Kastamonu Vilayet Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, aile doktorlarının sorumlu olduğu nüfusun 4 binden 3 bin 500’e düşürüldüğünü belirterek, “İlimizde yeni aile hekimliği ünitelerinin açılması ve nüfus düşürülmesi planlaması süratle devam etmektedir” dedi.
Kastamonu Vilayet Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Aile Hekimliği Sistemi ve yeni yönetmelik değişiklikleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Kastamonu Vilayet Sıhhat Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Derdiyok, yeni düzenlemelerle birlikte aile doktorlarının sorumlu olduğu nüfusun 4 binden 3 bin 500’e düşürüldüğünü belirterek, “Yeni düzenlemelerle birlikte aile doktorlarımızın nüfusları 4 binden 3 bin 500’e düşürüldü, bu sayede nüfus azaltılarak birebir vakitte izlem yelpazesi genişletilerek daha az şahsa daha kaliteli hizmet verilmesi planlanmaktadır. Vilayetimizde de yeni aile hekimliği üniteleri açılması ve nüfus düşürülmesi planlaması süratle devam etmektedir. Vilayetimizde de yeni aile hekimliği üniteleri açılması ve nüfus düşürülmesi planlaması süratle devam etmektedir. Ayrıyeten aile doktorlarına verilecek olan hastanelerden randevu alma yetkisiyle aile tabibi hastasını kıymetlendirecek ve şayet ileri tetkik ve tedavi için üst basamağa sevk gerekirse kişi randevu almaya uğraşmadan aile tabibi tarafından randevusu alınıp üst basamaklarda süreçlerini rahatlıkla yapabilecekler” dedi.
Kronik Hastalık Takibi-Hastalık İdare Platformu’nda da (HYP) çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Derdiyok, “HYP, obezite, tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları üzere kronik hastalık takiplerinin ayrıyeten 65 yaş üzeri vatandaşlar için yaşlı sıhhati izlemlerinin yapılarak aile doktorunun hastalarını daha yakından takip etmesi ve şahısların hastalığa yakalanmadan sıhhatlerini müdafaalarını öğretmek, hasta olanların ise hastalıklarını denetim altında tutmalarını sağlamak temel hedeftir” diye konuştu.
Aile doktorlarının ilaç yazma yetkisinin kısıtlanmadığını belirten Derdiyok, “Aile tabiplerinin ilaç yazma yetkisi kısıtlanmadı. Lakin akılcı ilaç kullanımı dediğimiz bir terim var. Burada anlatılmak istenen şudur, her türlü ilaç doktor tarafından gerekli görüldüğü sürece uygun doz ve müddette kullanılmalıdır. Zira yanlış ve gereksiz kullanımlar insan sıhhatine olumsuz tarafta ziyan verebilirler. Bilhassa antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı sonucunda antibiyotik direnci dediğimiz durum gelişmekte ve bu durum ilerleyen devirlerde antibiyotiklerin fonksiyonelliğini azaltmaktadır. Türkiye antibiyotik kullanımında dünya ortalamasının neredeyse 3 kat üzerinde seyretmektedir. Vatandaşlarımızın da bu noktada üzerine düşen misyonlar vardır. Tabip denetimi dışında ilaç kullanılmamalı ve ilaçların uygun görüldüğü mühlet içinde kullanılmasına ihtimam gösterilmelidir” biçiminde konuştu.
“Her yaş kümesine özel hizmet sunulması hedefleniyor”
Yeni düzenlemeler ve planlamalarla her yaş gurubuna özel hizmet sunulmasının hedeflendiğini belirten Derdiyok, “Biz, bu tabiplerin yanına yeni aile hekimliği üniteleri açarak ve halkımızı bu yeni ünitelere yönlendirerek iş yükünü azaltmayı ve hizmeti daha verimli hale getirmeyi planlıyoruz. Bakanlığımızın yeni planlamalarından biri de performans odaklı takip sistemidir. Evvelce aile tabiplerinden hamile, bebek, çocuk izlemeleri ve grip aşıları üzere hizmetler beklenirken, artık buna lohusa izlemeleri de eklendi. Gebelik sonrası periyotta şahısların takibi, performans göstergesi olarak aile tabiplerine bir vazife olarak tanımlandı. Bu hususta vilayetimizin şanslı olduğunu belirtmek isterim. İki yıldır yürüttüğümüz ’Mutlu Anneler ve Sağlıklı Bebekler’ projesi sayesinde Kastamonu’da bir birincisi başardık. Bu proje kapsamında, vilayetimizde doğum yapan annelere doğum sonrası konut ziyaretleri yapıyoruz. Annelerimize, hastanede verilen doğum sonrası eğitimleri meskende de sunuyoruz. Çocuklarının nasıl besleneceğinden yatacakları yere kadar tüm ayrıntıları annelerin konut ortamında onlara aktarıyoruz. Şayet anneler kabul ederse, bu hizmeti konutlarında sürdürüyoruz. Bu projeye aile tabiplerinin de dayanağıyla devam ederek daha memnun anneler ve sağlıklı bebekler için çalışacağız” sözlerini kullandı.
“Yapılan düzenlemelerle daha verimli ve yanlışsız bir sıhhat hizmeti sunulacak”
Yapılan düzenlemelerle daha verimli ve hakikat bir sıhhat hizmeti sunulacağını söyleyen Derdiyok, “Bu yaklaşım, hastaların 2’nci ve 3’üncü basamak hastanelere gitme oranını azaltacak ve sahiden muhtaçlığı olan şahısların hastanelere daha rahat ulaşmasını sağlayacaktır. Bakanlığımız, aile hekimliği sistemini güçlendirerek, hem ilaç yazımı hem raporlar hem de tetkikler konusunda daha fazla yetki tanımayı planlıyor. Bu sayede, daha verimli ve gerçek bir sıhhat hizmeti sunulacaktır. Bakanlık, 2’nci ve 3’üncü basamaktaki yükü azaltmayı hedefliyor ve bunun ekonomik açıdan da büyük bir fark oluşturduğunu unutmamalıyız. Bir hastanın aile hekimliğinde bakılması, hastanede bakılmasına nazaran çok daha düşük maliyetlidir. Bu nedenle, devletin yükünü azaltmak ve gerçek yönlendirmeleri sağlamak gayesiyle halkımızın da dayanağını bekliyoruz. Yeni açılacak aile hekimlikleri ile sizlerin daha rahat ve uygun ortamlarla buluşmanızı sağlayacağız. 2025 yılı prestijiyle, birinci basamağa büyük yatırımlar yapacağız ve her ilçede aile hekimliği hizmetinin yaygınlaşacağını göreceksiniz. Bakanlığımız, bu süreçteki onaylarıyla birlikte, halkın daha erişilebilir ve uygun fiziki ortamlarda hizmet almasını sağlayacak” dedi.
Tüm sıhhat sistemlerini bir harita üzerinden planlama yaparak yönlendirdiklerine dikkati çeken Derdiyok, “İlçelerimizde 126 aile hekimliği ünitemizle etkin hizmet vermekteyiz. Şu an prestijiyle bu bilgiler Slack üzerinden görüntüleniyor. Biz, harita üzerinden her aile hekimliği ünitemizin yerini görebiliyoruz. Bu sayede hangi coğrafyada hizmet verdiğimizi ya da hangi bölgelerde eksik olduğumuzu tespit edebiliyoruz. Bu doğrultuda tüm sıhhat sistemimizi harita üzerinden planlama yaparak yönlendiriyoruz. Bu yıl aile hekimliği sistemimize yeni arkadaşlarımızı ekledik. Yeni bir siyaset değişikliği yapıldığını da buradan duyurmak istiyoruz. Yeni aile hekimliği üniteleri oluşturma gereksinimimiz doğdu. Bu kapsamda, hem yatırım programlarına eklediğimiz projeler hem de Bakanlığımızdan aldığımız müsaadelerle yeni aile hekimlikleri açacağız” diye konuştu.
Derdiyok, kelamlarına şöyle devam etti:
“Birinci basamak sıhhat sisteminin temel taşlarından olan aile doktorları ve aile sıhhati çalışanları sıhhatin korunması ve geliştirilmesi için çok kıymetli role sahipler. Bu noktada Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemelerle daha aktif ve fonksiyonel bir sistem kurulmaya çalışılıyor. İlimiz aile hekimliği sistemine yeni 2 ünite daha ekleyerek Kuzeykent ve Mehmet Akif Ersoy Mahallelerinde de toplam 6 doktorun çalışacağı yeni aile sıhhati merkezleri için çalışmalarımız süratle devam ediyor.”