KARABÜK SANAYİSİ RİSK ALTINDA MI?
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Çin’in aşırı üretim politikasına ilişkin “Çin çekirgesi geliyor” uyarısı, Türkiye’de sanayicileri olduğu kadar Karabük’ü de yakından ilgilendiriyor. Özellikle kentin lokomotif sektörü olan demir-çelikte, Çin kaynaklı üretim fazlası ve düşük fiyatlı ürünlerin piyasaya etkisi yeni bir soru ortaya çıkarıyor: Karabük’ün sanayi kolları, özellikle demir-çelik sektörü bu süreçten zarar görür mü?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomide Çin’in aşırı üretim stratejisinin oluşturduğu tehdide dikkat çekerek, Türkiye’nin vakit kaybetmeden tedbir alması gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Çin’in dünya pazarlarına yüksek miktarda ürün sürmesini tarım alanlarını istila eden çekirgelere benzetti.
“Çin çekirgesi geliyor. Çekirge bir tarlaya girdiği zaman ne yapar? Bütün ürünü yok eder. Bu şekilde geliyor. Buna tedbir almamız lazım.”
Çin’in Üretim Fazlası Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?
Hisarcıklıoğlu, ABD’nin Çin’e karşı tedbir aldığını, Avrupa’nın da benzer şekilde hazırlık yaptığını belirterek Türkiye’nin de kendi sanayisini koruyacak adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Çin’in yalnızca dünya ihtiyacı kadar üretmek yerine üretim fazlası oluşturmayı hedeflediğini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun küresel sektörler açısından ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.
“Çin Devlet Başkanı açıkça ‘Dünyada üretim fazlası olacağız’ diyor. ‘Dünyanın ihtiyacı kadar üreteceğiz’ demiyor, ‘üretim fazlası olacağız’ diyor.”
Hisarcıklıoğlu’na göre bu durum, Çin’in üretim fazlasını dünya pazarlarına yönlendirmesi halinde birçok ülkedeki yerli üreticinin fiyat baskısıyla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.
Karabük’ü Yakından İlgilendiren Soru: Demir-Çelik Sektörü Zarar Görür mü?
İşte bu noktada Karabük açısından önemli bir soru ortaya çıkıyor: Çin’in üretim fazlası özellikle demir-çelik sektörünü etkiler mi?
Karabük ekonomisinin temel taşlarından biri olan demir-çelik sektörü, küresel çelik piyasalarındaki fiyat hareketlerinden doğrudan etkileniyor. Çin’in yüksek üretim kapasitesi nedeniyle dünya piyasalarına daha fazla çelik ürünü sunması, küresel fiyatlar üzerinde baskı oluşturabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bu nedenle Hisarcıklıoğlu’nun “Çin çekirgesi geliyor” uyarısı, Karabük’te sanayicinin, üreticinin ve demir-çelik sektörünün de dikkatle takip etmesi gereken bir başlık olarak öne çıkıyor.
Çin’in üretim kapasitesine ilişkin verdiği otomotiv örneği ise durumun boyutunu ortaya koyuyor.
“Bugün Çin hariç tüm dünya otomobil üretmeyi durdursa, Çin’deki mevcut kapasite tek başına tüm dünyanın üç yıllık otomobil ihtiyacını karşılayacak seviyede.”
Her ne kadar bu örnek otomotiv sektörü üzerinden verilmiş olsa da, Çin’in farklı sanayi kollarındaki yüksek üretim kapasitesi, Karabük gibi sanayi kentleri açısından da ‘küresel rekabet’ başlığını daha önemli hale getiriyor.
“Yıkıcı ve Haksız Rekabete Karşı Tedbir Alınmalı”
Hisarcıklıoğlu, Çin kaynaklı üretim fazlasının Türkiye’deki sektörleri zor durumda bırakmaması için Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını belirtti.
“Bu yıkıcı ve haksız rekabete karşı Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza ve Ekonomi Bakanımıza tedbir alınması yönündeki taleplerimizi sürekli iletiyoruz.”
Bu açıklama, özellikle demir-çelik gibi küresel rekabetin yoğun olduğu sektörlerde faaliyet gösteren Karabük açısından ayrı bir önem taşıyor.
Yüksek Enflasyon ve Faiz Baskısı da Sanayiciyi Zorluyor
Hisarcıklıoğlu, Çin kaynaklı rekabetin yanı sıra Türkiye’deki yüksek enflasyon ve finansman maliyetlerinin de sanayicinin önündeki en önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.
“Enflasyon çözülmeden ekonominin normalleşmesi mümkün değildir.”
Yüzde 40, yüzde 50 ve yüzde 60 seviyelerindeki faiz oranlarıyla kredi kullanarak üretim yapmanın ve kâr elde etmenin birçok sektör açısından oldukça zor olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının finansman sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bu durum Karabük açısından da önem taşıyor. Çünkü küresel pazarda Çin ile rekabet etmeye çalışan bir sanayicinin aynı zamanda yüksek finansman maliyetleriyle mücadele etmesi, rekabet gücü açısından ilave bir baskı oluşturuyor.
İhracatçıya Döviz Dönüşüm Desteği Artıyor
Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalarındaki bir diğer önemli başlık ise ihracatçılara yönelik döviz dönüşüm desteği oldu.
Mevcut yüzde 3’lük desteğin yetersiz kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda özellikle emek yoğun sektörlerde döviz dönüşüm desteğinin artırılacağı mesajını verdi.
“Bu karar ihracatçılarımız için son derece kritik bir can suyu olacaktır.”
Karabük İçin Önümüzdeki Dönem Daha Kritik Olabilir
Çin’in üretim kapasitesi, küresel çelik piyasalarındaki gelişmeler, yüksek faiz ve finansman maliyetleri ile ihracatçıların kur baskısı birlikte değerlendirildiğinde, önümüzdeki dönemin Karabük sanayisi açısından dikkatle izlenmesi gerekiyor.
Özellikle demir-çelik sektöründe Çin kaynaklı fiyat baskısının artıp artmayacağı, Türkiye’nin alacağı koruyucu tedbirler ve ihracatçıya sağlanacak desteklerin kapsamı, Karabük sanayisinin rekabet gücü açısından belirleyici olabilir.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun “Çin çekirgesi geliyor” sözleri bu nedenle yalnızca küresel ekonomi açısından değil, Karabük’ün üretimi, istihdamı ve demir-çelik sektörü açısından da üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir uyarı olarak karşımızda duruyor.

