İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Şubat, 2025 09:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon-Tiflis hüsran hattı

Trabzon’un sıhhat turizmi potansiyelini artırmak emeliyle Gürcistan’ın Tiflis kenti ile 23 yıl sonra geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlayan direkt uçak seferleri hedeflenen yolcu sayısına ulaşılamadığı için hüsranla sonuçlandı. 148 koltuğun bulunduğu uçağın 100 koltuğu kentin iş dünyası garantisi ile sağlanmasına karşın 4 ay evvel başlayan seferler, talebin yetersiz olması nedeniyle iptal edildi. Uçağın geçtiğimiz hafta yapılan son seferinde yalnızca 2 yolcunun uçuş yaptığı öğrenildi.
Trabzon’da son yıllarda artan sıhhat turizmini geliştirmek için başlatılan Trabzon-Tiflis ortası direk uçuşlar 4 ayın sonunda hüsranla sonuçlandı. Gürcistan’dan Trabzon’daki hastanelere tedavi için gelen hasta potansiyeli dikkate alınarak başlatılan direk uçuşlar nedeniyle milyonlar havaya uçtu. Georgian Wings hava yolu şirketiyle mutabakat yapılarak 14 Ekim tarihinde Tiflis ve Trabzon’da yapılan merasim ile başlayan direk uçuşlara talep olmadı. 148 koltuğun bulunduğu uçağın 100 koltuğu kentin iş dünyası garantisi ile sağlanmasına karşın 4 ay evvel başlayan seferler, talebin yetersiz olması nedeniyle 10 Şubat tarihinde yapılan uçuş ile sona erdi. Hava yolu şirketi ile 6 aylık muahedenin yapılmasına karşın 4 ay süren Trabzon-Tiflis çift taraf uçuşlarında koltuk fiyatları 260 dolar olarak satışı sunuluyordu.

"Büyük bir rezillik"
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Oteller Birliği Lideri Mustafa Aksu, Tiflis-Trabzon ortası direk uçuşların maddi ziyandan daha çok itibar ziyanına yol açtığını belirterek "Bu seferin biz biteceğini söyledik ve bitti. Yanlış bir yatırım. Hiçbir araştırma yapılmadan Ticaret Odası artık kim yaptıysa inanılmaz Trabzon’umuzu rezil ettiler. Zira Trabzon’a bir uçuşun iptal edilmesi kentin itibarını yok etti. Bundan sonra bizim sahiden yapacağımız charter uçuşları katiyetle berbat bir örnek oldu. Biz bunun kâfi olmadığını eleştirdik. ’Yapmayın, Trabzon’da turizm konuşulacaksa bizi ve acentaları dikkate alın’ dedik. Bu bahiste bizde ziyan görmekteyiz. İşi bilmeyen insanların yalnızca kamuoyunu oyalamak için çıkardığı bir olay. Kente maddi ziyandan daha çok itibar ziyanı oldu. Tiflis’ten Trabzon’a bir uçağın boş gelmesi demek bizim kentimizin makûs olduğu manasına gelir. Aslında değiliz. Biz onları uyardık. Gidelim bir ay durduralım. Otelciler ve acenteler gitsin mutabakatlar yapalım. Herkes gereken fedakarlığı yapsın. Biz fedakarlığı Oteller Birliği olarak yaptık. 5 koltuğumuz vardı. 5 koltuktan da fiyat almayacağız dedik. Ancak büyük bir rezillik. Benim bir arkadaşım Tiflis’e giderken bana fotoğraf çekip attı. Uçakta bir kişi vardı. Potansiyeli yakalayacaksın. Eseri tartacaksın kime satacağını bileceksin. Eseri ortaya çıkartmamışsın ya da eseri satacağın lokasyon neye muhtaçlığı olduğunu bilmiyorsun ve bu türlü bir şey yapıyorsun. Sanırım Batum ile karıştırdılar. Tiflis’te 200 tane hastane varmış. Haydi sıhhat turizmini bırakın olağanda turist olarak bakalım. Tiflis-İstanbul gidiş-geliş kestirimi 135 dolar. Tiflis-Trabzon 260 dolar. Hangisine gidersiniz" dedi.

"Bizim 5 koltuğumuzun maliyeti 1,5 milyon"
5 koltuğun bedelinin 1,5 milyon TL olduğunu kaydeden Aksu, "6 ay olarak planlanmıştı, haftada iki tipti. Büyük bir meblağ gitti. Bizim 5 koltuğumuz yalnızca 1.5 milyona geldi. Büyük bir kayıp. Haydi maddiyatını bir halde çözeriz. Fakat maneviyatı olmaz. Toplam 148 koltuk vardı. 5 koltuğun bedeli 1.5 milyondu. Bunu 148 ile çarptığınızda çok büyük bir ziyan. Belediye, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Ulutur’a güvendik. Bunlar yapıyorsa kesinlikle bir şey yapar dedik. Girdik ve maalesef istenen olmadı. Yapan şahısların arka niyetli olduğunu düşünmüyorum fakat lütfen her meslek kümesi kendi mesleğiyle ilgili faaliyetler yapsın. Herkes her şeyi bilemez" tabirlerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.