17 Kasım 2024, 04:22

Türkiye ve Fas’tan akademisyenler gıda ambalajlarına yenilikçi çözüm geliştiriyor

Anadolu Ajansı
A+ A-
 
 

KARABÜK (AA) – Karabük ve Fas Cadi Ayyad üniversitelerinde görevli iki akademisyen, “Gıda Ambalajı Uygulamaları İçin Yeni Biyolojik Olarak Parçalanabilen ve Biyopolimer Bazlı Nanolif Yapılarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında çalışma başlattı.Karabük …

KARABÜK (AA) – Karabük ve Fas Cadi Ayyad üniversitelerinde görevli iki akademisyen, “Gıda Ambalajı Uygulamaları İçin Yeni Biyolojik Olarak Parçalanabilen ve Biyopolimer Bazlı Nanolif Yapılarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında çalışma başlattı.

Karabük Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK ile Fas Ulusal Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezince (CNRST) desteklenen proje kapsamında bir araya gelen Dr. Öğr. Üyesi Yasin Akgül ve Prof. Dr. Faissal Aziz, doğada çözünebilen ve gıdaların tazeliğini daha uzun süre koruyabilecek biyopolimer bazlı nanolif yapılar geliştiriyor.

Üniversitede oluşturulan laboratuvarda çalışan Akgül ve Aziz, ambalajların çevreye zararlı atık bırakmadan biyolojik olarak parçalanabilmesini, aynı zamanda antimikrobiyel ve antioksidan özellikleri sayesinde gıdaların bozulmasının önlenmesini amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akgül, Karabük Üniversitesi ve Cadi Ayyad Üniversitesi ekiplerinin karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiğini belirterek, “FAS ekibiyle Avrupa Birliği PRIMA projesi üzerinde çalışmalar yürütmekteyiz. Bilimsel faaliyetlerimizle uluslararası dergilerde indeksli 4 makale çalışmasını tamamlamış bulunmaktayız. Daha yüksek kapsamlı projelerle FAS'la üniversitemiz arasındaki işbirliğini büyütmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Aziz de “Bu projenin amacı biyopolimerler ve ajanlar kullanarak aktif biyobozunur gıda ambalajları üretmektir. Şu ana kadar 4’ten fazla akademik yayınımız dergilerde basıldı.” ifadesini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

17 Kasım 2024, 04:22

Türkiye ve Fas’tan akademisyenler gıda ambalajlarına yenilikçi çözüm geliştiriyor

İhlas Haber Ajansı
A+ A-
 
 

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın “2024 Yılı Ağaç Ve Orman Eserleri Üretiminde Nitelik ve Niceliğin Arttırılması Teknik Takviye Programı”nın 5. periyot, çerçevesinde desteklenmeye hak kazanan projeler belli oldu.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından 03 Temmuz’da ilan edilen “2024 Yılı Ağaç ve Orman Eserleri Üretiminde Nitelik Ve Niceliğin Arttırılması Teknik Dayanak Programı” çerçevesine 5. periyot başvurusu alınan projelerin kıymetlendirme süreçleri sona erdi. Teknik Dayanak Programı kapsamında başvurusu alınan ve kıymetlendirme süreçleri sonunda başarılı bulunan 2 proje, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğince onaylanarak desteklenmeye hak kazandı.

Desteklenecek projeler ile lokal işletmelere endüstriyel tasarım konusunda çok işlevli, fonksiyonelliği yüksek, ekonomik ve estetik tahliller üretmeyi hedefleyen çok gayeli mobilya tasarlanması ve Kastamonu bölge ormanlarındaki karaçam, sarıçam, kızılçam ve göknar ağaçlarından üretilecek reçine ve türev eserleri üretim tesisi ön fizibilite danışmanlık dayanağı sağlanması hedefleniyor.

Desteklenmeye hak kazanan projelerin müracaat sahibi kurumlar ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ortasında en yakın vakitte proje mukavelelerinin imzalanması planlanıyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.