Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
14 Ekim, 2019 21:19 tarihinde yayınlandı
0

Turistlerin Yeni Gözdesi “Safran Tarlaları”

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi.

İlçede 18 çiftçi tarafından 30 dekar alanda üretimi yapılan safran bitkisi, 30 bin lirada satılması dolayısıyla “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılıyor. Ağustos ayında ekimi yapılan ve ekim-kasım aylarında hasadı yapılan, mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açarak 15-30 santimetre uzunluğuna ulaşan safran, turistlerin ilgi odağı oldu. Türkiye ve dünyanın birçok yerinden turistler safran tarlalarına gelerek, hasat yapıp, fotoğraf çektiriyor.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, konak ve köprü gibi tescilli yapılarıyla kültür turizminin önemli noktalarından olan Safranbolu, safran tarlalarıyla turizmde yeni bir destinasyon kazandı. Özel ve tur acentaları tarafından ekim ve kasım ayları arasında safran tarlalarına geziler düzenleniyor.

Acente sahibi Fatma Çiçek, Samsun’da geldiklerini söyledi.

Güzel bir gezi olduğunu ifade eden Çiçek, “Karadeniz, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz turlarını lokasyon, gezilecek yerler, tarihi güzellikler, özellikler, safran için niyetlendik ve geldik. Bugüne kadar geldiğimiz hiçbir turda belki senede 20 sefer tur yapıyoruz ama hiç safran tarlasını gezme fırsatımız olmamıştı. Bugün safran üretim çiftliğindeyiz ve çok keyif aldık. Misafirlerimiz ve ben çok mutlu olduk burayı gördüğümüz için. Bundan sonrada bütün turlarımızı mevsim olarak da denk gelirsek ziyaret edeceğiz. Gerçekten bakıldığında görsellik kokusu son derece müthiş. İlgimi çekti. Soğan aldım, dikeceğim ama umarım tutar, yetiştirebilirim” dedi.

Samsun’dan gelen Rüveyde Serdengeçti de çok heyecan verici olduğunu belirtti. Heyecanlandıklarını, bilgilendiklerini ve aydınlandıklarını aktaran Serdengeçti, şunları kaydetti: “Safranın yararları konusunda ön bilgilerimiz vardı ama bu kadar yakınında olmak, nasıl üretildiğini görmek ne kadar özenle emek harcandığını görmek ayrıca heyecanlandırdı. Bu doğanın bir harikası. Burada olan üreticiyi ve bu işe emek veren tüm değerli kişileri, Safranboluluları kutluyorum.”

Safran çiçeğini yakından görmediğini kaydeden Serdengeçti, “Bitkinin faydaları hakkında kısmen bilgim vardı ve mutfağımızda da kullanıyorduk zaten. Bundan sonra daha farklı çeşitli alanlarda kullanabileceğiz. Çok geniş kullanımı olan ve sağlımız açısından son derece yararlı olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz da yerli ve yabacı misafirlerin safran tarlasını görmeye geldiğini ifade etti. Yılmaz, şunları kaydetti: “Misafirleri kapıdan alıyoruz, tarlayı gezdiriyoruz. Çiçek toplatıyoruz, safranın özelliklerini anlatıyoruz. Ne işe yaradığını, nasıl dikildiğini, söküldüğünü anlatıyoruz. Ayrıca burada safranın satışını yapıyoruz. Arzu ettiklerinde de safran toplayabiliyorlar. Dışarıdan da geliyor. Bugün Amerikalı, Dubaili, Tayvanlı gruplarımız vardı. Türkiye’den de birkaç tane otobüsümüz vardı. Tarlaya gelenlerin birçok bilgisi var ama bilmedikleri de var bu konuda. Biz bilmediklerini takviye ediyoruz. Hayranla dinleyenler var.”

Safran tarlalarının turizme katkı sağladığını anlatan Yılmaz, “Yaklaşık 3 yıldır biz burayı turizme açtık. Yani kendi kendine açıldı. Biz üretim olarak bu işe başladık. Ama turizm bu işin önüne geçti. Safran hasadı boyunca oteller dolu. Özellikle hafta sonları tamamen dolu. Festivallerde başladı. İnsanlar bu çiçeğe meraklı çünkü buradaki koku, atmosfer çok önemli. Doping yaptı turizme” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2026 16:01 tarihinde yayınlandı
0 0

BEUN’da Uluslararası Katılımlı MMAS’26 Çalıştayı başladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Fen Bilimleri Enstitüsü ve Fen Fakültesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen “Matematiksel Modelleme, Analiz ve Simülasyon” (MMAS’26) Çalıştayı’nın açılış töreni gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Ali Arslan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştay açılış törenine; BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Gölgeleyen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Marat Akhmet, Senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

BEUN Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından icra edilen müzik dinletisi ile başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti. Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Gölgeleyen, matematiksel modelleme ve analiz sürecine dair bazı güncel gelişmelerden bahsetti. Prof. Dr. Gölgeleyen, konuşmasında BEUN olarak bu alanlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve uygulamalı matematik alanlarında yürütülen bilimsel araştırmaların hem ulusal hem de uluslararası düzeyde önemli katkılar sunduğunu belirtti. Gölgeleyen tüm bu katkılardan dolayı Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e şükranlarını sundu.

Prof. Dr. Fikret Gölgeleyen’in ardından açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Marat Akhmet, BEUN’da olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ile çeşitli ülkelerden gelerek çalıştaya katkı sunan tüm katılımcılara, akademisyen ve yöneticilere teşekkür etti.

Prof. Dr. Akhmet’in konuşmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise bilimsel disiplinlerin ve gelişmelerin altında matematiğin temel bir alan olarak daima merkezi konumda olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kutoğlu bununla birlikte güncel uygulamalı bilimlerde de teorik zeminin sağlam olması gerektiği hususunda bilim tarihinden çeşitli örnekler sunarak matematiğin başat rolünü dinleyicilere izah etti. BEUN olarak özellikle fen bilimleri ve mühendislik alanında matematiğe büyük önem verildiğini ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen tüm düzenleme ekibine, akademisyenlere teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından dünyanın farklı ülkelerinden alanında saygın bilim insanları da davetli olduğu çalıştay da matematiksel modelleme, diferansiyel denklemler, ters problemler, akışkan-yapı etkileşimi, yapay zekâ ve uygulamalı matematik alanlarındaki güncel araştırmalarını katılımcılarla paylaşan davetli konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür belgeleri takdim edildi.

BEUN Fen Bilimleri Enstitüsü ve Fen Fakültesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen “Matematiksel Modelleme, Analiz ve Simülasyon (MMAS’25) Çalıştayı” açılış töreni, günün anısına binaen gerçekleştirilen fotoğraf çekimiyle son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin