blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
20 Şubat, 2024 13:49 tarihinde yayınlandı

TİHEK’ten iki erkeğe oda vermeyen otele üst sınırdan para cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), aynı odada kalmak isteyen iki erkeğin rezervasyonunu iptal eden otele, cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

TİHEK'in kararına göre, Alanya'da tatil yapmak isteyen iki erkek, seyahat acentesi aracılığıyla bir otele rezervasyon yaptırdı. Çevrim içi ödeme yapan iki arkadaş, rezervasyonu teyit etmek için oteli aradığında, "aynı odada iki erkek konaklama yapılamayacağı" gerekçesiyle rezervasyonlarının iptal edildiğini öğrendi. Rezervasyonları iptal edilen iki kişi, kadınların iki kişilik rezervasyon yaptırarak konaklayabildiklerini belirterek, bu durumun ayrımcılık yasağını teşkil ettiği iddiasıyla TİHEK'e başvurdu. Kurum, otel ve seyahat acentesinden yazılı görüş talep etti. Otel yönetimi, söz konusu kişilerin işletmeleriyle herhangi bir konaklama ve sözleşmesi bulunmadığını, konuyla ilgili de herhangi bir irtibat kurulmadığını iddia etti. Erkek misafirlerin, tek veya daha fazla kişi aynı odada konaklayabildiklerini, daha önce böyle konaklamaların olduğu ve halihazırda ileriye dönük rezervasyonların da bulunduğunu belirten otel yönetimi, tesislerinde eşitliğe uygun şekilde kadın ve erkek ayrımı yapılmaksızın rezervasyon yapılarak konaklama sağlanabildiğini savundu. Seyahat acentesi ise otelin bir odada iki erkeğin konaklamasına izin vermemesi sebebiyle başvuranın, "bir erkek, bir kadın" konaklama seçeneğini işaretlediğini kaydetti. Teyit amaçlı tesisi arayan başvurucuların, iki erkeğin aynı odada konaklamasının mümkün olmadığı yanıtını alması üzerine otelle iletişime geçilerek sorunun çözülmeye çalışıldığını aktaran acentenin yazılı görüşünde, bundan olumlu sonuç alınamadığı, başvuranın talebi üzerine ücretin iade edildiği bildirildi.

İki veya daha fazla erkeğin aynı odada konakladığını gösteren kayıtlar istendi

TİHEK, otelden, iki veya daha fazla erkeğin aynı odada konakladığını gösteren rezervasyon bilgilerini ve yıl içinde bu şekilde yapılan geçmiş konaklamalara dair belgeleri istedi. Gelen belgeleri inceleyen kurum, 498 oda ve 996 yatak kapasiteli otelde, yalnızca erkek müşterilerin yaptığı 5 rezervasyonun olduğu, bunlardan ikisinin tek, diğer üçünün ise iki erkek konaklayacak şekilde düzenlendiğini belirledi. Kurum, "Yıl boyunca iki erkek olacak şekilde toplam üç konaklama yapılmasının, muhatap şirketin rezervasyon politikasında eşitlik ilkesine uygun hareket ettiğini ispat etmekten ziyade bu tür rezervasyonlara oldukça istisnai şekilde onay verildiğini gösterdiği" tespitinde bulundu. Cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmeden TİHEK, otele, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu kapsamında idari para cezasının üst sınırı olan 89 bin 571 lira ceza verdi.

Karardan

TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." hükmünün yer aldığı anlatıldı. Ayrımcılık yasağının, uluslararası insan hakları hukukunun temelinde yer aldığı ve pek çok uluslararası insan hakları sözleşmesinde de özel olarak düzenlendiğine işaret edildi. Kararda, bir kişinin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden, karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit şekilde yararlanmasını cinsiyeti nedeniyle engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamelenin, cinsiyet temelinde ayrımcılığı oluşturduğu vurgulandı. (AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 06:42 tarihinde yayınlandı

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kurban Bayramı münasebetiyle Zonguldak Merkez Huzurevini ziyaret ederek huzurevi sakinlerinin bayramını kutladı. Aktiflik kapsamında ayrıyeten BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" iş birliği protokolü de imzalanarak huzurevi sakinlerinin toplumsal hayata iştirakini destekleyecek kıymetli bir farkındalığa adım atıldı.
Zonguldak Merkez Huzurevinde gerçekleşen ziyarete; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Mehmet Türkmen Köse, Vilayet Müdür Yardımcıları, huzurevi yöneticileri ve sakinleri de katıldı. Ziyaret kapsamında BEUN Devlet Konservatuvarı Müzik Kısmı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Cem Dertsiz, huzurevi sakinlerine Türk halk müziğinin eşsiz yapıtlarından oluşan bir müzik dinletesi gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında, BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi İş Birliği Protokolü" de imzalandı. Protokol kapsamında yaşlı bireylerin eğitim, toplumsal iştirak ve hayat uzunluğu öğrenme imkanlarını artırmaya yönelik değerli adımlar atılması hedefleniyor.
Samimi bir atmosferde gerçekleşen programda Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversite olarak toplumsal sorumluluğu yalnızca akademik düzlemde değil, insan odaklı hizmet anlayışıyla sürdürdüklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Özölçer bayramlaşma programında gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Bugün burada, toplumumuzun hafızasını oluşturan büyüklerimizle bir ortada bulunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Her biri birer ömür deneyimi, birer bilgelik abidesi olan değerli büyüklerimizin duasını almak, onların hayata dair paylaşımlarını dinlemek bizler için son derece değerlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını ‘Aile Yılı’ ilan etmesi, toplumun temel direği olan aile yapısının korunmasına ve jenerasyonlar ortası bağların güçlendirilmesine verilen değerin en somut göstergesidir. Bizler de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak her vakit toplumsal ve toplumsal çalışmaları öncelikli kılıyor sadece bilimsel araştırmalar ortaya koymakla kalmıyor; toplumsal dayanışma, insan onuruna yakışır ömür şartları ve nesiller ortası irtibatın güçlenmesine yönelik sorumlulukları da gönülden üstlenmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla gerçekleştirdiğimiz ziyaret, yalnızca bir bayramlaşma değil; tıpkı vakitte kültürel devamlılık, bedel transferi ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesidir. Huzurevindeki büyüklerimiz, toplumumuzun geçmiş hafızasını taşıyan en değerli hazinelerimizdir. Onların ömür deneyimlerinden öğreneceğimiz çok şey olduğunu biliyor, bu nedenle kendileriyle kurulan gönül köprülerini son derece değerli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu kapsamda, bugün imzaladığımız ’60+ Tazelenme Üniversitesi’ iş birliği protokolüyle birlikte, büyüklerimize yönelik eğitimi teşvik eden, onları toplumsal hayata daha aktif iştirak sağlayacak bireyler olarak destekleyen bir süreci başlatıyoruz. Bu proje, yaş almanın bir kenara çekilmek değil; tekrar öğrenmek, üretmek ve paylaşmak olduğunun da en hoş göstergesi olacak. Bu his ve kanılarla böylesine manalı bir projenin ortaya çıkmasında büyük katkılar sunan başta Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte protokolün imzalanmasında emeği geçen başta Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürümüz Mehmet Türkmen Köse ve Vilayet Müdürlüğüne de teşekkür ediyorum. Kıymetli büyüklerimizin Kurban Bayramı’nı en kalbî hislerimle kutluyor; kendilerine sıhhat, huzur ve memnunluk diliyorum.’
Ziyaret, bayramlaşmanın akabinde imzalanan protokol merasimi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi