Anadolu Ajansı tarafından
05 Ekim, 2023 08:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Turkcell Küresel Bilgi robotlarının hizmet verdiği kesim sayısı 23’e yükseldi

İSTANBUL (AA) - Turkcell Küresel Bilgi'nin rutin işleri beşere gereksinim duymadan yapan "dijital çalışanı" Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), operasyon süreçlerini kolaylaştırdığı kesimlerin sayısını artırmaya devam ediyor.

Turkcell'den yapılan açıklamaya nazaran, vakit ve kaynak tüketen rutin işlerin beşere muhtaçlık duymadan gerçekleştirilmesine imkan sağlayan RPA teknolojisi, 2023'te hizmet verdiği bölüm sayısını 23'e yükseltti. Daha evvel pek çok farklı alanda iş yükünü alan robotlar; bu yıl güç, turizm ve dokumacılık dallarında operasyonlara katıldı.

RPA teknolojisi, yılın birinci yarısında en ağır telekom dalında kullanıldı. Yalnızca bu dalda 291 robot 219 kişinin işini yaptı, 231 bin 413 saat tasarruf sağladı.

Robotların varlık gösterdiği başka kesimler ise sırasıyla havacılık, bankacılık ve finans, mağazacılık ve perakende, e-ticaret, araç kiralama ve satış, sigorta, güç, dijital TV, süratli tüketim, beyaz eşya ve tesis idaresi oldu. RPA teknolojisinin kullanıldığı 23 bölümde 6 ayda toplam 350 bin saate yakın bir tasarruf sağlandı.

- Operasyonlarda yanılgı hissesini sıfırlıyor

Turkcell Küresel Bilgi'nin robotları en çok backoffice süreçleri, operasyonel raporlama, takip-talep ve şikayet idaresi ile finans ve insan kaynakları departmanlarının iş süreçlerinde kullanıldı.

Bunlarla birlikte robotlar regülatif ahenk gerektiren süreçlerde de faal olarak yer aldı. Tüm bu iş alanlarındaki insan eforunu alan tekrarlı işleri otomatize eden robotlar, 7 gün 24 saat çalışma aslıyla kusur hissesini sıfıra düşürdü.

RPA, Türkiye geneline finans-muhasebe, üretim ve perakende kesimlerinde daha fazla tercih edilirken, globalde bunlara ek olarak sıhhat ve müşteri hizmetleri kesimleri de robotları ağır bir biçimde kullandı.

- "RPA, çalışanların önünü açacak"

Açıklamada bahse ait değerlendirmelerine yer verilen Turkcell Küresel Bilgi'nin Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kendirci, başlangıçta robotların insanların işini elinden alacağı tarafında bir telaşla karşılaştıklarını belirterek, şirketlere yapay zeka ve robotik süreçlerin yararını gösterdikten sonra tasaları ortadan kaldırdıklarını bildirdi.

Kendirci, "Eğitimlerimizle müşterilerimize kendi süreçlerini tasarlamaları için yürek veriyoruz. Şirketlerin kendi çalışanlarının robot tasarlamaya başlamasıyla şahsî gelişimlerine RPA tasarımı, süreç optimizasyonu üzere yeni yetenekler ekleyebildiğini, bunun da insan kaynakları açısından hem şirket içi gelişim hem de ferdî meslek gelişimi ismine yararlar sağladığını gördük." sözlerini kullandı.

RPA teknolojisinin ferdî gelişim manasında da çalışanlara büyük yarar sağlayan bir teknoloji olduğunu kaydeden Kendirci, şu bilgileri verdi:

"RPA'nın istihdam ve iş gücü alanlarını değiştirmekten fazla iş yapış halimizi değiştireceği kesin. Bilinirliği artıkça çalışanlar kendilerine yük olan işleri yapmak istemeyecek ya da otomatize edilmesini, RPA'nın yapmasını bekleyecek. Hatta çalışanlar aldıkları eğitimlerle, Turkcell Küresel Bilgi RPA'daki üzere kod bilgisi gerektirmeyen bir süreç geliştirme imkanı bulabiliyorsa, bu süreçleri kendileri geliştirmek isteyecek. Böylece RPA, çalışanların mevcut iş faaliyetlerini daha nitelikli yapılabilmesinin önünü açacak. Çalışanların daha fazla insan zekası gerektiren alanlara vakit ayırmasını sağlayacak."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 03:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

2 katlı binada çıkan yangın, yanında bulunan 3 katlı binaya sıçradı: 1 ölü

Zonguldak’ta iki katlı bir binada çıkan yangın büyüyerek yan tarafında bulunan üç katlı binaya sıçradı. Yangın sonucunda iki katlı meskende yaşadığı öğrenilen bir kişinin cansız vücuduna ulaşıldı.
Zonguldak’ta gece saatlerinde Karaelmas Mahallesi İstek Ulusman Sokak üzerindeki iki katlı bir konutta şimdi bilinmeyen bir sebeple yangın meydana geldi. Kısa müddette büyüyen yangın, meskeni büsbütün sardı. Rüzgarın da tesiriyle alevler, çabucak yanındaki üç katlı meskenin en üst katına sıçradı.
Yangını fark eden mahalle sakinleri süratle harekete geçti. Mahallelinin yardımıyla meskende bulunanlar tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sıhhat takımı sevk edildi. Güvenlik güçleri etrafta tedbir aldı, itfaiye takımları ise alevlere müdahale etti.
Yangında iki katlı konut büsbütün yanarak kullanılamaz hale gelirken, alevlerin sıçradığı konut de çatısıyla birlikte önemli hasar gördü. İki katlı konutta yaşadığı öğrenilen Metin Darıcı’nın ise yapılan incelemede cansız vücuduna ulaşıldı.
Cumhuriyet savcısı olay yerine gelerek yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.