Yaşlılara Kolaylık İçin HES Karekodlu Anahtarlık Yapıyor

Yaşlılara Kolaylık İçin HES Karekodlu Anahtarlık Yapıyor

Yayın: 31.12.2020 18:01
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te fotoğrafçılık yapan İsmail Eser Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile giriş yapılan yerlerde yaşlılara kolaylık olması için HES karekodlu anahtarlık yapmaya başladı.
Soğuksu Mahallesi’nde 30 yıldır fotoğrafçılık yapan Eser, giriş yerlerinde HES kodu sorulduğunda vakit kaybetmeden ve pratik şekilde geçiş için HES karekodlu anahtarlık yapıyor.
Pandemi dolayısıyla alışveriş merkezlerine, pazar yerlerine girişin HES kodu ile olmaya başladığını, yaşlı genç fark etmeksizin giriş yerlerinde kolayca HES kodunu göstermesi için böyle bir şey düşündüğünü belirterek, “HES kodlu anahtarlık çalışması yapmaktayım. Bu şekilde daha kolay girilebiliyor. Telefonlarda gelen HES kodu mesajını bulmak baya bir zaman alıyor. Mesaj olarak ya da fotoğraf olarak aşağılarda kalabiliyor. Anahtarlık ile daha hızlı işlerini görebilirler diye düşünüyorum. O yüzden böyle bir şey yapmaya karar verdim. Yaşlı insanlar eski telefon kullanıyorlar. Eski telefonlarda HES kodunu almak daha zahmetli oluyor. Pazar yerlerinde olsun alışveriş merkezlerinde olsun görevli arkadaşlara telefondan göstermek de zor oluyor. Bu yöntem ile daha rahat edeceklerini düşünüyorum” dedi.
HES kodu anahtarlığı yaptırmak isteyenlerin neler yapması gerektiği konusunda Eser, “Almış olduğu HES kodunu telefonundan benim telefonuma ya da bilgisayarıma atması gerekiyor. Bilgisayara aldıktan sonra çalışmaya başlıyorum. O aşamaları da bitirdikten sonra fotoğraf çıktısını alarak anahtarlığın içerisine yerleştiriyorum. HES kodu almayı bilmeyen ya da akıllı telefon kullanmayan yaşlılarımız için ben HES kodlarını almaya yardım ediyorum” diye konuştu.

“Düğünler iptal edildiği için arayış içerisine giriyor insan”
Eser korona virüs tedbirleri kapsamında düğün merasimlerinin yasaklandığından bu yana işlerinin olmadığını belirterek, “Korona virüs tedbirleri kapsamında düğünler iptal edildiği için arayış içerisine giriyor insan. Nasıl para kazanabilirim, nasıl ticaretimi döndürebilirim diye. Farklı uygulamalarla böyle kazanç sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Talebe göre farklı şekillerde karekodlu ürünler yapabileceğini söyleyen Eser, “Talepler yavaş yavaş olacak diye düşünüyorum. Halkımız böyle bir şeye yeni yeni adapte oluyor ama yavaş yavaş yapıyorum. Anahtarlıklarda fotoğraf da kullandığım için, anahtarlık ücreti fotoğraf baskısı falan 10 TL bir bedel istiyorum. Talebe göre değişik şeyler yapılabilir. Türkiye çapında değişik modeller yapan arkadaşlardan görüyorum. Talep geldiğinde gördüğüm modeli yapabilirim” şeklinde konuştu.
HES karekodlu anahtarlık yaptıran Sebahatttin Ustaoğlu işine yaradığını söyleyerek, “Çoğu yere girerken HES kodu soruyorlar. Telefonu çıkarıp HES kodunu bulmak yerine pratik bir şey kullanmak amacıyla anahtarlık aldım. Girişler daha kolay, pratik. O yüzden işimize yarıyor diye yaptırdık” dedi.

2 kişi görüş bildirdi

  1. karbuksevdalısı

    Allahım kurta insanoğlunun zulumden ve kurselçilerden ve uygulamarından.ALLAH aşkına söyleyin herkesin bir tc numarası vatandaşlık numarası yokmu ne bu hes kodu uygulamsı .yaşlı ınsanlar vecocuklar neden verecek hes kodunu adamın ınyternetı ve akıllı telefonumu var .bu uygulamanın amcı nedır nedemek HES kodu ? bu uygulaman tamman amacı dısında farklı bır uygulamanın alt yapısı gıbı görünüyor .madem amacınız vatandaşın sağlıgını korumak ozman herkesın bır TC numarası var onu kullanalım hes kodu yerine olmaz mı? Ama amaç farklıysa bilemem.

  2. ahmet amca

    yaşlı ve cocuklar nerden alaçak hes kodunu .herkesın tc numarası var neden onu hes kodu olarak kullanmıyoruz anlamak mumkun değil.pakı turkıyede yaşayan yabancılar göçmenler nasıl hes kodu alıyor.almıyormu ? yaşlılar düşünülmenden yapılan buır hes kodu uygulaması amacı bellı aşı olmayanları zorlayarak kamusal lanlara sokmamak..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Avrupa trampolinde altına ulaşan Sinan, dünya ve olimpiyatta da “ilk”lerin peşinde

Anadolu Ajansı
Yayın: 01.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – ZAFER GÖDER – Trampolin Cimnastik Avrupa Şampiyonası'nda kürsünün zirvesinde yer alarak Türkiye'ye gençlerde ilk altın madalyayı getiren Sinan Cankurt, başarısını 2025 Dünya Şampiyonası ve 2028 Yaz Olimpiyat Oyunları'na da taşımak istiyor.

Portekiz'in Guimaraes kentinde, 3-7 Nisan tarihlerinde düzenlenen şampiyonada genç erkekler kategorisinde 53.740 puan alarak kariyerinde ve ülke tarihinde gençlerde ilk altın madalyayı kazanan 14 yaşındaki Cankurt, Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'ndeki salonda çalışmalarını sürdürüyor.

Kasım 2022'de Bulgaristan'daki Trampolin Cimnastik Dünya Yaş Grupları Şampiyonası'nda 11-12 yaş kategorisinde de birincilik elde eden Cankurt, bu yıl ulusal organizasyonlarda başarılı olup 2025'teki Dünya Şampiyonası'na altın madalya için gitmek istiyor.

Türkiye'ye gençlerde dünya klasmanında da ilki yaşatmayı hedefleyen milli trampolinci, 2028'de ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenecek Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılma ve kürsünün zirvesinde yer alarak başarılarını taçlandırma hayali için çalışıyor.

– “Dünya şampiyonasına daha sıkı hazırlanacağız”

Sinan Cankurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa şampiyonasında bayrağı göndere çektirip, ailesini ve Türk milletini gururlandırdığı için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kazandığı madalyanın tarihte ilk olmasının kendisi açısından önemine değinen Cankurt, “Dünya şampiyonasına daha sıkı hazırlanacağız. Daha çok madalya ile döneceğiz. Arkadaşım Batu'yla bu sefer madalya alacağımıza eminim. Daha büyük başarılarla döneceğimize inanıyorum.” dedi.

Cankurt, dünyada bireyselde madalya almayı ve senkronda da kesinlikle şampiyon olmayı hedeflediğini anlatarak, “Olimpiyatlara daha uzun bir yolculuk var. Olimpiyatlara gelene kadar yine madalyalar almak istiyorum. Trampolinde olimpiyata katılan ilk sporcu olmak, katıldığımda da madalya almak istiyorum.” diye konuştu.

İlkokulda öğretmeninin kendisini seçmesiyle başladığı cimnastikte 7 yaşından bu yana hayatında büyük değişiklikler yaşadığını aktaran Cankurt, sporla hayatının düzene girdiğini kaydetti.

Cankurt, sporun eğitim hayatına olumlu etkilerini de gördüğüne işaret ederek, “Ödevlerimi daha disiplinli yaptım. Güzel çevrem oldu. Küçükken arkadaşlarım dışarıda oyun oynuyordu, ben buradan antrenman yapıyordum. Bazen sporu bırakma eşiğine geldim ama pişman değilim. İyi ki devam etmişim.” ifadesini kullandı.

Herkese spor yapmayı öneren Cankurt, disiplinle devam edilmesi halinden başarı elde etmenin hayal olmadığını sözlerine ekledi.