Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
31 Temmuz, 2025 09:56 tarihinde yayınlandı
0

Yaz aylarında artan arı temaslarına karşı uzmanlardan uyarı

Yaz aylarında artan arı temaslarına karşı uzmanlar, bilhassa alerjisi olan bireylerin daha dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Gündüz, arı sokmalarının birtakım bireylerde hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çekerek “Nefes darlığı, hırıltı, tansiyon düşüklüğü, bayılma, göz kararması, bedende yaygın kızarıklık, ciltte solukluk ve ishal üzere belirtiler, şiddetli alerjik tepkilere işaret edebilir. Bu bulgular ortaya çıktığında hiç vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır” dedi.

Arı zehrine karşı alerjisi bulunan bireylerin yanlarında kesinlikle adrenalin oto-enjektörü (adrenalin pompası) taşımaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Gündüz, “Bu çeşit acil durumlarda ilaç, direkt kıyafet üzerinden kas içine uygulanabilir. Tıpkı vakitte 112 Acil Davet Merkezi’ne derhal ulaşmak, hayat kurtarıcıdır” diye konuştu.

Arı sokmalarının ekseriyetle hafif seyrettiğini kaydeden Gündüz, “Arı sokmaları ekseriyetle hafif seyreder ve sokulan bölgede şişlik, kızarıklık, ısı artışı üzere belirtilerle kendini gösterir. Bu çeşit durumlarda şu tedbirler önerilmektedir: Arının iğnesi, cımbız gibisi bir aletle dikkatlice ve süratlice çıkarılmalı. Sokulan bölge sabunlu suyla yıkanarak temizlenmeli. Soğuk kompres (buz torbası) uygulanmalı. Kaşıntı için antihistaminik kremler, bulaş riskine karşı antibiyotikli pomatlar kullanılmalı. Isırılan bölgenin biraz yüksekte tutulması değerlidir. Hafif alerjik tepki gösteren olaylarda bu bulgular ekseriyetle 2-3 gün içinde bizatihi kaybolur. Fakat açık alanda çalışanlar ya da tabiatta vakit geçiren vatandaşların arı sokması riskine karşı şuurlu ve hazırlıklı olmaları hayati önemlidir” ikazında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin