Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
11 Ağustos, 2023 23:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-

TED Bolu Koleji yeni eğitim öğretim yılı programının tanıtımı yapıldı

BOLU (AA) - Türk Eğitim Derneği (TED) Bolu Koleji, 2023-2024 eğitim öğretim yılı programının tanıtımı yapıldı.

Kolejin Doğancı Mahallesi'nde bulunan yerleşkede, Öncü Kültür Eğitim Vakfı (ÖKEV) Lideri Önder Tonyalı, TED Bolu Koleji'nin Kurucu Temsilcisi Hükümran Tonyalı, Eğitim Yöneticisi Salih Akbay ve TED Bolu Koleji Koordinatörü Merve Atalay'ın iştirakiyle tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Akbay, Bolu ve Düzce TED okullarının, ÖKEV'in eğitim kurumlarına bağlı olduğunu belirtti.

Bolu ve Düzce okullarının, bu sene de LGS puan ve yerleştirme sonuçlarıyla gücünü kanıtladığını bildiren Akbay, "Okulumuz var olan eğitim sistemini 2023-2024 eğitim öğretim yılında yenilikler katarak, eğitim içeriklerini daha da güçlendirmiştir. Yapılan yenilikler sonucunda, anaokulunda, yabancı lisan ders saati artırılmış ve haftalık programın yüzde 25'i İngilizceye ayrılmıştır. Ayrıyeten 5 yaş hazırlık sınıflarında, erken okur müelliflik çalışmaları danışmanlar aracılığıyla geliştirilmiştir." tabirlerini kullandı.

Akbay, ilkokulda ders programında, genel kültür derslerinin oranının arttırıldığını ve 23 saate çıkartıldığını vurgulayarak, kalan derslerin ise yüzde 25'nin İngilizce'ye, yüzde 25'inin de maharet derslerine ayrıldığını kaydetti.

Ayrıca permakültür derslerinin de eğitim programına eklendiğine işaret eden Akbay, şöyle konuştu:

"2030'ların gençlerini yetiştirdiğimizin sorumluluğu ile robotik kodlama derslerimiz 5 yaştan, 10 sınıfa kadar devam etmektedir. Buradaki gaye, kazanımız temel seviye bilgisayar programlarının kullanımını sağlamak ve kademe ilerledikçe algoritma dünyası ile tanıştırmaktır. Ortaokulda ise fark derslerimiz olan yaratıcı müelliflik, bilim uygulamaları ve matematik uygulamaları programda yer almaktadır. Lisede ise bu sene birinci kere 9. sınıflarda TED genel merkez tarafından tasarlanan ve MEB Talim Terbiye Konseyi tarafından onaylanan, akredite edilmiş Bilim İnsanı Yetiştirme Programı uygulanacaktır."

Akbay, TED Bolu ve Düzce okullarının, 14 Ağustos Pazartesi günü Bolu'da yapılacak vizyon toplantısıyla dönem açılışı yapacağını kelamlarına ekledi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.