blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 10:57 tarihinde yayınlandı

Sular çekilince ortaya çıkan yol 18 köyün ulaşımını kolaylaştırdı

Tokat’ın Almus ilçesinde baraj suyunun çekilmesiyle ortaya çıkan ve 18 köyün ulaşımını kısaltan yol vatandaşlar tarafından ağır halde kullanılırken, bölge halkı kalıcı tahlil için köprü talep ediyor.
Almus Kaymakamlığı ve köy muhtarlıklarının 2022 yılında ortaklaşa hayata geçirdiği Sol Kıyı Küme Yolu, baraj sularının azalmasıyla birlikte vatandaşlar tarafından ağır biçimde kullanılmaya başlandı. Baraj etrafındaki mevcut yolun virajlı ve uzun olması nedeniyle bölge halkı, ortaya çıkan bu kısa güzergahı tercih ediyor. Yeni rota sayesinde civar köylerin uzaklıklarına nazaran değişiklik gösterse de ortalama 18 kilometrelik ara yaklaşık 500 metreye düşerken, seyahat müddeti de büyük ölçüde kısalıyor. Ulaşımı kolaylaştıran bu yol, hem vakitten tasarruf sağlıyor hem de vatandaşların hayatını kolaylaştırıyor. Lakin bu yol sırf baraj sularının çekildiği periyotlarda kullanılabiliyor. Son yağışlarla birlikte su düzeyinin tekrar yükselmesi beklenirken, yolun 15 Nisan’a kadar tekrar sular altında kalacağı kestirim ediliyor.
Yolu faal bir formda kullanan bölge halkı ise uzun vadeli bir tahlil için yetkililerden köprü yapılmasını talep ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 08:52 tarihinde yayınlandı

70 yıldır ’hayvan tarağı’ imalatı yapıyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan hayvan tarağı imalatını 70 yıldır sürdüren 88 yaşındaki İzzet Çakmak, el emeği ile üretim yaptığı tarakları satışa sunuyor.
Tarihi Vezirköprü Bedesten Çarşısı Arastası’nda mesleğini sürdüren İzzet Çakmak, üretimde kullandığı makineyi de kendisinin yaptığını söz ederek, "Bu makineyi 65 yıl evvel yaptım. Evvelce dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Artık bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, akabinde sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Eski geleneklere uygun, sağlam ve sağlam taraklar üretiyorum. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır lakin çürümez" dedi.

"Ben de ölürsem bu iş biter"
Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra mecburen dükkanın başına geçtiğini anlatan Çakmak, "70 yıldır hem imalatını yapıyorum hem de satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL. Evvelce Vezirköprü’de 5 esnaf bu işi yapardı. Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıkınca esnaflık bitti, bir tek ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter" diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin