Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2025 00:08 tarihinde yayınlandı
0

Sinop’ta lavanta kokulu gastronomi buluşması: Yöresel lezzetlere mor dokunuş

Sinop’un Erfelek ilçesindeki lavanta bahçesi, klasik lezzetleri mor çiçeklerin huzuruyla buluşturdu. Bayan teşebbüsçüler Neriman Çöpçü ve Filiz Özdemir’in kurduğu lavanta bahçesinde düzenlenen özel aktiflikte, Sinop mutfağının eşsiz yemekleri lavanta aromasıyla sunuldu.

Erfelek Bektaşağa köyünde gerçekleşen gastronomi buluşmasına Sinop Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Zeki Yıldırım, Ticaret Vilayet Müdürü Yavuz Selim Aykan, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhittin Yılmaz, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Gargacı Kınay, Erfelek Kadın Kooperatifi Başkanı Sibel Diken ve çok sayıda davetli katıldı.

Lavantalı un helvası ilgi odağı oldu

Etkinlikte konuklara Sinop mantısı, yoğurtlu mısır keşkeği, tirit, cevizli ve pirinçli börek üzere klasik yemekler ikram edildi. En çok ilgiyi ise lavanta esansıyla yine yorumlanan un helvası gördü. Bahçenin lavanta kokusuyla birleşen tatlar iştirakçilerden tam not aldı.

“Sinop’un mutfağında 300’den fazla yemek var”

Sinop Gastronomi Kültür Turizm Derneği Başkanı Halime Şahin, “Sinop’un 300’den fazla yemeği var. Bugün yalnızca birkaçını tattırıyoruz. Lavanta aromalı un helvası ve kuzu kestanesiyle yapılan çeşitler bu kültürün en özel örneklerinden. Bayan emeğiyle bu kıymetleri tanıtmak istiyoruz” dedi.

Kadın girişimcilerden turizme katkı

Lavanta bahçesinin kurucu ortağı Filiz Özdemir ise “2020’de başladığımız lavanta seyahati artık Sinop’a turistik ve ekonomik katkı sağlıyor. Eserlerimizin yağını çıkarıyor, sabun, mum ve ikramlık eserler üretiyoruz. Bayan girişimciliğinin gücünü göstermeye devam edeceğiz” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin