju’ isimli köpek ile uçmak olduğunu kaydeden Şahin, “Farklı bir tecrübe olsun diye sahibi köpeğimizi kullanarak uçmak istedik. Alışılmış her vakit olduğu üzere en önceliğimiz olan güvenliği ön planda tuttuk. Köpeğimizi annesine bağlayarak, uslu da bir köpek olduğu için bu formda kalkış yaptık, hoş de bir uçuş oldu. Ordu’da Boztepe’yi daima farklı uçuşlar ile tanıtmaya devam edeceğim. Kaju ile uçuşumuz da bunlardan birisiydi. Meselesiz bir formda kalktık ve inişimizi gerçekleştirdik” dedi.

“Amacımız hem Ordu’yu tanıtmak hem de yamaç paraşütü sporunun kolaylığını göstermek”
Farklı projeler ile gerçekleştirdikleri uçuşun hem Ordu’yu ve Boztepe’yi tanıtmak, hem de yamaç paraşütü sporunun kolay olduğunu göstermek olduğunu kaydeden Şahin, “Geçen yıllarda kedim ile uçmuştum, Kaju ikinci oldu. Bu formda farklı uçuşlar ile etkinliklerimizi devam ettirmeyi düşünüyorum. Ordu Boztepe Türkiye ve dünyada sayılı yerlerden bir tanesi, yamaç paraşütü konusunda da denize yakın, teleferik ile ulaşım sağlanan az yerlerden birisi. Çok da fazla tercih ediliyor” diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.