Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, "Tarımsal alanda dünyada 31. sıradayız. Hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Yani biz ziraî verimlilik manasında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde güzel kullanan bir ülkeyiz" dedi.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Zirai Karantina Toplantı Salonu’nda Bakanlığın Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı bürokratlarının da iştirakiyle "Çeltikte Kontratlı Üretim Kesim Toplantısı" gerçekleştirildi. Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, yaptığı sunumda tarımın son 50 yıldaki macerası ile bundan sonraki yıllarda yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.
"Dünyada ziraî alan bakımından 31’inci, hasıla bakımından ise 9. sıradayız"
Türkiye’nin ziraî alanına nazaran hasıla bakımından dünyada daha âlâ bir pozisyonda olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, "Çeltik, ülkemiz açısından çok değerli bir eser. Son 20 yılda çeltik tarımı önemli manada gelişti. Buna karşın çeltik üretiminde alacak yolumuz var. Son 20 yılda üretimde yüzde 180’in üzerinde artış gerçekleştirdik. Lakin hala kendi kendimize kâfi değiliz. Bir ölçü daha üretimimizi artırmamız lazım. Bu noktada teşvik, dayanak ve kontratlı üretim modelini bu kesime nasıl uyarlayabiliriz, üretimi daha nasıl artırabiliriz bunun uğraşı içerisindeyiz. Türkiye, dünyada toplam 4,4 trilyon dolarlık gayrisafi ziraî hasılanın 68,5 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiriyor. Bu değerli bir sayı. Toplam tarım alanı bakımından 31. sıradayız. Hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Yani biz ziraî verimlilik manasında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde düzgün kullanan bir ülkeyiz. Bu bizim çiftçi ve üreticimizin başarısı. Toplam tarım alanına nazaran yerlerimizden aldığımız randıman dünya ortalamasının üzerinde" diye konuştu.
Artan nüfusa bağlı çoğalacak besin arzına rağmen azalacak su kaynaklarına da değinen Emiralioğlu, "Son 50 yılda ne olduğu, bundan sonraki yıllardaki tarımı planlarken dikkat etmemiz gereken bahisler. Son 50 yılda dünya nüfusu iki kat arttı. Kentleşme yüzde 37’den 57’ye çıktı. Köyden kente kayış kelam konusu. Global iklim krizi, iklimde değişim senaryoları artık gerçek olmaya başladı. Doğal afetler beş katına çıktı. Bunun 250 milyar dolarlık bir ziyanı oldu. Bu zararın da yüzde 50’si tarım dalında gerçekleşti. Yani global iklim krizinden etkilenen en değerli bölümlerden birisi tarım bölümü oldu. Bu süreci yeterli okumamız, önlemler almamız gerekiyor. 2050’de dünya nüfusu 10 milyara, ülkemiz nüfusunun 105 milyona çıkması bekleniyor. Bu, besin talebine dayalı üretim artışı demek oluyor. Bu da üretimi artırmak için daha fazla su kullanmamız manasına geliyor. Daha çok üretip, daha çok su kullanmamız gerekiyor. Daha çok suyumuz var mı? Şu anda 112 metreküp kişi başı su kullanım ölçümüz var. 2030’da nüfusumuzun 93 milyona çıkması (yüzde 10’luk nüfus artışı), bununla bir arada toplam su kaynaklarımızda yüzde 20’lik bir azalış bekleniyor. Gelişen nüfus artışı ve besin talebine karşı beşerler kendi ülkelerinin besin arzını karşılamaya yönelik bir grup makro önlemler alıyor. Biz de öncelikle ülkemizin kendi kendine yeterlilik manasında öncelikle kendimizin temel besin gereksinimlerinin karşılanması ve ihracat sürecimizi geliştirmek için birtakım üretim önlemleri almak zorundayız. Bunun için suyu merkeze alan ziraî üretim planlaması yaptık. Bunun için yeni bir destekleme modeli geliştirdik. Kredileri, hibe programlarını, kontratlı üretim ve argümanları ziraî üretim planlaması çatısı altında suyu merkeze alan bir model ortaya koyduk" formunda konuştu.
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam ise, "Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2024 yılında yürütülen Tarım Topraklarının Kullanımının Aktifleştirilmesi Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi ile su kaynaklarının faal ve verimli kullanılmasını sağlayan basınçlı sulama sistemleri ile (damla, yağmurlama ) çeltik tarımı yapılan alanları artırmak, üreticileri teşvik etmek hedefiyle ilimiz Bafra ilçesinde uygulanmak üzere yüzde 65,88 bakanlık katkısı 168 bin TL, yüzde 34,12 çiftçi katkısı 87 bin TL üretici katkı hissesi olacak biçimde 250 dekar alanda ekilmek üzere 5 bin kilogram çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır (20 kg/da ekim normunda). Projede ana eser çeltik sonrası ikinci eser olarak 250 dekar alanda uygulanmak üzere 625 bin adet kışlık zerzevat fidesi (brokoli) verilerek yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve basınçlı sulama sistemleriyle çeltik tarımı yapacak olan üreticileri teşvik etmek amaçlanmıştır" sözlerini kullandı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Koordinatörü Serkan Dölek’in de sunum yaptığı toplantı, üreticilerden gelen soru, görüş ve tekliflerin akabinde sona erdi.