blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Şubat, 2025 13:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tarihi değirmen restorasyonu bekliyor

Samsun’un Havza ilçesinde bulunan tescilli 1.5 asırlık "Ereli Göbeçoğlu Su Değirmeni", uzun yıllardır restore edilmeyi bekliyor.
Samsun-Ankara karayolu Ereli Kavşağı’nda bulunan Ereli Göbeçoğlu Su Değirmeni, virane halde duruyor. Havza Belediyesi mülkiyetinde olan Ereli Göbeçoğlu Su Değirmeni, Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Kurulu’nun 31 Mayıs 2012 tarih ve 406 sayılı kararıyla 2863 sayılı Yasa kapsamında 2. küme taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş. Samsun Kültür Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun 19 Haziran 2017 tarih ve 4494 sayılı kararı ile değirmenin rölöve projesi, 21 Temmuz 2012 tarih ve 4606 sayılı kararı ile restitüsyon projeleri ve 24 Ağustos 2017 tarih ve 4676 sayılı kararı ile rekonstrüksiyon projeleri onaylanmış. Projelerin 2017 yılında onaylanmasına karşın ortadan geçen müddette rastgele bir çalışma yapılmamış.
Samsun’un tarihi bir pahası olan bu yapının onarım sürecinin tamamlanması için hemen maddi kaynak bulunması gerektiği belirtildi. Havza Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Samsun Valiliği ve Yatırım İzleme Uyum Başkanlığı (YİKOB) iş birliği ile projenin hayata geçirilmesinin planlandığı tabir edildi.

"Turizme katkı sağlayacak"
Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını muhafaza çalışmaları kapsamında Ereli Göbeçoğlu Su Değirmeni’nin restore edilerek tekrar halkın ziyaretine açılacağını duyurdu. Bu projenin bölgenin tarihine ışık tutacağını ve ziyaretçilerin geçmişin izlerini keşfetme fırsatı bulacağını söyleyen Lider İkiz, "Tarihi yapılarımızı korumak ve gelecek jenerasyonlara aktarmak hepimizin misyonudur. Ereli Göbeçoğlu Su Değirmeni’nin restore edilmesi, bölgemizin kültürel mirasını yaşatacak ve turizme katkı sağlayacaktır" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Emine Çelik tarafından
12 Mayıs, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Salmanlar Köyünde Yangın

Karabük Merkez’e bağlı Salmanlar köyünde meydana gelen yangın, büyük maddi hasara yol açtı. Osman Ünal’a ait, Cemalettin ve Makbule Ünal’ın ikamet ettiği iki katlı ahşap evde öğle saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangında herhangi bir can kaybı yaşanmazken, ev tamamen kullanılamaz hale geldi.

Yangını fark eden köylülerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin uzun süren müdahalesine rağmen yangın evi tamamen sararken, yapı enkaz haline geldi.
İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışmaları sürerken, yangının çıkış nedeni ile ilgili detaylı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili jandarma ekiplerinin de soruşturma yürüttüğü öğrenildi.
Köy halkı olayın şokunu yaşarken, herhangi bir can kaybının olmaması teselli kaynağı oldu. Yangının kesin nedeni yapılacak teknik incelemenin ardından netlik kazanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.