Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
29 Mayıs, 2023 17:11 tarihinde yayınlandı
0

Topkapı Sarayı ve Mukaddes Emanetler, FPV dron ile görüntülendi

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında inşa ettirilen ve ardından gelen padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki halini alan Topkapı Sarayı, asırlardır ihtişamını koruyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 3 Nisan 1924 tarihinde müzeye dönüştürülen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi olma özelliğini taşıyor.

Anadolu Ajansı, Gülhane Parkı hariç olmak üzere yaklaşık 350 bin metrekarelik alanı kaplayan yapıları, mimarisi, koleksiyonları ve yaklaşık 300 bin arşiv belgesi ile dünyanın en büyük müze saraylarından biri olan Topkapı Sarayı’nı FPV dron ile görüntüledi.

Sarayın dış mekanı İstanbul Boğazı ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile birlikte FPV dronla kaydedildi.

Sarayın avlularındaki tarihi yapılar görüntülendi

Dronun sarayın giriş kapısından süzülerek kaydettiği görüntülerde, Alay Meydanı olarak da anılan ilk avluda Aya İrini Kilisesi, Darphane, Fırın, Hastane, Odun Ambarı ve Hasırcılar Ocağı yer aldı.

Sarayın ikinci avlusu, devlet yönetiminin gerçekleştiği mekanların yer aldığı Divan Meydanı’nda bulunan Divan-ı Hümayun (Kubbealtı), Adalet Kulesi, Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu ve Has Ahırlar da FPV dron görüntülerine yansıdı.

Enderun Avlusu olarak adlandırılan üçüncü avluda bulunan büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderun Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu’na ait yapılar da dronla kaydedildi.

FPV dron aracılığıyla Yavuz Sultan Selim’in 1517’deki Mısır Seferi’nin ardından Osmanlı’ya geçen “Mukaddes Emanetler” de görüntülendi.

Sarayın son avlusu olan dördüncü avluda çekilen görüntülerde ise Osmanlı klasik köşk mimarisinin en seçkin örnekleri olan Bağdat ve Revan Köşkleri ile İftariye Kameriyesi de yer aldı.

Görüntülere yansıyan Topkapı Sarayı’nda sergilenen 86 karat ağırlığında, çevresi çift sıra olacak şekilde 49 elmasla süslenmiş Kaşıkçı Elması da göz kamaştırdı. (AA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2026 14:41 tarihinde yayınlandı
0 0

Bolu’da kaçak yapı denetimi: 4.8 milyon liralık ceza

Bolu’da yapılan denetimlerde ruhsatsız ve mevzuata aykırı olduğu belirlenen 6 yapının sahiplerine toplam 4 milyon 837 bin 431 lira idari para cezası uygulandı.

Bolu İl Özel İdaresi İl Encümeni’nin nisan ayı toplantısında aldığı kararlar yayımlandı. İl genelinde gerçekleştirilen inceleme ve kontrollerde çeşitli ilçelerde bulunan 6 yapının kaçak olduğu tespit edildi. Denetimlerde Göynük ilçesinde 4, Mudurnu ve merkez ilçede birer yapının mevzuata aykırı şekilde inşa edildiği belirlendi. Göynük ilçesine bağlı Dağhancılar Köyü’nde bulunan E.Ç.’ye ait yapıya 452 bin 471 lira, Himmetoğlu Köyü’nde F.A.’ya ait yapıya 917 bin 164 lira, İbrahimözü Köyü’ndeki M.Ç.’ye ait yapıya 1 milyon 562 bin 59 lira ve Güneyçalı Köyü’ndeki S.A.’ya ait kaçak yapıya 990 bin 541 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Mudurnu ilçesinin Alpagut Köyü’nde tespit edilen R.K.’ye ait kaçak yapıya 749 bin 11 lira ceza kesilirken, merkez ilçeye bağlı Gövem Köyü’ndeki S.K.Y’ye ait yapı için 166 bin 185 TL para cezası uygulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin