Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
04 Ocak, 2018 22:26 tarihinde yayınlandı
0

Ürkmezer; “Akçasu’da Çalışmalar Son Aşamaya Geldi”

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Akçasu Deresi Çevre Düzenleme Projesi’nde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Safranbolu Belediyesi tarafından projelendirilen Akçasu Deresi Çevresi Düzenleme Projesinde Belediye Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı bulunan ekiplerin mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu Tarihi Çarşının hali hazırda bir destinasyon olduğunu, bu destinasyona yenilerini katmak üzere çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

Projenin tamamlanmasının ardından Akçasu Mahallesinin yeniden Safranbolu turizmine kazandırılacağını dile getiren Ürkmezer, “burayı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerimiz tarihi doku içerisinde Arnavut kaldırımlı yolda hem tarihi evleri görecekler hem de dere sesi ile birlikte huzur içerisinde yürüyüş yapabilecekleri bir yere gelmiş olacaklar” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2026 10:56 tarihinde yayınlandı
0 0

Koruma altında olan akzambaklardan elde edilen yağının litre fiyatı 5 bin Euro’yu aştı

Tokat’ta üretimi yaygınlaşan akzambak, kozmetik ve sağlık ürünlerinde kullanılmasıyla dikkat çekerken; litresi 5 bin Euro’yu aşan yağı ve yüksek katma değeriyle üreticisine önemli gelir sağlıyor.

Tokat’ta üretimi giderek yaygınlaşan ve yüksek ekonomik değeriyle dikkat çeken akzambak, kozmetikten sağlık ürünlerine kadar birçok alanda değerlendirilirken üreticisine de önemli gelir sağlıyor. Bilimsel adı ‘Lilium candidum’ olan ve beyaz çiçekleriyle dikkat çeken akzambak, Tokat’ta hem süs bitkisi hem de katma değerli tarım ürünü olarak öne çıkıyor. Üreticiler tarafından özenle yetiştirilen bitki; yağ, kolonya, sabun, parfüm ve çeşitli kozmetik ürünlerin üretiminde kullanılıyor.

Akzambakların babasından kendisine miras kaldığını belirten üretici Erdi Can Aydemir, geçen yıl eylül ayında 300 bin adet akzambak soğanı diktiklerini söyledi. Haziran ayında hasada başladıklarını ifade eden Aydemir, “Babam vefat ettikten sonra biz devraldık. Geçen sene dokuzuncu ayda 300 bin adet akzambak soğanını diktik. Bu yılın haziran ayında da hasadına başladık. Bunları toplayacağız, distilasyon yapacağız ve kurutacağız. Distilasyon yaptığımız çiçeğin özlerinden sabun, kolonya, parfüm üretiyoruz. Güzellik merkezlerinde kullanılan ürünlere dönüşerek insanlara fayda sağlıyor” dedi.

“Çok güzel gelir kaynağı sağlamaktadır”

Akzambağın yalnızca kozmetik alanında değil, farklı şekillerde de değerlendirildiğini belirten Aydemir, yapraklarının kurutularak çay olarak tüketildiğini söyledi. Aydemir, “Yapraklarını kurutarak çayını yapıyoruz. Bu çayın baş ağrısı, migren ağrısı ve böbrek taşlarına iyi geldiği söyleniyor. Katma değer kattığımız zaman çok güzel gelir kaynağı sağlamaktadır” diye konuştu.

“1 litre akzambak yağı 5 bin Euro”

Akzambağın ekonomik değerine dikkat çeken Aydemir, yaş çiçeğin kilogram fiyatının yaklaşık bin lira olduğunu belirterek, “Kuru çiçeğin fiyatı ise 2 bin 500 lira seviyelerinde. Yaklaşık 11 kilogram yaş çiçekten 1 kilogram kuru çay elde ediliyor. Yağ olarak da kullanılmaktadır. Bir litresinin fiyatı 5 bin Euro’nun üzerine çıktı. Genelde kozmetik alanında, parfüm ve güzellik kremlerinde kullanılmaktadır. Yaklaşık 700 kilogram çiçekten de 1 litre yağ çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin