İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2025 14:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Taşköprü sarımsağındaki verim kaybını soğuk hava deposu ile korunacak

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Taşköprü sarımsağındaki randıman kayıplarının önüne geçebilmek için ilçeye soğuk hava deposu kazandıracaklarını söyledi.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, görevde bulunduğu bir yıllık mühletini kıymetlendirdi. Taşköprü Belediyesi Toplan Salonunda gerçekleştirilen toplantıda şu ana kadar yapılan çalışmalarla bundan sonra yapılacak yeni yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulunan Lider Arslan, geride bırakılan bir yılın, halkla omuz omuza sürdürülen bir hizmet seyahati olduğunu belirterek, "Kıymetli hemşehrilerimizin teveccühüyle başladığımız bu yolda, sizlerle birlikte Taşköprü’nün çehresini değiştirmek için gece gündüz çalıştık. Geride kalan süreçte tamamladığımız projeleri ve devam eden yatırımları sizlerle paylaşmak bizim için gurur vericidir" dedi.
Sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarları ve vatandaşlarla kurulan güçlü bağlantının ilçeye kıymet kattığını vurgulayan Lider Arslan, her projenin halktan gelen geri bildirimlerle şekillendiğini söyledi.
"Taşköprü’yü birlikte yönetiyor, birlikte büyütüyoruz. Halkımızın fikirleri bizim için yol gösterici oldu" diyen Lider Arslan, Taşköprü’nün marka kıymetlerinden biri olan Sarımsak Şenliğini bu yıl gerçekleştireceklerini söyledi. Lider Arslan, bu yılki aktifliğin tarihinin belirlendiğini ve hazırlıkların titizlikle sürdüğünü duyurarak, şenliğin hem ekonomik hem de kültürel açıdan ilçeye büyük katkılar sunduğunu tabir etti.
Ayrıca altyapı çalışmaları, toplumsal projeler, etraf düzenlemeleri ve gençlere yönelik yatırımlar başta olmak üzere birçok bahiste yeni projelerin yolda olduğuna işaret eden Lider Arslan, "Henüz yolun başındayız, daha yapacak çok işimiz var. Kalıcı eserler bırakmak ve Taşköprü’yü geleceğe hazırlamak için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz" dedi.

"Çalışan ailelerimiz için kreş yapıyoruz"
Çalışan aileler için kreş kelamının olduğunu ve bunu da yapacaklarını belirten Arslan, "Bütün projelerini her şeyini tamamladık, inşallah inşaatına da kısa vakitte başlayacağız. Bir oburu projemizde eski kendir fabrikası bölgesinde bir alanda Atlı Turizm Noktası projemiz olacak, önümüzdeki günlerde yapacağımız hayata geçireceğimiz işlerden bir tanesi olacak. Ayrıyeten cuma pazarında açıkta kalan alanlar var. Tuhafiye ve olağanda zerzevat pazarının üstleri o da bizim kelamımız olarak duruyor. Onun içinde Tarım ve Orman Bakanlığına hibe 2 tane proje sunduk, inşallah Tarım Bakanımız da bize takviye verecek. Birisi o pazar yerinin kalan kısmının üstünün kapanmasıyla ilgili, oburu de hayvan pazarının çağdaşlaşması ve yeni bir hayvan pazarı. En azından ben, Bakanımızla son görüşmemde 2 projemizden bir adedinin hayata geçmesi noktasında hassaslığını, dayanaklarını beklediğimizi tabir ettim. Bu da bizim gündemimizde olan projelerimizden birisi oluyor" diye konuştu.

"Yöresel Eserler Satış Merkezi projemizi hayata geçiriyoruz"
Cuma pazarındaki eksiklikleri tamamlayacaklarını belirten Arslan, "Taşköprü’de köprübaşı mevkiinde Kastamonu-Sinop karayolu kenarında bulunan belediye liderimize ilişkin olan alanda üretilen yöresel eserlerimizin pazarlanması hedefiyle Yöresel Eserler Satış Merkezi projemiz inşallah devam edecek. O da başlayacağımız işlerin içinde şu anda. Cuma pazarımızda bilhassa bayan satıcılarımız, köylerimizden gelen bayanlarımız için satış tezgahı hazırladık. Bunları dağıtacağız" formunda konuştu.

"Sarımsakta yüzde 30’a varan randıman kaybının, soğuk hava deposuyla önüne geçilecek"
Taşköprü sarımsağıyla ilgili değerli bir sorunu daha çözeceklerini vurgulayan Arslan, "Ülkemizin ve bizlerin en değerli gelir kaynağı olan sarımsağın değerli bir sorunu var. Sarımsak fire verdiğinde çok büyük kaybımız oluyor ve yüzde 30’ları aşan fire veriyoruz. Yani 10 bin ton sarımsaktan 3 bin tonu fire olarak uçuyor. Münasebetiyle bunun tahlili soğuk hava deposu ve bizim en büyük rakibimiz olan Araban sarımsağıdır. Araban’da özel girişimcilerin başarılı çalışmalarıyla adamlar bizlerden daha fazla teşebbüsçü. Soğuk hava depo sıkıntısını çözmüşler. Bizim sarımsağımızdan daha az kaliteli olduğu halde dönemin bitim noktasında soğuk hava deposundan çıkartıyorlar. Bizim eser 60 liraya satılırken geçtiğimiz devirde almıyorlardı. Sarımsak üretimi yapan arkadaşlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda söylüyorum bunu. Bizim 60 liraya eserimizi almıyorlar. Bilhassa örneğin İtalyanlar 60 TL’ye bizim eserimizi almıyorlar lakin 120 liraya gidip Araban’ın sarımsağını alıyorlar. Neden diye sorduğumuzda bizim sarımsağımızın içinde yeşillenme başlıyor, yeşillenme başlayınca bunu vatandaş istemiyor fakat soğuk hava deposundan çıkan taş üzere tarladan getirdiğini koyduğun formuyla duruyor. Münasebetiyle bize hemen soğuk hava deposu lazım. Bunu biz Tarım Bakanlığı nezdinde ayrıca girişimlerde bulunuyoruz lakin şu anda yeni bir proje hazırlattım. Taşköprü Belediyesi olarak soğuk hava deposunun yanına yeniden güneş gücü üreteceğimiz bir alan oluşturacağız. Belediyemize ilişkin olan bir alanda hem güç üretimi hem de soğuk hava deposu projemizi hazırladık. Dünya bankasından da inşallah yüzde 90, Türkiye’den 165 tane proje bu kapsamdan faydalanacak. Şayet projemiz onaylanırsa ki ümitliyiz. 165 projenin içine girersek yüzde 90 hibeli, yüz 10’unu da belediye tarafından karşılanmak üzere soğuk hava depomuzu ve GES projemizi yapacağız" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.