Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
16 Kasım, 2022 18:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ülke ekonomisine yılda 19,5 milyon lira katkı sağlayacak

blankDevlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Karabük'te yapımı süren Aldeğirmen Barajı'nın tamamlanmasıyla ülke ekonomisine yılda 19,5 milyon lira katkı sağlanması amaçlanıyor. DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, DSİ'nin tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalıştığı, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıktığı belirtildi. Karabük ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadığı kaydedildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, "Çalışmaları devam eden Karabük Aldeğirmen Barajı'nın tamamlanmasıyla barajda depolanacak su ile 14 bin 650 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak ve Filyos Havzası taşkınlardan korunacak." ifadesini kullandı. Çalışmalara ilişkin bilgi veren Akca, şunları kaydetti: blank"Baraj menbasında bulunan temelden 44 metre yüksekliğinde olan tersip bendi imalatları tamamlanmıştır. Sağ sahilde sıyırma kazıları, ankraj imalatları ve 145 bin metrekare kaplama imalatının 30 bin metrekaresi tamamlandı. Beton kaplama imalatları, vana odası ve kret ulaşım yolu kazı çalışmaları ayrıca, gövde sıyırma kazı imalatları devam ediyor. Temelden yüksekliği 58 metre ve su depolama kapasitesi 24,20 milyon metreküp olan Karabük Aldeğirmen Barajı'nın tamamlanmasıyla 2022 birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yıllık 19 milyon 522 bin 602 lira katkı sağlaması hedeflenmektedir."  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Okan Şimşek tarafından
11 Mayıs, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Festivalin En İyiler Ödüllerini Aldı

UNESCO ve Cittaslow Kenti Safranbolu'da bu yıl 26.’sı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, final gecesinde gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. 145 ülkeden 1605 filmin başvurduğu festivalde, 38 eser finale kalırken farklı kategorilerde ödüller sahiplerini buldu.

Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinemalar Genel Müdürü Birol Güven, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Kırışık, Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, akademisyenler, yapımcılar, yönetmenler, sanatçılar, siyasi parti temsilcileri, dernek, oda, stk temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Final gecesinin sunuculuğunu Mutlu Ulusoy üstlenirken, Gordion Tango Jazz Ensemble’ın sahne performansı izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Gecede yarışmaya katılan eserlerden kısa fragmanlar da izleyiciyle buluştu.

Festivalde ödül alan eserler ve sahipleri şöyle sıralandı:

ULUSLARARASI KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

 En İyi Kısa Metraj Belgesel Film Ödülü: Paula Fuentes & Guillermo Carera – İspanya – Wind Blow By

ULUSLARARASI UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Matthaus Wörle – Almanya – Where We Used to Sleep

Mansiyon Ödülü: Daria Morar (Mariya Bulavinskaya yerine) – İzmir – The Forest

ULUSAL ÖĞRENCİ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Cemal Karasalan – Mardin/Kızıltepe – Uzun Kol

Jüri Özel Ödülü: Hasan Hüseyin Korkmaz – Antalya – Antakya Miladı

Mansiyon Ödülü: Rümeysa İnan & Merve Dülger – Safranbolu – Damga

KÜLTÜREL MİRAS VE KORUMACILIK TEMALI ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

Suha Arın En İyi Belgesel Ödülü: Adnan Memiş (Sevinç Baloğlu yerine) – İzmir – Oya

Mansiyon Ödülü: Cemalettin İrken – İzmir – Nazlı Hanım’ın Telaşları

ULUSAL KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Fatih Diren – İzmir – Baletler Köyü

Jüri Özel Ödülü: Kadir Can Arabacı – İstanbul – Buzun Ruhu

ULUSAL UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Kenan Diler – Van – Kavak Ağacının Gölgesinde

Jüri Özel Ödülü: Aybüke Avcı – Ankara – Domates Biber Depresyon

Törende konuşan Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, festivalin Safranbolu’nun tarihi ve kültürel değerlerinin korunması açısından önemli bir misyon taşıdığını belirtti. Başkan Köse, “Altın Safran Belgesel Film Festivali, sadece bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda geçmişi geleceğe taşıyan bir bellek oluşturma çabasıdır. Katılan her belgesel bu kentin ruhuna, tarihine ve kültürüne bir iz bırakıyor. Safranbolu olarak bu izleri korumak ve çoğaltmak için çalışmaya devam edeceğiz. Geceye katılan herkese ve Safranbolu Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz başta olmak üzere festivalde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sinemalar Genel Müdürü Birol Güven ise yaptığı konuşmada, "Nasıl Safranbolu dünyanın göz bebeği ise, Altın Safran Belgesel Film Festivali de bizim göz bebeğimiz. Gerçekten çok iyi bir etkinlik, örnek alınacak bir etkinlik. Ben bu etkinlik için Sayın Başkanımızın nezdinde emeği geçen herkesi kutluyorum.

26 yıldır bu festivalin arkasında duran Safranbolu halkına teşekkür etmek istiyorum. Bu vesileyle, bu şehri bir sinema şehri yapan büyük vizyoner Suha Arın ve bizim meslek büyüğümüz, abimiz Türker abiyi de saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum. Mekânları cennet olsun, nur içinde yatsınlar." ifadelerine yer verdi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık konuşmasında, "Dünya biliminde kim en üst seviyeye çıkıyorsa filmleri de belgeselleri de çok daha iyi yapıyorlar. Geçmişten günümüze baktığımızda bilimde kim birinci sıraya gelmişse ürettiği eserlerin, ürettiği sanatın, ürettiği müziğin bütün dünyayı etkisi altına aldığını görüyoruz. O halde biz de hep birlikte önceliğimizi ve ağırlığımızı bilime vermek zorundayız." ifadelerine yer verdi.

Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel  yaptığı konuşmada, festivalin çeyrek asrı aşkın bir süredir kültürel miras ve belgesel sinema alanında önemli bir platform oluşturduğunu ifade ederek, tüm katılımcılara ve emek verenlere teşekkür etti.

Festival kapsamında ayrıca bu yıl doğa ve belgesele katkı ödülü belgesel yapımcısı ve doğa eğitmeni Serdar Kılıç'a, Türker İnanoğlu Sinema Onur Ödülü ise usta yönetmen ve senarist Nesli Çölgeçen'e verildi. 26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.