blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Aralık, 2024 10:53 tarihinde yayınlandı

Vatandaş aldığı eserin kilosunu denetim ediyor

Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü takımlarıyla birlikte, Merkez Aziziye Pazaryeri’nde kontrol yaptı. Gerçekleştirilen kontrollerde, pazarcı esnafının hijyen kurallarına, fiyat etiketlerine ve besin güvenliği standartlarına uygunluğu denetim edildi. Pazaryeri girişinde hassas tartı kurularak vatandaşlar aldıklarının gramajlarını denetim etti.
Zabıta ile Tarım ve Orman Müdürlüğü grupları, pazarcı esnafına ve vatandaşlara inançlı ve sağlıklı bir alışveriş ortamı sunmak gayesiyle Merkez Aziziye Pazaryeri’nde müşterek bir kontrol gerçekleştirdi.
Denetimlerde, satış tezgahlarında fiyat etiketlerinin bulunup bulunmadığı denetim edildi. Gruplar, ayrıyeten hileli eser satışlarını denetleyerek, çürük, ezik yahut bozulmuş eserlerin satışının yapılmadığından emin oldular. Zabıta takımları, ölçü ve tartı aletlerinin adabına uygun biçimde kullanılıp kullanılmadığını da dikkatle inceledi. Pazaryeri girişinde kurulan hassas tartı ile vatandaşların aldıkları eserlerin gerçek tartılıp tartılmadığı denetim edilerek, eksik eser tartımının önüne geçildi.
Satıcıların hijyen kurallarının da denetim edildiği çalışmalarda, toplamda 296 adet tezgah denetlendi. Kontrollerin periyodik olarak devam edeceği vurgulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 09:22 tarihinde yayınlandı

Kokarcanın başına ödül konuldu: Canlısı 1 TL

Ordu’da kahverengi kokarca zararlısına karşı enteresan ve tesirli bir çaba yolu geliştirildi. Altınordu ilçesi Eyüplü Mahallesi’nde yaşayan Avukat Mehmet Yıldırım, canlı olarak getirilen her bir kahverengi kokarcayı sembolik olarak 1 TL karşılığında satın alıyor. Toplanan böcekler ise biyolojik gayret kapsamında kullanılmak üzere Giresun’daki Fındık Araştırma Enstitüsü’ne gönderiliyor.

Zararlıyla uğraş samuray arısıyla olacak
Çiftçilikle de uğraşan Mehmet Yıldırım, bu yıl mahallelerinde görülmeye başlanan kahverengi kokarcanın mahsullere önemli ziyan verdiğini belirterek, vatandaşları teşvik etmek hedefiyle canlı kokarcaları fiyat karşılığında almaya başladı. Toplanan ziyanlı böcekler, samuray arılarının çoğaltılması emeliyle Fındık Araştırma Enstitüsü’ne teslim ediliyor. Samuray arıları, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olarak biliniyor ve biyolojik gayrette aktif formda kullanılıyor.

"Bu böcek dünyanın sonunu getirebilir"
Kampanyanın kıymetine dikkat çeken Avukat Yıldırım, "Bu zararlı böcek, sırf Türkiye’de değil dünyada da süratle yayılıyor. Tarıma verdiği ziyan büyük. Şu anda mahallemizde ağır formda görülüyor. Devletimizin uğraşına takviye vermek ismine bu türlü bir teşebbüste bulunduk. Bu yalnızca kişisel değil, toplumsal bir gayret olmalı" sözlerini kullandı.

260 kokarca toplandı, maksat yaygınlaştırmak
Yıldırım, uygulamanın yeni başladığını ve bugüne kadar 260 kokarcanın toplandığını belirterek, talebin arttığını, farklı bölgelerde de emsal çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Enstitünün kokarcaları samuray arısı üretiminde kullandığını, karşılığında da arı temin ederek zararlının doğal yolla denetimini sağlamayı hedeflediklerini söz etti.

"Para için değil, fındık için topluyoruz"
Mahalle sakinlerinden Semiha Coşkun ve Türkan Türkmen ise çalışmayı gönülden desteklediklerini söyledi. Türkmen, "Kokarca fındığımıza ve öbür eserlere önemli ziyan veriyor. Biz bu çabayı para için değil, eserlerimizi ve tabiatımızı korumak için yapıyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin