Bolu’da hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte araçlarına kışlık bakım yaptırmak isteyen vatandaşlar, soluğu oto tamircilerde aldı. Bakımların hayati değer taşıdığını tabir eden oto tamirci ustası, bakımsız aracın motora ziyan verebileceğine dikkat çekti.
Kışı sert geçiren vilayetlerin başında gelen Bolu’da havaların soğumasıyla birlikte şoförler, araç bakımlarını yaptırmaya başladı. Oto tamircilerde araç bakımlarını yaptırmak isteyen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu. Bolu genelinde ise araç bakımları masrafı 4 bin ile 10 bin lira ortasında değişim gösteriyor. Araç bakımlarının yaptırılmaması halinde motorun ziyan görebileceğini lisana getiren oto tamir ustası Selim Özkan, araçların kesinlikle bakımdan geçmesi gerektiğini lisana getirdi. Ayrıyeten son periyotta kullanımı popülerleşen elektrikli araçlarla ilgili de açıklamalarda bulunan usta Özkan, elektrikli araçların soğuk havalarda şarj tutma müddetlerinin yüzde 25 civarında azaldığını belirtti.
“Yağ ömrü kışın daha fazla ziyan görebilir”
Kış aylarında antifriz ve cam suyuna bakılması gerektiğini söyleyen Selim Özkan, “Bolu’muz Türkiye’nin en soğuk iklim kurallarından birine sahip. O yüzden öncelikle antifriz ve cam suyu bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıyeten, motor yağ ömürlerini uzatmamaları gerekir. Örneğin, 15 bin kilometrede değiştirilmesi gereken yağın müddeti geçirmemelidir zira yağ ömrü kışın daha fazla ziyan görebilir. Bu durum, motorun yağlamasını engelleyebilir. Bu nedenle, belirlenen kilometreyi geçirmemeleri gerekiyor” dedi.
“Antifriz konulmayan aracın katiyen çalıştırılmamalı”
Antifriz konulmayan aracın katiyetle çalıştırılmaması gerektiğini belirten Selim Özkan, “Yeni jenerasyon otomobiller, motor yağı 15 bin ila 20 bin kilometre ortası değişim müddetiyle üretilmektedir. 8-10 yaş ve üzeri araçlarda yağ değişim müddeti ekseriyetle 10 bin kilometrede değişiyor. Zira motorda bir yıpranma oluyor. Bu yıpranmadan ötürü kilometrelerin bakımları düşüyor. Bunlara dikkat etmeleri gerekiyor. Antifriz konulmayan bir araçta, şayet müşteri bunun farkına varmadıysa, mutlaka çalıştırılmamalıdır. Şayet çalıştırırsa, motora ziyan verebilir. O yüzden, alt ve üst hortumlar sökülüp, sıcak bir ortamda antifriz kendi kendine çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Elektrikli araçlar çok şarj tüketip, geç şarj oluyor”
Elektrikli araçların soğuk havalarda daha az şarj tuttuğunu söyleyen Özkan, “Elektrikli araçlarda ise cam suyu eklenmesi gerekiyor. Şarj tutma mühletleri, yaz mevsimine nazaran yaklaşık yüzde 25 daha fazla olur. Daha çok şarj tüketip, geç şarj oluyor. Bunlara da dikkat etmeleri gerekiyor. Araç çalıştırılmadan evvel, yaklaşık 10 dakika beklenmeli ve motor çalıştırılmadan evvel gaz pedalına basılmamalıdır. Ayrıyeten, kalorifer açılmamalıdır. 10 dakika çalıştırdıktan sonra hareket edilmelidir. Şoförler bu formda hareket ederse, motor ömrü uzatabilir” tabirlerini kullandı.
“Marka, modele nazaran masraflar değişiyor”
Araç bakım fiyatlarının marka ve modele nazaran de değişiklik gösterdiğini belirten Selim Özkan, “Dizel araçlarda mazot filtresi değişimi gerekmektedir. DPF (dizel partikül fitresi) uyumlu yağlar kullandığımız için bakım masrafları, 4 bin 500 TL, 5 bin TL, 7 bin TL yahut 10 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Akaryakıtlı araçlarda ise bakım masrafları çoklukla 3 bin 500 TL ile 4 bin TL ortasında değişmektedir. Bu masraflar, aracın markasına ve modeline nazaran değişiyor” dedi.