Bolu’da 44 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan usta İsmail Özkan, ayakkabı tamirine ilginin arttığını söyledi. Özkan, “Alım gücü düştüğü için çok sayıda vatandaş ayakkabılarını tamir ettirmeye getiriyor” dedi.
Bolu’da havaların soğumasıyla birlikte kışlık ayakkabılar dolaplardan çıktı. Kimi vatandaş yeni kışlık ayakkabı alırken kimisi ise eski ayakkabılarını tamir ettirmek için ayakkabıcı dükkanlarının yolunu tuttu. Ayakkabılarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamir ustalarının dükkanlarında yoğunluk oluşturdu. Gölyüzü mahallesinde 1980 yılından bu yana birebir dükkanda ayakkabı tamirciliği yapan İsmail Özkan, alım gücü düştüğü için çok sayıda vatandaşın ayakkabılarını tamir ettirmeye getirdiklerini belirtti.
“Kauçuk tabanlı ayakkabılar alınması önerilir”
Kışın karda kauçuk tipi ayakkabıların kullanılması gerektiğini söyleyen ayakkabı tamir ustası İsmail Özkan, “Ayakkabıların yüzeyinin deri olması gerekiyor. Yapay deriler biraz sağlam olmuyor. Gerçek deri almak daha düzgün zira tamirini yapmak da daha kolay. Gerçek deri uzun ömürlü olur ve tamiratı daha rahat yapılır. Ayakkabının altlarının kaymaması için de kauçuklu taban tercih edilmelidir. Altlar yumuşak olmalı, yere bastığı vakit güzel kavramalıdır. Fakat çok sert tabanlar kayma yapar. Şu an kauçuklu tabanlar eskisi kadar bulunmuyor ancak yeniden de dikkatli alışveriş yaparak kauçuklu tabanlı ayakkabılar alınması önerilir” dedi.
“Alım gücü düştüğü için tamir ettirmeye geliyorlar”
Çok sayıda vatandaşın alım güçlerinin düştüğünü işaret eden Özkan, bu sebepten ötürü ayakkabı tamir ettirmeye getirdiklerini belirtti. “Vatandaşların alım gücü düştüğü için çoklukla tamir için geliyorlar. Yaz, kış fark etmeksizin yazlık ya da kışlık bot ve çizmeler daima tamir edilmeye geliyor. Tamirler ekseriyetle 20 TL’den başlıyor. Yapılan işin tipine nazaran değişiyor. Örneğin, alt değiştirme, topuk yapma, yırtık onarma üzere süreçler farklı fiyatlarla yapılabiliyor” diye konuştu.
“Suni deri ve gerçek deri ayırt edilemiyor”
Vatandaşların yapay ve gerçek deri ortasındaki farkı bilmedikleri için sorun yaşadıklarını tabir eden ayakkabı tamir ustası Özkan, “Ayakkabı satın alırken vatandaşlar deri mi, yapay deri mi olduğunu bilemiyorlar. Yapay deri, soğuk havaya sağlam değildir ve büküldüğü vakit basitçe yırtılabilir. Yırtıldığında tamiri zorlaşır ve değiştirilmesi gerekebilir. Ayakkabı çıkarılırken de yırtılma olabilir. Meğer gerçek deride bu türlü bir sorun olmaz. Deri yalnızca bükülür, lakin kırılma ve kopma yaşanmaz. Alırken ‘hakiki deri’ olup olmadığı sorulursa, daha düzgün olur. Zira ekseriyetle yapay deri de ‘deri’ olarak satılabiliyor. Yapay derilerin de kaliteleri farklıdır, fakat vatandaş bunu bilemediği için kullanıyor” tabirlerini kullandı.