Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de kene yoluyla bulaşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) olayları ile son günlerde görülen şap hastalığına ait açıklamalarda bulundu.
Eroğlu, Ordu Veteriner Doktorlar Odası’nda düzenlenen toplantı ile, vilayetteki veteriner tabipler ile bir arya geldi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, bilhassa son aylarda Türkiye’de görülen Kırım-Kongo kanamalı ateşi ve şap hastalığı ile ilgili görüşlerini meslektaşlarla paylaşmak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmalarını kıymetlendirmek maksadıyla vilayet ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Eroğlu, şap hastalığının SAT 1 tipi olduğunu ve bu tipin Türkiye’de daha evvel görülmediğini söyledi.
“SAT 1 tipi ülkemizde birinci sefer görülüyor lakin yasal ve bilimsel manadaki tedbirler alındıktan sonra bir zahmet kelam konusu değil”
SAT 1 tipinin, başka 7 şap tipiyle hastalık yapma ve başka özellikler açısından çok farklı olmadığını kaydeden Eroğlu, “Hastalığın haberi alındığı birinci günden itibaren bahisle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çoğunlukla hayvan hareketlerinin durdurulması sorusu soruluyor. Biz de başından bu yana uzman takımımız ile mevzuyu değerlendirdik. SAT 1’in ülkemizde birinci sefer görülmesi dolayısı ile popülasyon daha evvelki tiplere nazaran aşılandığı için bağışıklık onlara karşı kelam konusu, yaygınlığının sebebi de budur. Bizim tespitlerimize nazaran rastgele bir paniğe gerek yoktur. Öbür tiplerde olduğu üzere bunda da yasal ve bilimsel manadaki tedbirler alındıktan sonra bir sorun kelam konusu değil” dedi.
“İnsanlarda birçok vakit hafif belirtiler gösteriyor, insan sıhhati için dert yoktur”
Şap hastalığının insanlara bulaşabilen bir hastalık olduğunu fakat çoğunlukla hafif belirtilerle seyrettiğini ve herkeste görülmediğini vurgulayan Eroğlu, “Onun için halk sıhhati açısından bir kasvet yoktur. Asıl kıymetli tarafı, hayvanlardaki randıman kaybına sebep olması dolayısı ile ekonomik paha manasında değerli. Yapılan tespitlere nazaran süt randımanını yüzde 70, et randımanını yüzde 30’dan daha fazla etkiliyor. Yetişkin hayvanlarda vefata neden olmuyor lakin daha çok buzağılarda mevte neden olan bir hastalık. Hastalığa karşı alınması gereken, hayvan hareketlerinin önlenmesi, hayvan pazarlarının kapatılması ve asıl kıymetli olan da bir an evvel ülke genelinde en azından sığır varlığının yüzde 80’inin aşılanması gerekiyor. Bunlar vaktinde gerçekleştirildiği takdirde panik ya da tehlike kelam konusu değil” tabirlerini kullandı.
“Bağışıklık düzeyi bir noktaya gelecek, sonrasında bölgesel ya da Türkiye genelindeki kısıtlamalar kaldırılacak”
Bakanlığın aldığı tedbirleri ‘yerinde’ olarak nitelendiren Eroğlu, şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu ve süratle yayıldığını belirterek, “İnsan hareketleri, rüzgar, kuşlarla, taşınan ot ve yemlerle de bulaşan bir hastalık. Dikkatli olduğumuz vakit en kısa müddette ülkemizin bunu bertaraf edeceğine inanıyoruz. Aşılama bitecek ve ayrıyeten bir antikor oluşacak, bağışıklık düzeyi bir noktaya gelecek, bunun için en az 3 hafta daha müddet gerekiyor. Sonrasında bölgesel ya da Türkiye genelindeki kısıtlamalar kaldırılacak” biçiminde konuştu.
Keneye karşı ‘geç kalmaktan kork’ uyarısı
KKKA konusunda da değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, hastalığın taşıyıcısı olan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Maalesef 15 insanımız hayatını kaybetti. Ordu da İç Anadolu’ya bakan tarafı ile riskli bölgelerden bir tanesi. Artvin’den Bolu’ya kadar olan çizgideki vilayetlerde bilhassa Tokat, Sivas, Erzincan, Amasya görüldü. Lakin şu anda 33’ten fazla vilayette görülüyor. Her kene hastalık etkeni taşımıyor. Yalnızca 46 çeşit tür kene var ve bunlardan 1 tanesi bu hastalığı yapıyor. Bu hastalık, halkın şayet yanlışsız bilgilendirilmesi sağlanırsa can kaybına sebebiyet vermez. Biz; ‘Keneden korkma, geç kalmaktan kork’ formunda söylüyoruz” diye konuştu.
Eroğlu ayrıyeten, kene görüldüğünde çıplak elle değil, önlemli formda bedenden uzaklaştırılması gerektiğini ve akabinde sıhhat kuruluşuna başvurulmasının değer taşıdığını belirtti.
“Havaların ısınması ile görülüyor, kırsal kesimde açık renk ve uzun elbiseler giyilmesi, kırsal dönüşü bedende kene taraması yapılması gerekiyor”
Hastalığın havaların ısınmasıyla, 15 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte görülmeye başlandığını vurgulayan Eroğlu, ferdi tedbirlerin değerine dikkat çekerek, “Kırsal alanlara gidildiğinde kesinlikle pantolon paçaları çorabın içerisine konulmalı, uzun kollu ve açık renkli giysiler giyilmeli, akşam konuta dönüldüğünde ise bedende kesinlikle kene taraması yapılmalı. Hayvanların veteriner doktor denetiminde ilaçlanması, sütte ve ette kalıntı bırakmayan ilaçların kullanılması gerekiyor” biçiminde konuştu.
Programda, TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ve Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tayfun Kara tarafından karşılıklı armağan takdiminde bulunuldu. Program, veteriner tabiplerinin iştiraki ile fotoğraf çekilmesinin akabinde sona erdi.

