TVHB Başkanı Eroğlu, Karabük Üniversitesi'ndeki atamalara ilişkin paylaşımlara tepki gösterdi

İHİhlas Haber Ajansı15 Ocak 2026, 14:122 dk okuma13 yorum
TVHB Başkanı Eroğlu, Karabük Üniversitesi'ndeki atamalara ilişkin paylaşımlara tepki gösterdi

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı görevlerine veteriner hekim kökenli akademisyenlerin atanmasına ilişkin paylaşımlara tepki göstererek, "Veteriner hekimlik eğitimi de bu temel bilimlerin tamamını kapsayan, tıp ve diş hekimliği ile ortak bilimsel altyapıya sahip bir eğitimdir. Bu gerçekler ortadayken yapılan görevlendirmeleri meslek temelli bir tartışmaya indirgemek; bilimsel cehaletin iyi niyetli olmayan bir söylemle birleşmiş hâlidir" dedi.
TVHB Başkanı Eroğlu, bazı basın yayın organlarında Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı görevlerine atanan veteriner hekim kökenli akademisyenler hakkında yapılan paylaşımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Eroğlu, dezenformasyon niteliği taşıyan bu tür söylemlerin akademik liyakati gölgelediğini ve sağlık bilimleri alanında uzun yıllardır sürdürülen disiplinler arası iş birliğine zarar verdiğini ifade etti. Eroğlu, şöyle devam etti:
"Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı görevine atanan meslektaşımız, uzun yıllardır Tıp Fakültesi bünyesinde görev yapan, profesör unvanına sahip, tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimlerinin ortak bilimsel zemini olan tıbbi biyokimya alanında ulusal ve uluslararası yetkinliği bulunan bir akademisyendir. Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı ve Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği gibi görevler üstlenmiş olup, sağlık bilimleri eğitimi ve akademik yönetim konusunda güçlü bir tecrübeye sahiptir. Tıp Fakültesi Dekanlığı görevine atanan meslektaşımız ise mikrobiyoloji alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaya imza atmış, farklı üniversitelerde rektör yardımcılığı, dekanlık ve enstitü müdürlüğü gibi üst düzey idari görevleri başarıyla yürütmüş, akademik ve yönetsel liyakati tartışmasız bir bilim insanıdır. Uluslararası araştırma merkezlerinde görev almış olması, bilimsel donanımının ve akademik vizyonunun açık bir göstergesidir. Dekanlık görevi bir akademik unvan değil, bilimsel birikim, yönetsel ehliyet ve kurumsal sorumluluk gerektiren idari bir görevdir. Sağlık bilimleri eğitimi; anatomi, histoloji, fizyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve patoloji gibi temel bilimler üzerine inşa edilir. Veteriner hekimlik eğitimi de bu temel bilimlerin tamamını kapsayan, tıp ve diş hekimliği ile ortak bilimsel altyapıya sahip bir eğitimdir. Bu gerçekler ortadayken yapılan görevlendirmeleri meslek temelli bir tartışmaya indirgemek; bilimsel cehaletin iyi niyetli olmayan bir söylemle birleşmiş hâlidir. Akademik liyakat yerine meslek etiketini öne çıkaran yaklaşımlar, yükseköğretim sistemimizin evrensel ilkeleriyle bağdaşmamaktadır."

İlgili Haberler

Tümü

Yorumlar13

Yorumlar editör onayından sonra yayımlanır. Kaba ve kişisel saldırı içeren yorumlar yayımlanmaz.
A
Ahmet15 Ocak 2026

Bir akademisyenin tıbbi biyokimya ya da mikrobiyoloji gibi temel alanlarda uzmanlığı varsa, sağlık bilimleri içinde yönetici görev üstlenmesi bana garip gelmiyor. Sonuçta dekanlık klinik hizmet değil, akademik yönetim.

M
Mustafa15 Ocak 2026

Asıl mesele fakülteyi ileri taşıyacak yönetici bulmak. Akademik performansı güçlü, uluslararası çalışmaları olan biri gelmişse buna sevinmek gerekir. Meslek üzerinden linç kampanyası bilim dünyasına yakışmıyor.

ZH
Zahit Hikmet15 Ocak 2026

Veteriner hekimlik eğitiminde anatomi, fizyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji zaten var. Sağlık bilimleri dediğimiz şey ortak bir zemin. Bu atamaları "alan dışı" diye yaftalamak yerine kişinin yayınlarına ve idari kapasitesine bakmak daha doğru.

M
Mehmet15 Ocak 2026

Dekanlık meslek etiketiyle değil; bilimsel birikim, yönetim tecrübesi ve liyakatle olur. Temel bilimlerde yetişmiş bir akademisyenin farklı sağlık fakültelerinde görev alması gayet doğal. Tartışmayı ‘kim ne mezunu’ seviyesine indirmek gerçekten üzücü.

K
Karahan15 Ocak 2026

Rektörlük makamı bu kadar şeffaf çalışırken yapılan ithamları kabul etmiyoruz

H
Hakan15 Ocak 2026

Rektör hocamız üniversiteyi sahipsiz bırakmıyor, gereken cevabı da veriyor. Doğru olan budur.

C
Cevat15 Ocak 2026

Karabük Üniversitesi bugün bölgenin parlayan yıldızıysa, bu yönetimin eseridir.

A
Aslıhan15 Ocak 2026

Rektör hocamızın duruşu net, vizyonu belli. Üniversiteyi yıpratmaya çalışanlara prim verilmemeli.

E
Emre15 Ocak 2026

Dışarıdan algı operasyonu yapanlar üniversitenin gerçek başarısını gölgeleyemez.

F
Fahri15 Ocak 2026

Rektörümüz üniversiteyi yerelde değil, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil ediyor. Bu da bazılarını rahatsız ediyor belli ki.

ReklamSol Reklam
ReklamSağ Reklam