Vergili’den Cidde’ye 100 Milyon Dolarlık Metal Fabrikası

Vergili’den Cidde’ye 100 Milyon Dolarlık Metal Fabrikası

Yayın: 15.04.2016 10:10
Paylaş:
A+ A-

Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu’nda Türk ve Suudi firmaları arasında yeni işbirliklerine imza atıldı.

Forumda, MÜSİAD ile Mekke Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması ve 20 firma arasında inşaat, enerji, tıbbi malzeme, ilaç, gayrimenkul, sermaye piyasası girişimleri alanlarında da karşılıklı yatırım ve işbirliği anlaşmaları imzalandı.Suudi firmalarıyla işbirliği anlaşması imzalayan Türk şirketlerden biri olan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin sahibi olduğu VE-CA şirketi de Cidde’de 100 milyon dolarlık metal üretim fabrikası kuracak.

Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah, DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir ve DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Eş Başkanı Mazan Rajab’ın katılımları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.

Forumda açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan’ı hem Körfez Bölgesinde, hem de dünyada en büyük iş ortaklarından bir olarak gördüklerine dikkat çekti. İslam İşbirliği Liderler Zirvesi gibi üst düzeyde gerçekleştirilen bu ziyaretlerin sayısı artıkça ülkelerin refahının artacağını belirten Elitaş, iki ülke halkına istihdam sağlamak adına önemli bir çaba olduğunu belirtti. Fakirliğin hiçbir ülkenin kaderi olmadığına vurgu yapan Elitaş, üçüncü ülkelerde üstlenilecek ortak projeler ile istihdam sağlanması gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Elitaş, 2015’te Suudi Arabistan ile ticaret hacmimizin istenen seviyenin altında olduğunu belirterek “Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmalıdır. Türkiye müzakere masasına oturmaya hazır. Ülkeler arasındaki yatırım rakamlarının artırılmalıdır” dedi.

100 MİLYON DOLARLIK METAL FABRİKASI

Türkiye’de demir-çelik denilince akla ilk gelen şehir olan Karabük’ün Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin son dönemde yurt dışında imzaladığı yatırım anlaşmaları dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde DEMORA Şirketi ile Azerbaycan’da bir ferro silis tesisinin yapımı anlaşmasını imzalayan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, bu kez de Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bir metal üretim fabrikası için yeni bir anlaşma imzaladı. AL BASSAM Group Yönetim Kurulu Başkanı Ziad Al Bassam ile VE-CA Group Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili arasında, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş huzurunda imzalanan anlaşma ile hayata geçecek tesis Türk-Suudi ortaklığında olacak ve yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karabük Belediye Başkanı ve VE-CA Group Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili, “Firmalarımız aracılığıyla uzun süredir Orta Asya ve Arap ülkeleri başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde yatırımlar yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde imzaladığımız anlaşma ile DEMORA firmamız aracılığıyla Azerbaycan’da bir ferro silis tesisi kuracağız. Bu tesisin yalnızca yapımını üstleneceğiz ve işletmesi Azeri kardeşlerimizde olacak. Cidde’de kuracağımız tesisin imalatı bizim kendi mühendislerimiz ve ustalarımız tarafından yapılacak ve ayrıca işletmesinde de ortak olacağız, hepimize hayırlı olsun” dedi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, aynı tesisin temellerini 2009 yılında Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde atmış, ilerleyen dönemde üretime başlamış ancak daha sonra fabrikanın hazine arazisi olan yerinin iptali nedeniyle yaklaşık 100 milyon dolarlık tesisi sökmek zorunda kalmıştı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.