Samsun Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Kurulu (CEMR) tarafından Karlsruhe-Almanya’da düzenlenen memleketler arası toplantıda, Türkiye’yi mahallî idare yetkilisi olarak temsil etti.
Avrupa’da lokal ve bölgesel idarelerin temsilcilerinin, sıkıntılarını tartıştıkları, tecrübelerini paylaştıkları ve görüşlerini hükümetlere tabir edebildikleri Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Kurulu (CEMR) toplantısı Almanya’nın Karlsruhe kentinde düzenlendi. Türkiye’yi Almanya’da Türk heyeti ile birlikte temsil eden Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, 2 gün süren kongrede delegasyon üyeleri, Karlsruhe Belediye Lideri Dr. Frank Mentrup ve CEMR Genel Sekreteri Fabrizio Rossi ile bir ortaya geldi.
47 üye devletten, 150 binin üzerinde lokal ve bölgesel idaresi temsil eden Avrupa Kurulu Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi toplantısında ulaşım, toplu taşımada dijitalleşme, akıllı ulaşım tahlilleri, toplumsal kapsayıcılık üzere mevzular işlendi. Türkiye heyetinde 2’si büyükşehir belediye başkanı olmak üzere toplam 7 belediye lideri ve TBB temsilcileri yer aldı. Ukrayna’da erkek belediye liderlerinin savaşta olmasından ötürü toplantıya yalnızca bayan belediye liderleri ülkeleri ismine temsilde bulundu.
"Bebeklerin öldüğü hiç bir savaşın kazananı olmaz"
“Masum insanların, bebeklerin öldüğü, hastanelerin bombalandığı hiçbir savaşın kazananı olamaz” diyerek, savaştaki mazlumlar için derin keder duyduğunu tabir eden Lider Kul, “Daha düzgün bir dünya için, insanlık için barış için, adalet ve vicdan olmazsa olmazdır. Hiçbir acının lisanı, dini, ırkı olmadığını bilmek zorundayız. Ukrayna’nın yaşamış olduğu zulme karşı tam desteğiz. Rusya’nın yapmış olduğu zulme karşı çıkıyoruz. Lakin lütfen bizim her birimizin çocukları var. Her bir anne evladının acısını yaşıyor. Onların gözyaşında farklılık yok. Ukrayna’ya takviye olduğumuz üzere İsrail’in zulmüne karşı Filistin’e de takviye olmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Konuşmalar ve sunumların akabinde, belediye liderleri karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Heyette son derece değerli mevzuların değerlendirildiğini belirten Kul, 2 günlük süreçte tüm delegasyonu en düzgün halde ağırlayan CEMR yetkililerine teşekkür etti.
Almanya’da önemli ziyaretler
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Karlsruhe kentinde düzenlenen toplantının akabinde Almanya’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Lider Kul, Alman-Türk Ticaret Birliği’nin (DTGB) Frankfurt’ta düzenlenen toplantısına katılarak burada değerli temaslarda bulundu. Lider Kul ayrıyeten, Avrupalı İş Adamları Derneği(EUBA) Başkanı Halil Kaya ve Berlin Turizm Ataşesi Ahmet Alemdar ile bir ortaya geldi.