Vefatının 101. yılında anıldı

Vefatının 101. yılında anıldı

Yayın: 14.01.2024 14:55
Paylaş:
A+ A-

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım vefatının 101. yılında da unutulmadı.

Türk milletinin yetiştirdiği büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi olan Zübeyde Hanım önemli bir kadın figür olarak tarihe geçmiştir. 14 Ocak 1923’te hayata gözlerini yuman Zübeyde Hanım bu sene de unutulmadı. İzmir Karşıyaka’daki anıt mezarında düzenlenen törenle anıldı.

Zübeyde Hanım,  Karaman’dan Rumeli’ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza’da toprak işleri ile uğraşan bir Hacı Sofu ailesindendir. Dedesi Feyzullah Efendi’in taşıdığı “Sofu-zade” (Sofular) lakabı, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adları ve ailedeki hatıraların gösterdiği üzere, Mustafa Kemal Atatürk’ün anne soyu Karaman’dan Rumeli’ye gelen ve bundan dolayı da “Konyarlar” olarak Rumeli’de anılan Yörük Türkmenlerdendir. Zübeyde, 1857’de Lankaza’da dünyaya gelmiştir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa, annesi Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır. Döneminde kadınların okula gitmesi yaygın olmadığı için, okur yazar oluşu nedeniyle kendisi de Zübeyde Molla olarak anılırdı. Hacı Sofu gibi dinine bağlı bir aileden geldiği için kendisi de öyleydi. Türk tarih kitaplarında sıkça geçen, eğitim sisteminin karışık olduğu bir dönemde, Mustafa Kemal’in ne tür bir okula gideceği konusundaki tartışmalarda Zübeyde’nin, dini eğitim veren Mahalle Mektebi’ne gitmesinde ısrarcı oluşu bu yüzdendir.

Selanik’te Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru Ali Rıza ile 1871 yılında henüz 14 yaşında iken evlendi. Ali Rıza, sarışın ve mavi gözlü bir kadınla evlenmeyi düşlerken, kendisinden 20 yaş küçük olan, siyah saçlı ve derin mavi gözlü bu kadına sevdalandığını belirtmiştir. Fatma, Ömer ve Ahmet adlı üç çocukları olmuş ancak Fatma bu dönemde ölmüştür. Eşi Ali Rıza Yunanistan sınırında Çayağzı (ya da Papaz Köprüsü)’na tayin edildiği için taşınmışlardır. Ömer ve Ahmet orada ölmüştür. 1881’de dördüncü çocukları Mustafa, 1885’te Makbule, 1889’da Naciye doğdu. Ancak Naciye 12 yaşındayken hayatını kaybetti. Ali Rıza Efendi ise 1888 yılında hayatını kaybetmiştir. (Sevgi Özdemir)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Zekiye Çomaklı’nın Anadolu Oyaları sergisi Karabük’te sanatseverlerle buluşuyor

Yayın: 19.05.2024 15:09
Paylaş:
A+ A-

Erzurumlu yazar Zekiye Çomaklı kişisel koleksiyonu olan “Anadolu Oyaları’ adlı sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Karabük Üniversitesi’nin “81 il kampüste buluşuyor” sloganıyla düzenleyeceği KBÜFEST 2024 etkinliği, 21-22 Mayıs günlerinde gerçekleştirilecek. Festivalin ilk gününde saat 13.30’da Zekiye Çomaklı’nın “Anadolu Oyaları” ve Cemil Belder Fotoğraf Sergisi ziyaretçilerle buluşacak. Sergi, Kamil Güleç Kütüphanesi’nde halkın katılımına açık olacak.

Zekiye Çomaklı’nın sergisinde, 100 yıllık oyaların hikayesinin de anlatıldığı, farklı oya motiflerinin farklı anlamlar içerdiği örnekler yer alıyor. Sergide, 100 yıllık oyaların hikayesi de anlatılıyor. “Anadolu Oyaları”nda, gelinin kaynanası ile arasının açık olduğunu anlatmak istediği “kaynana dili” oyası ve hamile gelinin “müjde oyası” gibi pek çok ilginç motifler yer alıyor. Ayrıca, sosyolojik mesajlar içeren oyalar da dikkat çekiyor.

Sergiye Karabüklüleri davet eden “Anadolu Oyaları” sergisinin Küratörü Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Kılıç Bülbül, “Türkiye’mizin 81 ilinin tanıtımını tema edinen KBÜFEST 2024’ün çok özel bir konuğu var. Erzurum yöresel el sanatlarından iğne oyaları Somut Olmayan Kültür taşıyıcısı olarak Zekiye Çomaklı’ya ait 100 yıllık Oyalar koleksiyonu festival boyunca halkın beğenisine sunulacak. Sanatseverlerin kaçırmaması gereken bu özel sergi, Anadolu’nun kültürel zenginliğini ve oya geleneğini gözler önüne seriyor.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)