blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2025 10:10 tarihinde yayınlandı

Uzmanından Ramazan ayı menüsü

DÜZCE(İHA) – Diyetisyeni Merve Karakuş, "Aniden ve fazla tüketilen yemekler sindirimi zorlaştırır. Bu sebeple yemekler yavaş ve uygunca çiğneyerek tüketilmelidir" dedi.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Merve Karakuş, Ramazan ayının daha sağlıklı ve rahat geçirilebilmesi için beslenmenin değerine değinerek, yapılması gerekenleri anlattı. Hayatın her periyodunda sağlıklı beslenilmesi gerektiğini hatırlatarak kelamlarına başlayan Merve Karakuş, "Hayatın her devrinde olduğu üzere Ramazan ayı boyunca oruç tutacak bireylerin de kâfi ve istikrarlı beslenmeye ihtimam göstermesi gerekmektedir. Kâfi ve istikrarlı beslenmenin bu ayda da sürdürülebilmesi için iftar öğününü ikiye bölüp mola vererek tüketmeli ve sahur öğününü atlamamak çok değerlidir. Öğünler sahur, hafif bir iftar, ana yemek ve orta öğün olarak planlanabilir. Sahur öğününde istikrarlı beslenme gün boyunca zindelik düzeyinizi korur ve gün içinde gerekli enerjiyi sağlar. İftarda yemek yeme sürecini yavaşlatmak ve porsiyon denetimi yapmak kıymetlidir. Apansız ve fazla tüketilen yemekler sindirimi zorlaştırır. Bu sebeple yemekler yavaş ve uygunca çiğneyerek tüketilmelidir" dedi.

Sahurda uzak durulması gereken yiyecekler
Çok yağlı yiyecekler, hamur işi eserler, kızartmalar, şerbetli tatlılar üzere eserlerin metabolizmayı yavaşlatacağını hatırlatan Karakuş, bu yiyeceklerin kilo almaya neden olduğunu ve tıpkı vakitte sindirim sistemi rahatsızlıklarını da beraberinde getireceğini de söz etti. Tuzlu, çok baharatlı ve şekerli besinlerin olabildiğince tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Merve Karakuş, tuzlu ve baharatlı besinlerin susuzluğa, rafine şeker içeren besinlerin ise daha çabuk acıkmaya neden olacağını söyledi.

Sağlıklı iftar menüsünde olması gerekenler
İftar sofrasında farklı besinlere yer verilmesi tavsiyesinde bulunan Diyetisyen Karakuş, "Proteinli bir besin, zerzevat yemeği, yoğurt, salata yahut çiğ zerzevat beslenme örüntünüzde istikrarlı olmalıdır. Haftada 1-2 kere balık, 1-2 gün tavuk, kırmızı et, 1-2 gün kuru baklagiller, 2-3 gün zerzevat yemeği, beslenmenizde sağlıklı bir dengeyi kurmanızı sağlayacaktır. 1-2 adet hurma, birkaç adet zeytin ve 1-2 bardak su ile orucu açmak en doğrusudur. Çorba hem sıvı hem de hafif bir alternatif olduğu için tercih edilebilir. Çorba ve salata ile açlığı bastırdıktan sonra 10 dakikalık bir mola verip daha sonra ana yemeğe geçilmesinde yarar vardır" dedi.

Sağlıklı sahur menüsünde olması gerekenler
Sahurda sindirim sorunu yaşamamak ve uyku nizamının bozulmaması için hem hafif yiyecekler tüketilmesi hem de gün uzunluğu tok tutacak güçlü bir öğün tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Merve Karakuş, "Uzun müddet tokluk hissi için yumurta, yoğurt, peynir üzere besinler yenmeli, yanına kesinlikle tam tahıllı ve lifli besinler eklenmelidir. Yemek tercih edilecekse çorba, yoğurt, az yağla pişmiş zerzevat yemeklerini seçmek en doğrusu olacaktır. Sahurda konut yoğurdu tüketmek hem bağırsak sağılığınız hem de gün uzunluğu tokluk sürenizi yükseltmek için uygun bir alternatiftir. Yeşillikler, domates, salatalık, biber üzere lifli besinler da uzun mühlet tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Sahurda birkaç meyve ve sebzeyi bir ortaya getirerek renkli bir salata yapabilirsiniz. Sahur öğününün üzerine tatlı niyetine meyve tüketmek, en sağlıklı tercihlerden biri olacaktır" halinde konuştu.

Oruç tutanlar için ramazan ayında sıvı tüketimi
Ramazan ayında sindirimin kolaylaşması, kabızlığın önlenmesi, bedende ödem oluşmaması için sıvı muhtaçlığının kesinlikle karşılanması gerektiğinin altını çizen Karakuş, "İftar ile sahur ortasındaki vakte yayarak en az 2 litre su içmeye çalışın. Su tüketiminin yanı sıra az şekerli yahut şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, ıhlamur, yeşil çay üzere bitki çayları, süt, ayran tüketilerek sıvı muhtaçlığının karşılanması da mümkündür. Sıvı tüketiminde yapılan en büyük yanlışlardan biri su yerine kola, gazoz üzere asitli ve şekerli içecekleri tercih etmektir. Ayrıyeten çok çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır" diyerek sağlıklı sıvı tüketiminin değerine vurgu yaptı.

Hangi tıp tatlılar tercih edilmeli
Haftada 2-3 seferi geçmeyecek biçimde sütlü yahut hafif tatlıların iftardan sonra orta öğün yerine menüye dahil edilebileceğini tabir eden Merve Karakuş, tatlı tercihini ağır, şerbetli tatlılar yerine; daha hafif, sütlü tatlılar, meyveli tatlılar ve benzerlerinden yapmanın daha sağlıklı olacağını söyledi. Tatlı muhtaçlığının bastırılması için kuru meyvelerden de yardım alınabileceğini hatırlatan Karakuş, az şekerli kompostonun da tüketilebileceğini lisana getirdi. Ayrıyeten Karakuş, tatlı seçimini iftardan çabucak sonra yapmak yerine, 1-2 saat sonra orta öğün olarak tercih etmenin daha yeterli olacağını vurguladı.

Ramazan ayında kilo denetimi sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler
Uzun mühlet açlığın, metabolizmanın yavaşlamasına sebep olduğunu ve bu ayda genelde kilo vermeden fazla kilo alımı kelam konusu olduğunu söyleyen Merve Karakuş, "Kilo almanın en kıymetli sebeplerinden birisi sahuru atlamaktır. Metabolizmayı hızlandırmak için; iftar ve sahur ortasında su tüketimine kıymet verilmelidir. Sahur öğününü yaptıktan çabucak sonra uyumak kilo alımına sebep olabilir. Sahur öğününü yaptıktan en az 30-40 dakika sonra uyumaya ihtimam gösterilmelidir. İftarda hem sindirim hem de doygunluk hissine ulaşmak için süratli değil yavaş yemeye çalışılmalı ve kesinlikle düzgün çiğnenmelidir. Kendinizi güzel hissediyorsanız, iftardan sonra hafif tempolu kısa bir yürüyüş yapınız" dedi.

Spor yapanların dikkat etmesi gerekenler
Oruç tutulan saatlerde çok ağır bir sporun yapılmamasını öneren Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Merve Karakuş, "Açlık ve susuzluk durumunda yüksek şiddette yapılan idmanlar su ve mineral kayıpları, şeker düşüklüğü, halsizlik, baş dönmesi üzere pek çok sıhhat meselesine sebep olabilmektedir. Rastgele sıhhat probleminiz yoksa iftarı yaptıktan 1.5-2 saat sonra 30-40 dakikalık yürüyüşler yapabilir yahut konutta yapabilecek antrenmanlara yönelebilirsiniz. Herkese sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir Ramazan ayı diliyorum" sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 06:42 tarihinde yayınlandı

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kurban Bayramı münasebetiyle Zonguldak Merkez Huzurevini ziyaret ederek huzurevi sakinlerinin bayramını kutladı. Aktiflik kapsamında ayrıyeten BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" iş birliği protokolü de imzalanarak huzurevi sakinlerinin toplumsal hayata iştirakini destekleyecek kıymetli bir farkındalığa adım atıldı.
Zonguldak Merkez Huzurevinde gerçekleşen ziyarete; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Mehmet Türkmen Köse, Vilayet Müdür Yardımcıları, huzurevi yöneticileri ve sakinleri de katıldı. Ziyaret kapsamında BEUN Devlet Konservatuvarı Müzik Kısmı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Cem Dertsiz, huzurevi sakinlerine Türk halk müziğinin eşsiz yapıtlarından oluşan bir müzik dinletesi gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında, BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi İş Birliği Protokolü" de imzalandı. Protokol kapsamında yaşlı bireylerin eğitim, toplumsal iştirak ve hayat uzunluğu öğrenme imkanlarını artırmaya yönelik değerli adımlar atılması hedefleniyor.
Samimi bir atmosferde gerçekleşen programda Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversite olarak toplumsal sorumluluğu yalnızca akademik düzlemde değil, insan odaklı hizmet anlayışıyla sürdürdüklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Özölçer bayramlaşma programında gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Bugün burada, toplumumuzun hafızasını oluşturan büyüklerimizle bir ortada bulunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Her biri birer ömür deneyimi, birer bilgelik abidesi olan değerli büyüklerimizin duasını almak, onların hayata dair paylaşımlarını dinlemek bizler için son derece değerlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını ‘Aile Yılı’ ilan etmesi, toplumun temel direği olan aile yapısının korunmasına ve jenerasyonlar ortası bağların güçlendirilmesine verilen değerin en somut göstergesidir. Bizler de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak her vakit toplumsal ve toplumsal çalışmaları öncelikli kılıyor sadece bilimsel araştırmalar ortaya koymakla kalmıyor; toplumsal dayanışma, insan onuruna yakışır ömür şartları ve nesiller ortası irtibatın güçlenmesine yönelik sorumlulukları da gönülden üstlenmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla gerçekleştirdiğimiz ziyaret, yalnızca bir bayramlaşma değil; tıpkı vakitte kültürel devamlılık, bedel transferi ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesidir. Huzurevindeki büyüklerimiz, toplumumuzun geçmiş hafızasını taşıyan en değerli hazinelerimizdir. Onların ömür deneyimlerinden öğreneceğimiz çok şey olduğunu biliyor, bu nedenle kendileriyle kurulan gönül köprülerini son derece değerli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu kapsamda, bugün imzaladığımız ’60+ Tazelenme Üniversitesi’ iş birliği protokolüyle birlikte, büyüklerimize yönelik eğitimi teşvik eden, onları toplumsal hayata daha aktif iştirak sağlayacak bireyler olarak destekleyen bir süreci başlatıyoruz. Bu proje, yaş almanın bir kenara çekilmek değil; tekrar öğrenmek, üretmek ve paylaşmak olduğunun da en hoş göstergesi olacak. Bu his ve kanılarla böylesine manalı bir projenin ortaya çıkmasında büyük katkılar sunan başta Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte protokolün imzalanmasında emeği geçen başta Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürümüz Mehmet Türkmen Köse ve Vilayet Müdürlüğüne de teşekkür ediyorum. Kıymetli büyüklerimizin Kurban Bayramı’nı en kalbî hislerimle kutluyor; kendilerine sıhhat, huzur ve memnunluk diliyorum.’
Ziyaret, bayramlaşmanın akabinde imzalanan protokol merasimi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi