Vali Gürel 2020 Yılını Değerlendirdi

Vali Gürel 2020 Yılını Değerlendirdi

Yayın: 21.01.2021 23:37
Paylaş:
A+ A-

Vali  Fuat Gürel, gazetecilerle bir araya geldiği basın toplantısında 2020 yılındaki çalışmaları değerlendirdi.
Karabük Valisi Fuat Gürel, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı Alb. Bahtiyar Yılmaz, İl Sağlık Müdürü ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, polisevinde gazetecilerle bir araya geldi.
2020 yılını değerlendiren Vali Gürel, geçen yıl 11 Mart tarihinden itibaren Türkiye’de görülen Covid-19 ile mücadelede için Karabük’te Ramazan Bayramı’na kadar güzel bir süreç yürüttüklerini hatırlattı.
Korona virüsün görüldüğü ilk 2.5 aylık bir zaman dilimin kentte 180 vaka görüldüğünü belirten Gürel, “Bunların 40’ı havalimanında mahsur kalan Cezayirli vatandaşlarımızdan kaynaklandığını söyleyebilirim. Bu süreçte 12 kişi onlardan hastalandı. Geri kalan 28 kişi de bizim personelimiz ve onların ailelerinden kaynaklı vaka ortaya çıktı ama onlardan hayatını kaybeden olmadı.” dedi.

“Kurallara uyularak hareket edilmesi sağlandı”
1 Haziran sonrası Kontrollü Sosyal Hayat dönemine geçildiğini kaydeden Gürel, “Bu dönem içerisinde bir kısım kurallar belirlendi. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde işletmeler, neredeyse tamamen kapatıldı. Belki o vakanın çıktığı ilk günlerdeki panik havası ile çok yoğun bir işyeri kapatma ile karşı karşıya kaldık. Aslında bunların hepsini kapatmamak da gerekirdi ama öyle bir karar alındı. Bizler de buna uyduk. Daha sonrasında işyerlerinin kurallar çerçevesinde hareket etmesi, müşterilerin kurallara uyarak hareket etmesi sağlandı. Resmi kurumlarımızdaki denetim ekiplerimiz kurallara uyulmasıyla ilgili denetimlerini sağladılar. Halen devam ediyoruz” diye konuştu.

“Vaka sayıları hastanemizi tıkayacak boyuta geldi”
Kurban Bayramı nedeniyle kente giriş çıkışın çok fazla olduğunu dile getiren Gürel, “Bu süreçler Kurban Bayramı’na kadar nispeten böyle rölantide geçti. Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle ilimize çok insan gelip gitmedi. Kurban Bayramı’nda öyle olmadı. Çok fazla hemşehrimiz memlekete gelme ihtiyacı hissetti. 20 bin aracın geldiğini tahmin ediyoruz. Yani 100 bine yakın insan geldi gitti. Bu kadar insanın gelip gitmesiyle beraber vaka sayılarında peyderpey artış gözlemlendi. Daha sonraki süreçlerde vaka sayılarımız neredeyse hastanemizi tıkayacak boyuta geldi. Kasım ayında maalesef böyle bir sıkıntı yaşadık” ifadelerine yer verdi.
Vali Gürel, hükümetin en tepe noktada aldığı kısıtlama kararları ile vaka sayılarının normal seviyelerine indiğini kaydederek şunları söyledi: “Bunu söylerken tedirginlik hissediyorum. Çünkü vaka sayılarının hiç olmadığı bir günden çok yüksek rakamlara ulaştığımız için tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. İlimizde de vaka sayıları aşağıya doğru geldi. Vakalar rahatladı, hayatını kaybeden hasta sayımız çok azaldı bazen bir bazen hiç olmayabiliyor. Orada sağlık çalışanlarımız baskı altında değil artık. Hastanemizde 32 yoğun bakım ünitesi oluşturuldu. Mevcudun üzerinde oluşturuldu. Bu çok önemli bir kapasite. Hastanelerde yüzlerde yoğun bakım ünitesi olması, 465 olan yatak kapasitemiz 50 ilave ile 515’e çıkarıldı. Bu da hastane kapasitemizin artmasına neden oldu.”
Karabük’e 4 bin 680 aşının geldiğini ifade eden Gürel, “Bu aşılar önce sağlık personeline yapıldı. Daha sonra huzurevinde ve rehabilitasyon merkezinde kalan yaşlılara yapıldı. Şimdi de 90 yaş ve üzerinde olan yaşlılara evlerinde aşı yapılmaya başladı. Ümidimiz önümüzdeki süreçte aşıların gelmesi ile beraber toplumun tamamına yayılması” dedi.
Pandemi sürecinde hükümetin, Karabük’e 81 milyon TL desteği olduğunu açıklayan Vali Gürel’in yatırımlar hakkında da bilgi vermesi ile toplantı sona erdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.