blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Aralık, 2024 17:29 tarihinde yayınlandı

Su kuşu sayımı eğitimi: 71 türden 98 bin kuş tespit edildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) tarafından düzenlenen su kuşu sayım eğitiminde 71 çeşitten 98 bin kuş tespit edildi.
OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen kış ortası su kuşu sayımları çerçevesinde sulak alanlarda kışlayan su kuşlarının envanteri çıkarılarak, tiplerin vakit ve yerde dağılımı tespit ediliyor. Eğitim ile yıllara nazaran su kuşu popülasyonlarının değişim trendleri de inceleniyor. Kuşlar, ekosistemin sıhhat durumunun belirlenmesinde değerli biyoindikatörler ortasında yer alıyor. Bilhassa sulak alanlardaki su kuşu varlığı, bu alanların sıhhati ve kalitesi hakkında kıymetli bilgiler sunuyor.
Ornitoloji Araştırma Merkezi, Fransa Kalkınma Ajansı dayanaklı ’Sulak Alanların Sürdürülebilir İdaresi İçin Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, kuş gözlemcilerinin kapasitesini artırmak gayesiyle su kuşu sayımı eğitimi düzenledi. Gerçekleşen eğitime, kuş müşahede topluluğu öğrencileri katıldı.
Eğitimlerde, Ornitoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, su kuşu sayımlarının değeri, sayım planlaması ve teknik ayrıntıları üzerine teorik bilgiler verdi. Ayrıyeten, Prof. Dr. Yakup Sancar Barış tarafından iştirakçilere su kuşu tanımlama marifetlerini geliştirmeye yönelik özel bir eğitim sunuldu.

71 farklı tipten yaklaşık 98 bin kuşun sayımını gerçekleştirdi
Teorik eğitimlerin akabinde, iştirakçiler Kızılırmak Deltası’nda düzenlenen uygulamalı eğitimlere katıldı. Bu alanda, cins tanımlama ve sayım yeteneklerini pekiştiren iştirakçiler, 71 farklı cinsten yaklaşık 98 bin kuşun sayımını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en uzun periyodik kuş izleme çalışması
Kış Ortası Sukuşu Sayımları, 1967’den bu yana Türkiye’de gerçekleştirilen en uzun müddetli kuş izleme çalışması olma özelliğini taşıyor. Bu çalışmalar sayesinde az ziyaret edilen sulak alanların mevcut durumu izlenebiliyor ve bu bölgeler hakkında kapsamlı bilgiler elde edilebiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2025 22:22 tarihinde yayınlandı

Zonguldak’ta bal üreticisinin barakası yandı

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Yakademirciler köyünde bal üreticisine ilişkin baraka çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.
Edinilen bilgilere nazaran, akşam saatlerinde Yakademirciler köyü kırsalında Mehmet Ali Eyidoğan’ın bal üretimi yaptığı alandaki barakadan dumanların yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Davet Merkezine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Çaycuma Belediyesi itfaiye grupları ile orman arazözleri sevk edildi. Kısa müddette müdahale edilen yangın, ormanlık alana sıçramadan denetim altına alındı. Baraka büsbütün yanarken, içerideki üretim ekipmanları da ziyan gördü.
İlk belirlemelere nazaran güneş panellerinden kaynaklandığı kestirim edilen yangının sebebi araştırılıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin