Bölgenin Sesi Gazetesi
 

TARİH VE KÜLTÜR SOHBETLERİ (II)

Yayın: 17.05.2016 08:34
Paylaş:
A+ A-

Dünkü yazımda belirttiğim gibi…
Safranbolu gerçek bir kültür şehri olma yolunda atılım yapıyor…
Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfında yapılan bizim de iştirak ettiğimiz tarih ve kültür sohbetlerinin amacı bu….
Safranbolu’nun efsane olmuş ve gerçekle hiçbir bağlantısı olmayan mitolojik/efsane tarih anlatımına katılımcılarla birlikte son vermeye çaba gösteriyoruz….
Tarih ve kültürümüze sahip çıkmayı kendimize bir borç olarak telakki eden bizler Safranbolu’nun anlatımında çok dikkatli olmak zorunda olduğumuzu biliyoruz.
Ama bilinmeyen,kulaktan dolma hikayelerle bu işi yapmaya kalktığınızda beşer doğal olarak şaşkınlık geçiriyor…
Şimdi buradan nereye gelmeye çalışacağım.
Şu Köprülü Mehmet Paşa Camiinin mimarı meselesi konuyu tartıştığımız günden beri sürekli zihnimi meşgul ediyordu….
Ahmet Vefa Çobanoğlu’nun Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi için kaleme aldığı Mimarbaşı Meremmetçi Mustafa Ağa adını taşıyan makalesini okuduktan sonra sanki düğüm çözüldü gibi oldu…
Eğer kitabesi olmayan bu camiin 1661 tarihinde bittiği doğru ise (ki vakıf suretleri bu tarihe işaret ediyor) o zaman bu caminin mimarı kesinlikle Koca Kasım Ağa olmuyor.
Ya kim derseniz hemen söyleyeyim.
Meremmetçi Mustafa Ağa….
Çünkü kendisi 29 Kasım 1651-13 Kasım 1665 tarihleri arasında mimarbaşı yanı Hassa Mimarı olarak görev yapmış…
Yani buna göre Köprülü Mehmet Paşa Camiinin yapımında mimar Koca Kasım Ağa’nın rölü olduğu düşünülemez….
Şimdi buradan hareketle sonuca ulaşmaya çalışalım.
Meremmetçi Mustafa Ağa’nın hassa mimarı olarak görev yaptığı dönemde Safranbolu’da yapılan yapılarda kitabe yok….
Bu acaba bir rastlantı olabilir mi?
Olmasa gerek diye düşünmekteyiz.
Neden?
Çok basit….
Osmanlı’da 17.yüzyıl çok ilginçlikler içeriyor:
Tarihçilerin kutbu Prof.Dr. Halil İnalcık’ın deyişi ile Tagayyür ve Fesad dönemi.
Yani bozuluş ve kargaşa yüzyılı.
Devletin merkezinde herkes iktidara sahip olmak için birbirleriyle yarış içine giriyorlar.
Ahmet Refik’in Osmanlı’da Alimler ve Sanatkarlar adlı kitabında Kasım’a Koca mimar denmesinin nedeni onun çok büyük eserler meydana getirmesinden değil.
Yaşı ilerlemiş olduğu için kendisine “Koca”sıfatı veriliyor.
Ahmet Refik ve Prof.Dr. Semavi Eyice Hassa Mimarı Kasım Ağa için işinden çok siyasetle ilgilendi diyor.
Pekala bunun Safranbolu ile ilgisi nedir diyorsanız söyleyeyim:
Arnavut kökenli Mimar Kasım’ın iktidar yolunda iki gözdesi vardı.
Bunlardan birisi Anadolu kazaskeri Hüseyin Cinni Efendi yani nam-ı diğer adıyla Cinci Hoca….
Diğeri de 1656 yılında Valide Turhan Sultan’a önerdiği ve sadrazam olmasını sağladığı Hemşehrisi Köprülü Mehmet Paşa…
Yani Meremmetçi Mustafa Ağa’nın düşmanları listesinde bulunan iki isim….
O zaman gerisini siz düşünün….!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Dinçer Lojistik Demoday 2023 başlıyor

Yayın: 07.12.2023 00:24
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Dinçer Lojistik tarafından sektörde faaliyet gösteren girişimleri desteklemek amacıyla iki yıldır düzenlenen Dinçer Lojistik Demoday'in üçüncü dönemi başlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, başvuruların 10 Aralık'a kadar süreceği Dinçer Lojistik Demoday; lojistik-tedarik zinciri ve perakende süreçleri temelinde yapay zeka, robotik, mobilite, iş zekası ve blockchain teknolojileri gibi pek çok alanda faaliyet gösteren startup'lar için önemli bir fırsat sunacak.

Birincinin 150 bin TL, ikincinin 100 bin TL ve üçüncünün 75 bin TL ödül kazanacağı etkinlik, bu sene ilk defa Ataşehir DasDas sahnede yüz yüze düzenlenecek.

20 Aralık'ta düzenlenecek etkinlikte yarışacak projeleri Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, Dinçer Lojistik CTO'su Murat Şencan, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Hakan Kırımlı, Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Türkay, Strateji ve İş Geliştirme Danışmanı Arda Berkay Çağın, Webrazzi Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Arda Kutsal, Halk Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Zafer Mustafaoğlu, P&G Satın Alma Direktörü Filiz Mahir ve Fazla Üst Yöneticisi (CEO) Olcay Silahlı değerlendirecek.

Etkinlikte para ödülünün yanı sıra sektör profesyonelleri ve mentorlar ile çalışma, iş bağlantıları ve yatırım fırsatı gibi imkanlar sunulacak.

– “Etkinliğe ilgi her geçen yıl artıyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, geçen yıl 100'ü aşkın girişimin başvurduğu, 12 startup'ın ise finalde yarıştığı Demoday’e gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını bildirdi.

İki yıldır düzenledikleri etkinliğin bu sene üçüncü dönemini başlattıklarını kaydeden Dinçer, şu açıklamalarda bulundu:

“Geride bıraktığımız yıllara bakarsak giderek artan bir ilgiden söz edebiliriz. Biz bu etkinlikle, sektörde yenilik yaratan, bir soruna çözüm üreten ya da parlak fikre sahip girişimlere kendilerini gösterme şansı sunuyoruz. Daha önce etkinliğimize katılan tüm startup'larla ilişkimizi sürdürüyor, kalıcılı ilişkiler kurmaya gayret ediyoruz. Girişimcileri ve girişimci adaylarını, iş fikirleriyle ve yenilikçi çözümleriyle birlikte sektörün geleceğine yön vermeye çağırıyoruz. Özellikle ana iş kolumuz lojistik ve tedarik zincirinin tamamını kapsayacak şekilde robotik, mobilite, yapay zeka, blockchain, iş zekası, endüstri 4.0 alanlarında yenilikçi çözümler sunan startup'ları etkinliğimize davet ediyoruz.”