Anadolu Ajansı tarafından
23 Haziran, 2024 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’da dekoratif eşya üreten engelli girişimci işini devlet desteğiyle büyüttü

TRABZON (AA) - ENES SANSAR - Trabzon'da yaşayan engelli girişimci İslam Gökhan Çolak, tasarım ve üretimini yaparak e-ticaret yoluyla birçok şehre gönderdiği dekoratif eşyaları ihraç etmeyi amaçlıyor.

Bebekliğinde geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle yüzde 40 işitme engeli bulunan Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Çolak, 3 yıl önce Of ilçesindeki aile apartmanının alt katındaki depoyu imalathaneye dönüştürdü.

Duvar saati, tablo ve kutunun da aralarında bulunduğu çok sayıda dekoratif eşya üreten Çolak, aynı yıl içinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) müracaat etti.

Gerekli eğitimleri tamamlayan 34 yaşındaki Çolak, KOSGEB'in maddi desteğiyle lazer kesim ve CNC makineleri satın alarak üretimini artırdı.

Çolak, AA muhabirine, imalathaneyi açmadan önce 2 yıl araştırma yaptığını, çeşitli eğitimlerin ardından işe başladığını söyledi.

KOSGEB'in sağladığı destekle aldığı makineler sayesinde işlerinin kolaylaştığını anlatan Çolak, dekoratif ürünlerin yanı sıra televizyon ekran koruyucusu imal ettiğini belirtti.

- "Ürünlerimi internet üzerinden satışa sunuyorum"

Genellikle sipariş üzerine üretim yaptığını ifade eden Çolak, "Ürünlerimi internet üzerinden satışa sunuyorum, e-ticaret yoluyla yapılıyor bu işler. Ürünleri siteme yükleyip, oluşturulan siparişlere göre üretiyorum ve kargoyla müşteriye ulaştırıyorum. Müşteriler e-ticaretin yanı sıra gelip buradan toplu şekilde alışveriş yapabiliyorlar." dedi.

Çolak, azimle çalışmaya devam ettiğinin altını çizerek, "Engelli arkadaşlarım pes etmesin, devletin destekleri, imkanları var. Makine, teçhizat sayısını artırarak yurt dışına ihracat gerçekleştirmek istiyorum." diye konuştu.

Üretimin önemine işaret eden Çolak, şunları kaydetti:

"Ben çabaladım, onlar da çabalasın yapsın. Şu an bir ablamız var yanımda, onunla birlikte işleri düzenli bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Hedefim ilk önce Türkiye'de daha çok satış yapmak, düzenli şekilde müşterilere siparişlerini ulaştırmak, sonra da yurt dışına açılmak."

Çolak, üretim aşamasında ağabeyinden destek aldığını, ayrıca bir kişiyi istihdam ettiğini sözlerine ekledi.

blank
Şafak Zeki Akca tarafından
17 Nisan, 2025 10:50 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KARABÜK’TE HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

KARABÜK’de herkesin kolayca ulaşıp hizmet alabileceği bir Hayvan Hastanesi kuruluyor…

***

Karabük Belediyesi bünyesinde bir veterinerlik hizmeti var ama çok kötü şartlarda hizmet veren bir yerdi.

BARINAKLARDA küçük operasyonların yapılabildiği klinik bölümleri hizmet veriyorsa da, kapasiteleri çok küçük; sahipli hayvanlar için beklenen hizmeti vermiyordu.

***

MADEM sokak canlarıyla bir arada yaşıyoruz..

Onların da insanlarınki gibi tam teşekküllü bir hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezi olmalıydı.

***

Sayın Özkan ÇETİNKAYA; Karabük’ün bu sorununa da el atarak Karabük’e

HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON Merkezi'ni kuruyor.

Bu çalışma hayvanseverleri çok sevindirdi.

SON yıllarda sokak hayvanlarını sahiplenenlerin ya da sokakta, bahçede, sağda solda sevip karınlarını doyuran vicdanlı vatandaş sayısı giderek artıyor olması…

Bu sorumluluğu gönüllü olarak yüklenirlerken, hayli masraf yapıyorlar.

Bir hayvanın sorumluluğunu üstlenmek, sahiplenmek, bakımıyla, yiyeceğiyle, barınmasıyla falan her şeyini yüklenmek hayli maliyetli iş.

Mama fiyatları çıldırmış durumda.

Veterinerlik işleri hiç sormayın!

Kısırlaştırma yapılacak meselâ; soruyoruz “ne kadar?”

Yedi bin isteyen var, “sen tanıdıksın, bu da cins bir hayvan değil, sokak köpeği türü.. Beş bine hallederiz” diyen…

Kanser hastası iki köpeğimizin tedavisi için otuz bin lira civarında bir rakam telaffuz edildi daha geçen gün.

Sokak canları için ücretsiz, sahipli canlar için makul ve mantıklı tedavi rakamlarıyla vatandaşı zorlamayan bir hizmet politikası eşliğinde yapılırsa çok daha iyi olacağını söylüyor vatandaş…

İşte bu yüzden, Karabük Belediyesinin ve Özkan Çetinkaya’nın bu çalışmasını takdire şayan buluyoruz diye beyanatlar veriliyor.

***

Çalışması yapılan HAYVAN BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ’nin faaliyet alanları ve projenin neler kapsadığını sizlere yazıyoruz.

***

Bin hayvan kapasiteli olarak planlanan tesis, toplam 13 Bin metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor.

Merkez; Tedavi, rehabilitasyon, bakım ve sosyal etkileşim alanlarıyla yalnızca geçici barınma değil, hayvanların tüm yaşam ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı. Proje bünyesinde 1.910 metrekarelik köpek parkuru, serbest gezinti alanları, çevre dostu peyzaj düzenlemeleri ve ziyaretçilere yönelik otopark alanı yer alıyor.

Ayrıca merkezde, veterinerlik hizmetlerinin sunulacağı tam donanımlı bir sağlık altyapısı da kuruluyor. Bu yönüyle proje, fiziksel bir tesisin ötesinde, sürdürülebilir bir hayvan refahı modeli sunmayı hedefliyor.

Karabük’te inşası süren Modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin tamamlanmasıyla birlikte, bölgenin en kapsamlı ve donanımlı hayvan bakım tesislerinden birinin hizmete açılması hedefleniyor.

***

Bir de hayvan mezarlığı konusu var.

Ölen hayvanı ne yapıyorlar?

Çöp konteynerine atıyorlar. Şehir çöplüğüne gidiyor hayvanın ölüsü.

Kırsaldaysanız, uygun bir çukur kazıp gömebiliyorsunuz belki..

Şehirde yaşayanlar için büyük sorun.

Yaşlılık ve hastalık nedeniyle ölen canların gömülebileceği bir mezarlık alanı oluşturmak o kadar zor olmasa gerek.

Kalın sağlıcakla

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.