
KASTAMONU (AA) - Kastamonu Turizm Sanayisi İşletmecileri Birliğince düzenlenen toplantıda, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Kasaba Köyü Mahmut Beyefendi Camisi'nin daha fazla tanıtılması için yapılabilecekler ele alındı.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Kamu-Sen tesislerinde düzenlenen toplantıda, UNESCO'nun listeye aldığı yapıtları yapısal özelliklerini yitirdiğinde çıkarabildiğini, bu nedenle yapıtların korunmasının ehemmiyet taşıdığını söyledi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne yeni alınan Mahmut Beyefendi Camisi'nin özel bir ahşap cami olduğunu vurgulayan Sökmen, "Her canı isteyenin ayakkabısıyla bu mescide girmemesi gerekiyor. Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğünün de üzerine düşen şeyler var. Orada, mescitle ilgili açıklama yapacak bireye gereksinimimiz var. Zira UNESCO mirasının farklı gezgin kümesi var. Yani o insanların dünyanın neresine giderlerse gitsinler, UNESCO kültürel mirasında olan yeri ziyaret etme alışkanlığı var." sözünü kullandı.
Camiye girecek kişi sayısının düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Sökmen, "Tanıtım ofisine muhtaçlığımız var. Yoldan geçenler oraya girdiğinde Kastamonu'da öbür yerlerin de olduğunu bilmeleri gerekiyor. Mümkünse üç lisanda tanıtım broşürlerimizin fotoğrafla verilmesi gerekiyor. Bunların maliyeti çok düşük. Broşürlerimizin yanına Hz. Pir'i de ekliyorum, insanların görmesi gereken yerlerden biri." dedi.
Sökmen, fakülte olarak Mahmut Beyefendi Camisi'nin de ortasında bulunduğu yapıların profesyonel çekimini yaptırıp artırılmış sanal gerçeklikle ilgili proje hazırlayacaklarını anlatarak, hem web sayfası hem de dijital taşınabilir uygulaması oluşturacaklarını kaydetti.
Kastamonu Turizm Sanayisi İşletmecileri Birliği İdare Şurası Üyesi Süleyman Yücel ise Mahmut Beyefendi Camisi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin Kastamonu ismine çok kıymetli olduğunu lisana getirerek, kentte UNESCO adayı birçok eser bulunduğuna dikkati çekti.
Toplantıya Hanönü Belediye Lideri Serkan Uçar, Kastamonu Turizm Sanayisi İşletmecileri Birliği Lideri Fikri Yazan, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.