Reklam
Reklam
Anadolu Ajansı Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
30 Ağustos, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye’nin ikinci büyük GES’i kısmi olarak devreye alındı

ANKARA (AA) – Limak Yenilenebilir Enerji'nin 60 megavat kapasiteyle kısmi olarak devreye aldığı Erzin-1 Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) ekimde tam kapasite faaliyete başlaması planlanıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ikinci büyük GES'i Erzin-1 GES, 60 megavat kapasiteyle kısmi olarak devreye alındı.

Yaklaşık 2 bin dönümlük arazi üzerine kurulan ve tamamlandığında 140 megavat kurulu güce sahip olacak GES'in, ekimde tam kapasite devreye alınması planlanıyor.

Limak Yenilenebilir Enerji'nin Hatay'ın Erzin ilçesinde inşası süren GES projesinin kısmı kabulleri 9 Ağustos ve 23 Ağustos tarihlerinde yapıldı. Finansmanı, Ziraat Bankası kredisi ve DZ Bank aracılığıyla kullanılan Euler Hermes kredisi ile sağlanan projede son aşamaya gelindi.

Proje kapsamında, Ekim 2023'te GE Vernova ve İnojen Enerji ile tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşması imzalayan Limak Yenilenebilir Enerji'nin Erzin-1 GES projesi, tam kapasite faaliyete geçtiğinde yılda 270 milyon kilovatsaat üzerinde elektrik üretecek. Projenin tamamlanan kısımları kademeli olarak devreye alınmaya devam edecek.

İnşaat aşamasında bölgede 500 kişiye istihdam sağlayan Erzin-1 GES projesi, 6 Şubat depremlerinin ardından normale dönüş sürecinde bölgeye katkısıyla dikkati çekiyor.

Bölgenin elektrik talep yükünü hafifletecek ve aynı zamanda enerji kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak Erzin GES projesinin devreye alınmasıyla, yılda 175 bin ton ilave karbon emisyonu azaltılması planlanıyor.

Öte yandan, kullanılan PV modüllerdeki 'bifacial' teknolojisi sayesinde çift yönlü ışınımdan faydalanılarak enerji üretecek santral, 106 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Erzin-1 GES, Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Amaçlı Bağlantı Kapasite Tahsisi ve bu yönetmelikte yer alan Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis (YMKT) yöntemi ile kazanılan YEKA GES-4 Erzin-Viranşehir yarışmasında, kısmi olarak devreye alınan ilk proje olma özelliğiyle de öne çıkıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Esra Oğuzkağan Özkan Avatarı
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
04 Haziran, 2026 10:58 tarihinde yayınlandı
0

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, üreten belediye modelini hayata geçirdi

Safranbolu’da ata tohumundan üretilen ve coğrafi işaret tesciliyle kentin önemli değerleri arasında yer alan Maniye Domatesi fideleri vatandaşlarla buluştu.

Safranbolu Belediyesi tarafından düzenlenen ücretsiz fide dağıtımına ilçe halkı yoğun ilgi gösterirken, yüzlerce vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda uzun kuyruklar oluşturdu.

Safranbolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi’nde ata tohumlarından çoğaltılarak yetiştirilen fideler, bugün düzenlenen etkinlikle vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Tarımsal üretimin desteklenmesi ve yerel değerlerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla gerçekleştirilen organizasyon, vatandaşlardan tam not aldı.

Fide dağıtımına Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de bizzat katılarak vatandaşlara kendi elleriyle fide verdi. Meydanda vatandaşlarla sohbet eden Köse, yerel tohumların korunmasının ve üretimin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Vatandaşlar ise belediyenin bu uygulamasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, özellikle ata tohumlarının korunmasına yönelik çalışmaları takdir ettiklerini ifade etti. Kimi vatandaşlar her yıl fide almak için etkinliğe katıldıklarını belirtirken, kimi vatandaşlar da ilk kez Maniye Domatesi yetiştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Safranbolu Belediyesi’nin son yıllarda tarımsal üretime yönelik attığı adımların ilçede önemli bir farkındalık oluşturduğunu belirten vatandaşlar, “Üreten belediyecilik anlayışının en güzel örneklerinden birini görüyoruz. Sadece hizmet değil, üretim de yapan bir belediye var. Bu çalışmalar için Başkan Elif Köse ve ekibini kutluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yıllardır Safranbolu sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Maniye Domatesi’nin daha geniş alanlarda yetiştirilmesini hedefleyen proje sayesinde hem yerel üretim destekleniyor hem de bölgenin tarımsal mirası korunuyor.

Safranbolu’da bugün yaşanan yoğun katılım ve vatandaşların gösterdiği ilgi, ata tohumlarının yaşatılması ve yerel üretimin desteklenmesi konusunda toplumun ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Belediyenin üretimi teşvik eden bu örnek çalışması ise ilçe halkından büyük alkış aldı. “Üreten belediyecilik” anlayışının sahadaki karşılığı olarak gösterilen etkinlik için birçok vatandaş tek cümle kurdu:

“Bravo Safranbolu Belediyesi, bravo üreten belediyecilik!”

Bizi sosyal medyadan takip edin