Toroslar EDAŞ göçmen kuş çarpılmalarına karşı yürüttüğü gayreti ile arızaları azalttı

Toroslar EDAŞ göçmen kuş çarpılmalarına karşı yürüttüğü gayreti ile arızaları azalttı

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 05.10.2023 00:36
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (Toroslar EDAŞ) faaliyet gösterdiği Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye'de, bilhassa göç vaktinde ağırlaşan kuş çarpılmalarına karşı yürüttüğü çabasına bu yıl da devam etti ve arızaları büyük oranda azalttı.

Şirketten yapılan açıklamaya nazaran, global kuş göçü rotalarının kesiştiği Hatay, Adana ve Mersin’de her yıl milyonlarca göçmen kuşu ağırlayan Toroslar EDAŞ, havai sınırlarıyla gökyüzünü paylaştığı tüm kuşları korumak için Tabiat Derneği ile yürüttüğü işbirliğini sürdürdü.

Söz konusu işbirliği sayesinde şirket, başta göçlerin ağırlaştığı bölgelerdeki sınırlarda olmak üzere, kuş çarpılmasına neden olabilecek 18 bin 727 metre uzunluğundaki iletken ve 7 bin 638 adet izolatörün yalıtkan materyal montaj sürecini tamamladı.

Bu kapsamda, 2017'de başlattığı “Yüksek Tansiyon Havai Çizgi İzolasyonu Projesi” ile kesime de öncülük eden Toroslar EDAŞ, elektrik dağıtım sınırlarında göçmen kuşların konabileceği noktalardaki riski en alt düzeye indirirken, bölgede çarpılma kaynaklı oluşan arızaları da engelledi.

Toroslar EDAŞ böylelikle 2017'den bu yana akıma kapılma kaynaklı kuş yaralanmalarını ve buna bağlı güç kesintilerini 6 vilayette ortalama yüzde 88,62 oranında azaltmayı başardı.

Arıza güzelleşme oranı en yüksek olan vilayetler, yüzde 98,36 ile Kilis, yüzde 95,24 ile Gaziantep ve yüzde 94,45 ile Adana olurken, bu oran Hatay’da yüzde 88,46, Mersin'de yüzde 88,21 ve Osmaniye’de yüzde 46,67 olarak gerçekleşti.

Göçmen kuşların güvenliği için gerekli olan materyalleri stoklarında depolamaya devam eden Toroslar EDAŞ, bakım çalışmalarında ve yeni tesis edilecek çizgilerde bu yalıtkan materyallerin uygulanmasını faaliyetlerinin tertipli bir modülü haline getirdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da uyuşturucu operasyonunda bir zanlı yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 10.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un İlkadım ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda bir şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ve Atakum İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bir şüphelinin ikametinde uyuşturucu bulunduğu bilgisi üzerine çalışma başlattı.

İlkadım ilçesinde belirlenen adrese operasyon düzenleyen ekipler, yaptıkları aramada 350 gram sentetik uyuşturucu, 14 sentetik ecza hapı, 500 gram tütün, 600 dolu makaron ile uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirdi.

Operasyonda gözaltına alınan T.Ö. jandarmaya götürüldü.