Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Boyraz, “Türkiye’nin Yeni Yüzyılında Ulaştırma Projeleri” söyleşisine katıldı:

Anadolu Ajansı
Yayın: 31.05.2024 04:22
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Irak'tan başlayan Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'ne gelen malların Faw Limanı'ndan Türkiye'ye geleceğini, dünya ticareti ile malların Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Boyraz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sivil Havacılık Topluluğu'nun düzenlediği “Türkiye'nin Yeni Yüzyılında Ulaştırma Projeleri” başlıklı söyleşiye katıldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Boyraz ,Türkiye'de kara yoluyla ulaşılamayan hiçbir alan kalmadığını vurgulayarak, “Türkiye'de, havacılıkla seyahat eden yolcularımız 100 milyonun üzerinde şu an. Daha önce 1 milyon civarındaydı. Özellikle seçkin kişilerin kullandığı hava yolu artık halkın yolu oldu.” açıklamasında bulundu.

Demiryollarının 1950'den 2000 yılına kadar sekteye uğradığını anlatan Boyraz, 2000'den sonra demiryolu ulaşımının tekrar atağa kalktığına işaret etti.

Boyraz, “Demiryolu 9 bin kilometreden 14 bin kilometreye çıktı, 2 bin 500 kilometresi de hızlı tren rayları oldu. Şimdi büyük bir proje daha gerçekleştireceğiz. Ankara İstanbul yolunu 344 kilometreye düşürerek 80 dakikaya indireceğiz. Proje çalışmaları bitti, minimum 5 yıl hedefi koyduk.” ifadelerini kullandı.

Devam eden projelerin toplam 3 bin kilometre olduğunu ve toplam 52 ili birbirine bağlayacaklarına dikkati çeken Boyraz, demiryollarıyla ilgili en önemli hususun yük taşımacılığı, lojistik ve ulaştırma olduğunu aktardı.

Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konumuna atıfta bulunan Boyraz, yeni projelere ilişkin şunları kaydetti:

“Türkiye, çok stratejik öneme sahip konumundan dolayı yeni bir fırsat çıktı önümüze. Kuzey koridoru var, güney koridoru var. Bir de şu an Kalkınma Yolu oluşuyor. Süveyş Kanalı'ndan gelen malların özellikle Süveyş Kanalı'ndaki suyun çekilmesiyle birlikte ciddi anlamda sıkıntı oluşmaya başladı. Şu an Irak'tan başlayan Kalkınma Yolu Projesi çok önemli bir proje. Basra Körfezi'ne gelen mallar Faw Limanı'ndan Türkiye'ye gelecek. 1200 kilometrelik bir proje. Türk müteahhitleri Irak'ta 1200 kilometre otoban yapacak proje için. 1200 kilometre de demiryolu yapılacak ve dünya ticareti ile mallar Türkiye'ye gelecek. Ayrıca İstanbul üzerinde yeni bir projemiz daha var. Daha önce üçüncü köprünün yapımında trenler geçebilsin diye demir yolları hattı hazırlandı. Şimdi Gebze ile Halkalı arasında 140 kilometrelik bu bağlantı yolunu yapacağız. Yeni proje ile bir mal gideceği yere minimum 15 gün daha önce gidecek.”

– “İstanbul Havalimanımız Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada”

Boyraz, hayata geçirilen Kars-Nahçıvan Demiryolu projesiyle Türkiye'nin, Nahcivan üzerinden direkt olarak İran ve Azerbaycan'a, oradan da Orta Asya, ve Güney Asya'ya bağlanacağı anlattı.

Türkiye'nin stratejik konumunu artıran kara yolu ve demir yolunun yanı sıra hava ulaşımının da hızlı bir şekilde artış gösterdiğini vurgulayan Boyraz, “Türkiye'de 22 yılda hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısı 81'den 174'e çıktı. Uluslararası havacılıkta adeta bir aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanımız bugün Avrupa'da birinci, dünyada da yedinci sıraya ulaşmıştır. Yine Antalya Havalimanı Avrupa'da 10, dünyada da 41'inci. Sabiha Gökçen Havalimanımız da Avrupa'da 11, dünyada da 42'nci sıraya ulaşmışlar.” bilgisini paylaştı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi'nin (UDHAM) projelerinden bahseden Boyraz, “Ulaşan ve Erişen Türkiye” adlı yarışma düzenlendiğini, yarışmanın tamamlandığını ancak tekrar yapılacağını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın teknolojinin yoğun kullanıldığı bir Bakanlık olduğunu ve gençlerin kendilerini takip etmelerini özellikle istirham ettiğini belirten Boyraz, “Bakanlığımıza siz gençlerin destek vermesini, stajlarını mümkünse bizim Bakanlığın ilgili kurumlarında yapmasını istiyoruz. İnşallah sizler de bizlerin bir paydaşı olursunuz, çalışma arkadaşlarımız olursunuz, fikirlerinizle destek verirsiniz.” açıklamasında bulundu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay da ulaşım olmadan iletişimin olmayacağına değindi.

Üniversite okurken Erzurum'a 30 saatlik yolculuklarla gittiklerini vurgulayan Kuralay, “Türkiye son 20 yılda hem havacılıkta, hem deniz ulaşımında, hem raylı sistemlerde hem de kara ulaşımında gerçekten çok güzel işler yaptı.” görüşünü paylaştı.

Kuralay, günün anısına katılımcılara hediye takdim etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Super App pazar büyüklüğü, 2032’de 714 milyar dolara ulaşacak

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – KOBIL'in Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) İsmet Koyun, Super App'ın 2032'ye kadar 714 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmasını öngördüklerini belirterek, “Super App sektörü gelecekte tüm dünyaya hızla yayılarak etkisini artıracak ve şehirlerden şirketlere dijitalleşmedeki payını zirveye taşıyacak.” ifadelerini kullandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Super App'ler dünyada birçok ülkede yaygın şekilde kullanılmaya ve popülerleşmeye devam ediyor.

Global SuperApp Trend Raporu'na göre Super App'lerin dijital ekonomiye sağladığı katkı, 2022'de 62 milyar dolar seviyelerindeyken 2023'te 76 milyar dolara yükseldi. Kullanıcılara tek bir platform üzerinden pek çok hizmeti alabilme olanağı sağlayan bu uygulamalar, Türkiye'de de önemini artırarak, başta belediyeler, bankalar, hizmet sektöründeki kurumlar olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Türkiye'de İstanbul için KOBIL imzasıyla ortaya çıkan İstanbul Senin uygulaması da şehir için geliştirilen süper uygulamaların ilk örneğini teşkil ediyor. Super App ekosisteminde lider konumunda olan Amerika'nın yanı sıra pazar büyüklüğünde ilk üçte yer alan Türkiye, küreselde önemli bir konumda yer alıyor. İstanbul Senin, Neom, Mercan, Worms ve MigrosBank gibi Super App'lerin teknoloji mimarı KOBIL, sunduğu ürün ve teknolojik altyapıyla Avrupa'da referans gösterilen şirketlerin başında yer alırken Türkiye'deki potansiyeli artırmak üzere harekete geçti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KOBIL'in Kurucusu ve CEO'su İsmet Koyun, Super App'lerin, sağladığı kullanım kolaylığı ve tek platform ekosistemiyle dijital gelecekte sağlam bir yer edinmek üzere hızla ilerlediğini belirtti.

Koyun, KOBIL'in bu potansiyelin büyük mimarı ve çözüm üreticisi olarak yeni iş modellerini yaratarak ve mevcut sistemin geliştirilerek dijitale taşınmasını sağladığını aktararak, “Super App kullanımı arttıkça ve sunduğu kolaylık görüldükçe kullanıcıların tek bir platformdan pratik şekilde birçok işlemi yapma tercihi de yaygınlaşıyor. Günlük hayatta yaptığımız pek çok işlemi kolaylaştıran, kullanıcı dostu Super App'ler, özellikle son bir yılda daha fazla talep görmeye başladı. 2032'ye kadar 714 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmasını öngörüyoruz. Super App sektörü, gelecekte tüm dünyaya hızla yayılarak etkisini artıracak ve şehirlerden şirketlere dijitalleşmedeki payını zirveye taşıyacak.” ifadelerini kullandı.

Dünyada pek çok şirketin kullanıcılarıyla iletişim modelini değiştirme yoluna gitmeye başladıklarının altını çizen Koyun, bugün dünyanın en büyük şirketlerinin dönüşüm konusunda düğmeye basarak Super App yolculuğuna başladıklarını kaydetti.

– “Super App'ler, Türkiye'de sektörlerin geleceğini değiştirecek özelliklere sahip”

Koyun, KOBIL'in, AR-GE yatırımları ve gelecek odaklı bakış açıları sayesinde bugün Avrupa da güvenilir Super App platform sağlayıcılarından biri olarak konumlandıklarına dikkati çekerek, “Şirketlerin dönüşüm sürecini ve küresel Super App trendini hazır bir şekilde karşılayabiliyoruz. Bir mobil cihaz içinde sayısız hizmetin sunulabileceği bu Super App'ler, Türkiye'de sektörlerin geleceğini değiştirecek özelliklere sahip.” yorumunda bulundu.

Super App'lerin, ödeme, kimlik faaliyetleri, finansal fonksiyonlar gibi verinin büyük önem arz ettiği ve her yapılan işlemde güvenliği en büyük öncelik haline getirmesi gerektiğini ifade eden Koyun, dijitalleşmeyle birlikte siber tehlikelerin artmaya ve riskin büyümeye devam ettiğini bildirdi.

Koyun, Super App'lerin kullanıcılara sunduğu kolaylığın ötesinde güvenliğinin aşılamaz olması ve tam koruma sağlaması gerektiğini vurgulayarak, “KOBIL olarak sağladığımız altyapıyla geliştirdiğimiz Super App'lerin tümünü en üst düzey güvenlik önlemleriyle kullanıcıya ulaşmasını sağladık. Bir Super App'in, pek çok laboratuvar testinden ve denetimden geçerek verileri koruyabileceği konusunda güvence vermesi ve siber gücünü kanıtlaması gerekiyor. KOBIL'in şu ana kadar altyapısını oluşturduğu bütün Super App'ler, denetimleri sorunsuz geçti ve hiçbir siber tehdit, güvenliğimizi aşmayı başaramadı.” değerlendirmesinde bulundu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331