İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Şubat, 2025 12:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tarihi Talazan Köprüsü, yüzyıllardır ayakta güvenle geçiş sağlıyor

Tokat’ın Niksar ilçesindeki 8 asırlık Talazan Köprüsü, zelzelelere direnen sağlam yapısıyla hem bölgedeki ulaşımın hem de kültürel mirasın kıymetli bir sembolü olmaya devam ediyor.
8 asır boyunca zelzelelere direnen sağlam yapısıyla Tokat’ın Niksar ilçesinin kültürel mirası olan Tarihi Talazan Köprüsü, ulaşımın kıymetli bir sembolü olmaya devam ediyor. İlçenin 15 kilometre batısında Kelkit Çayı üzerinde yükselen ve Selçuklu periyodu izleri taşıyan tarihi köprü, 800 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. 161 metre uzunluğunda olan köprü asırlardır şehirlerarası ulaşımın sağlanmasında kritik bir rol oynarken, etraf köylerin de geçiş noktası oldu. İpekyolu üzerinde bulunan Talazan Köprüsü, tarih boyunca bu kadim yol üzerinde seyahat edenler için bir geçiş noktası olarak köprü etrafındaki köylerin ulaşım gereksinimini karşıladı. Günümüzde de bölgedeki ulaşımda etkin olarak kullanılmaya devam edilen köprü, bilhassa ziyaretçiler için tarihi bir cazibe merkezi olma özelliği taşıyor. Sarsıntılara direnç göstererek dimdik ayakta kalan Talazan Köprüsü, bölgenin kültürel mirasına bedel katan kıymetli bir yapı olarak özgünlüğünü koruyor. Hem tarihi geçmişi hem de inşa edildiği periyodun mühendislik muvaffakiyetini simgeleyen bu köprü, her geçen yıl daha fazla ziyaretçi çekiyor.
"Depremlere bile dayandı"
Köprünün günümüzde etkin olarak araç trafiğine kullanıldığını söyleyen Burhan Koçak; "Ecdadımızın yapmış olduğu 8 asırlık köprü günümüzdeki sarsıntılara bile dayandı. En hoş örneği burada" dedi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.