Tescilli Sinop kestane balında bu yıl kovan başına 15 kilogram bal bekleniyor

Tescilli Sinop kestane balında bu yıl kovan başına 15 kilogram bal bekleniyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.07.2024 20:37
Paylaş:
A+ A-

SİNOP (AA) – GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU – Türkiye'nin kestane üretim merkezlerinden Sinop'un Erfelek ilçesinde tescilli kestane balı sağımına başlayan arıcılar, bu yıl kovan başına ortalama 15 kilogram bal almayı bekliyor.

Kestane ormanlarıyla kaplı ilçede coğrafi işaret belgeli kestane balı üretimi yapan arıcıların bal sağım mesaisi başladı.

Sağım için kovanlardan çıkarılan ilk peteklerdeki balın kalitesinden memnun kalan arıcılar, rekoltenin bu yıl yükseleceğini öngörüyor.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine, bu sene tahmin ettiklerinin çok çok üzerinde verimli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Geçen yıl yaşadıkları hayal kırıklığının ardından bu sene ortaya çıkan tablonun kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Koca, “Geçen yıl gal arısı ve mevsimsel olaylardan dolayı kovan başına verimimiz 2 kiloydu. Bu sene böyle bir verim beklemiyorduk. Hastalık devam edecek diye düşünüyorduk. Yine hastalık devam ediyor ama mevsimsel iyileşme sebebiyle kovan başına 15 kiloya yakın verim bekliyoruz. Bu sene bir mucize gerçekleşti, kestane balında gayet iyi bir sezon geçirdik.” diye konuştu.

Koca, kestane balı üretiminde mevsimsel durumunun çok etkili olduğuna dikkati çekerek, “Bu sene mevsim gayet güzel geçti. Nisan ayında yağışlar oldu, haziranda da yağışlar olmayınca güzel bir sezon geçirdik. Tabii arılarımızı da o süreçte hazırlamıştık ama bunu beklemiyorduk açıkçası çünkü geçen sene çok kötüydü. Bu sene yüksek verim bekliyoruz. Yeni başladık sağıma. 15 gün içinde satışa sunacağız.” ifadelerini kullandı.

Koca, şunları kaydetti:

“Arıcılık genel anlamda sıkıntılı ama kestane balı üreten arıcılar daha fazla sıkıntı çekiyor çünkü kestane balı 20 günlük süreçte hazırlanıyor. Üretim döneminde en ufak yağışın olması, kurak ve rüzgarlı hava kestane balını çok etkiliyor. Bütün şartlar yerine gelsin ki kestane balı olsun. O nedenle kestane balı üreticileri 3 senede, 4 senede bir yakalıyor iyi sezonu. Bu sene 2024 yılında iyi bir sezon yakalamış olduk.”

– “Bu sene gal arısı bitti gibi gözüküyor”

Bal üreticisi Engin Aydın ise kestane balında bu sene verimin birçok yıla oranla çok daha güzel olduğunu dile getirdi.

Bal rekoltesinde yaşanan artışın hava şartlarıyla doğrudan ilişkili olduğuna işaret eden Aydın, “Burada en büyük faktör hava şartlarıydı. Geçen sene çok soğuk ve yağışlı hava geçti ayrıca kestanelerde gal arısı hastalığı daha çoktu. Bu sene gal arısı bitti gibi gözüküyor. İnşallah seneye aynı mevsimi yaşarız. Geçen seneki soğuk hava ağaçlarda çok etki yaptı, çiçek açtırmadı doğru düzgün.” dedi.

Aydın, bal siparişlerini şimdiden almaya başladıklarını sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzon’da çocuk gelişimi ve ailelerin davranışları hakkında program düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.07.2024 08:00
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, annenin davranışlarının, çocuğun öğrenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Trabzon'daki özel rehabilitasyon merkezi ve anaokulunun, Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi'nde ortaklaşa düzenlediği “Ebeveynlersiz Olmaz: Gelişim Yetersizliği Olan Bebek Çocuklar ve Ebeveynler İle Çalışma” programına katılan Diken, çocuk gelişimi ve ailelerin davranışları hakkında sunumda bulundu.

Program sonunda AA muhabirine değerlendirmede bulunan Diken, tüm çocukların hayatı öğrenmesindeki en önemli kişilerin anne ve baba olduğunu söyledi.

Çocukla en fazla zaman geçiren kişinin çocuğun gelişimi ve öğrenmesi üzerine en fazla etkisi olduğunu belirten Diken, “Çocuğun yaşı küçüldükçe en fazla hayatında olan kişi anne, sonra baba geliyor. Dolayısıyla annenin çocuğuyla çocuk uyanıkken geçirdiği her an, her zaman değerli bir zaman. Bu zamandaki annenin davranışları aslında çocuğunun öğrenmesini veya öğrenememesini veya öğrenmede gecikmesine neden oluyor.” diye konuştu.

Diken, çocuklarla etkili iletişime geçebilmenin önemine vurgu yaparak, “Burada da iki püf nokta var. Duyarlı olma ve yanıtlayıcı olma. Yani çocuğunuz uyanıkken, sizinle birlikteyken 'Ne yapmak istiyor? Ne söylemek istiyor?' Doğru anlarsak ve çocuğun gelişimine uygun yanıt verirsek aslında olayı çözmüş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diken, ebeveynlerin çocukla çocuk olması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Temel nokta çocuklar uyanıkken öğreniyor. Uyanıkken de çocuk her kiminle beraberse o anlardaki yaşantılar önemli. O yaşantılarda çocuğun yaşına, gelişimine uygun oyuncaklar, materyaller, yapılan her türlü evdeki günlük rutinler çok önemli. Bu sırada da ebeveynin çocuğun liderliğini takip etmesi, oyununa katılması, ebeveynin patron olmaması, ebeveynin öğretmen olmaması. Çocukla çocuk olduğumuz zaman gerçekten olayı büyük olasılıkla çözmüş oluyoruz.”

Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Cihan'ında katıldığı program, Diken'e çiçek takdim edilmesi ile sona erdi.