Anadolu Ajansı tarafından
30 Ağustos, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye’nin ikinci büyük GES’i kısmi olarak devreye alındı

ANKARA (AA) - Limak Yenilenebilir Enerji'nin 60 megavat kapasiteyle kısmi olarak devreye aldığı Erzin-1 Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) ekimde tam kapasite faaliyete başlaması planlanıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ikinci büyük GES'i Erzin-1 GES, 60 megavat kapasiteyle kısmi olarak devreye alındı.

Yaklaşık 2 bin dönümlük arazi üzerine kurulan ve tamamlandığında 140 megavat kurulu güce sahip olacak GES'in, ekimde tam kapasite devreye alınması planlanıyor.

Limak Yenilenebilir Enerji'nin Hatay'ın Erzin ilçesinde inşası süren GES projesinin kısmı kabulleri 9 Ağustos ve 23 Ağustos tarihlerinde yapıldı. Finansmanı, Ziraat Bankası kredisi ve DZ Bank aracılığıyla kullanılan Euler Hermes kredisi ile sağlanan projede son aşamaya gelindi.

Proje kapsamında, Ekim 2023'te GE Vernova ve İnojen Enerji ile tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşması imzalayan Limak Yenilenebilir Enerji'nin Erzin-1 GES projesi, tam kapasite faaliyete geçtiğinde yılda 270 milyon kilovatsaat üzerinde elektrik üretecek. Projenin tamamlanan kısımları kademeli olarak devreye alınmaya devam edecek.

İnşaat aşamasında bölgede 500 kişiye istihdam sağlayan Erzin-1 GES projesi, 6 Şubat depremlerinin ardından normale dönüş sürecinde bölgeye katkısıyla dikkati çekiyor.

Bölgenin elektrik talep yükünü hafifletecek ve aynı zamanda enerji kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak Erzin GES projesinin devreye alınmasıyla, yılda 175 bin ton ilave karbon emisyonu azaltılması planlanıyor.

Öte yandan, kullanılan PV modüllerdeki 'bifacial' teknolojisi sayesinde çift yönlü ışınımdan faydalanılarak enerji üretecek santral, 106 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Erzin-1 GES, Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Amaçlı Bağlantı Kapasite Tahsisi ve bu yönetmelikte yer alan Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis (YMKT) yöntemi ile kazanılan YEKA GES-4 Erzin-Viranşehir yarışmasında, kısmi olarak devreye alınan ilk proje olma özelliğiyle de öne çıkıyor.


blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 09:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi Kick Boks Takımı Türkiye üçüncüsü oldu

Kastamonu Üniversitesi Kick Boks Ekibi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen şampiyonada Türkiye üçüncüsü oldu.
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Balıkesir Üniversitesi konut sahipliğinde düzenlenen Üniversitelerarası Türkiye Kick Boks Şampiyonası’nda K1 branşında kadro olarak Türkiye üçüncüsü oldu.
86 kilogram K1 kategorisinde çaba eden Asrın Fırat Yaman, şampiyon olarak Türkiye birinciliğini elde etti. 67 kilogram Full Contact kategorisinde yarışan Mesut Yıldırım ile 63.5 kilogram Full Contact’ta uğraş eden Hüseyin Eren Küçükoğlu üçüncülük derecesi aldı. Ayrıyeten 86 kilogram K1’de Mehdi Salmanov, 63.5 kilogram K1’de Aydın Demir ve 51 kilogram K1’de Alakbar Mammadli de üçüncü olarak kürsüye çıkmayı başardı. Atletlerin dereceleri, Kastamonu Üniversitesi’ne K1 branşında grup halinde Türkiye üçüncülüğü kazandırdı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, "Bu gurur verici başarıda emeği geçen tüm atletlerimize, antrenörlerimize ve katkı sunan herkese teşekkür ediyor, öğrencilerimizin muvaffakiyetlerinin artarak devam etmesini diliyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.