blank
Avatarı
Okan Şimşek tarafından
21 Ocak, 2025 16:11 tarihinde yayınlandı

Türkiye’nin Savunmasına KBÜ’den Yerli Dokunuş

Karabük Üniversitesi, Türkiye'nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli teknolojiyi geliştirmek amacıyla önemli bir projeye imza attı.

Karabük Üniversitesi, Türkiye’nin savunma sanayisinde zırh çelikleri alanındaki gücünü artırmayı hedefleyen önemli bir projeyi hayata geçirdi. TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenen ve 1 milyon 600 bin TL bütçeyle hayata geçirilen projede, zırh çeliklerinin kaynaklanabilirlik performansı ve balistik dayanımını artırmayı hedefleyen yenilikçi bir yöntem geliştiriliyor.

Karabük Üniversitesi İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kahraman’ın yürütücülüğünü üstlendiği projede, Türkiye’de kullanılan ve tamamı ithal edilen kaynak tellerine alternatif olarak yerli ve millî bir kaynak teli geliştirilmesi planlandı. Proje kapsamında, Yenilikçi Gaz Metal Ark Kaynak (GMAK) yöntemi kullanılacak. Bu yöntemle kaynak bağlantılarındaki mekanik zayıflıkların ve performans kayıplarının en düşük seviyeye indirilmesi hedefleniyor. Kaynak maliyetlerinin yüzde 50 oranında azaltılması, kaynak performansının  yüzde 30 artırılması ve balistik dayanımın yüzde 25 oranında iyileştirilmesi öngörülüyor. Bu yönüyle proje, hem ekonomik hem de performans açısından önemli kazanımlar sunmasıyla dikkat çekti.

SAVUNMA VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNE YENİLİKÇİ ÇÖZÜM

Proje, savunma sanayisinde zırh çeliklerine yönelik geliştirmelerin yanı sıra, otomotiv sektöründe kullanılan yüksek mukavemetli çeliklerin kaynaklanabilirlik sorunlarına da çözüm sunmayı hedefliyor. Özellikle 1000 MPa ve üzerindeki çeliklerde sıkça karşılaşılan mukavemet kayıplarının, bu yöntem sayesinde önemli ölçüde azaltılacağı öngörülüyor. Bu sayede, daha sağlam ve dayanıklı yapıların elde edilmesi mümkün olacak.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Nizamettin Kahraman, bu çalışmanın yalnızca savunma sanayisine değil, aynı zamanda Karabük Üniversitesi’ne de büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen "Zırh Çeliklerinin Gaz Metal Ark Kaynak (GMAK) Yöntemi ile Birleştirilmesinde Yerinde Alaşımlama Uygulanarak Bağlantı Performanslarının ve Balistik Özelliklerinin İyileştirilmesi" başlıklı projede, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ayan, Öğr. Gör. Soner Çetin, Furkan Kızılbaş ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun da yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Şafak Zeki Akca tarafından
12 Haziran, 2025 14:26 tarihinde yayınlandı

TEKLİ EKMEĞİ MARKET NEDEN SATMAZ?

CEVAP ÇOK İLGİNÇ..!

İnsanların vazgeçemediği tek gıda maddesi

EKMEK

Her sofrada mutlaka bulunur.

Hele birde sunak yapıp bandıra bandıra yersin ya…

Bazı kesimler ekmek yiyenler koyun gibi olur diye laf ederler neyse bu konuya ileri ki tarihlerde değiniriz.

Esas konumuz nedir dostlar Ekmek

Geçtiğimiz günlerde Şirinevler mahallesinde uzun yıllardır marketçi olarak hizmet veren firmadan  (şimdilik isim vermeyeceğim) alış veriş yapmıştım.

Tam çıkarken ekmek alayım dedim.

Ne göreyim.

TEKLİ EKMEK kalmamış tezgah da bütün ekmekler çiftli ekmek idi.

Kasaya gittim sordum, Neden TEKLİ EKMEK yok?

Cevap TEKLİ EKMEK satmıyoruz.

Bir an duruldum.

Fırıncılar mı üretmiyor?

Hayır abi biz satmıyoruz.

Sebep:

Çok enteresan bir cevap

Bozuk para bulamıyoruz.

Şaşırmamak eldemi...

Peki bir müşteri olarak ekmek hariç alışveriş yaptım 97 TL tuttu.

O zaman ne olacak bozuk para yok mu diyeceksiniz? 

Veya üstünü tamamlamak için sakız mı vereceksiniz?

Birde işin başka boyutu var

Atıyorum malzemenin fiyatı 12 TL siz üstüne bindirim yaparak 15 TL den mi satıyorsunuz?

Hangisi SAKIZ mı yoksa BİNDİRİM mi?

Yoksa TEKLİ EKMEK de kar marjı az diye mi satmıyorsunuz?

Diğer marketler nasıl bozuk para bulunduruyorsa

Sizde bozuk para bulundurmak zorundasınız.

Bu kadar saçma bir karar olabilir mi?

Siz vatandaşla alay mı ediyorsunuz?

Ben cevabını sizden bekliyorum.

Gıdadan hangi birim sorumluysa da göreve davet ediyorum.

Burada bir haksızlık var derhal giderilmesi gerekir.

Yada ekmek satmayı tamamen bırakın.

Vatandaş mağdur edilemez.

*

Şirinevler halkı sizi bir marka yaptı.

Siz de bunu suistimal yapmayın.

Kalın sağlıcakla

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.