Yetişkinlerin yüzde 10’unda safra kesesi taşı görülüyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 04.10.2024 20:15
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Akıncı, safra kesesi taşlarının özellikle fazla kilo, obezite ve genetik faktörlere bağlı olarak yetişkinlerin yüzde 10'unda görüldüğünü bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Akıncı, safra kesesi taşlarının, safra kesesi içinde oluşan, genellikle kolesterol, bilirubin, safra tuzları ve kalsiyumdan oluşan sert, çakıl taşı benzeri, katılaşmış safra tortuları olduğunu belirtti.

Akıncı, genellikle fazla kilo, obezite, genetik özellikler ve diyet içeriğine bağlı olarak safra taşları gelişebildiğini aktararak, “Toplumumuzda yağlı, kızartma türü yiyecekler çok fazla tüketildiğinden safra taşlarının sıklığı da artmaktadır. Safra sıvısının bir parçası olan kolesterol diyetle fazla miktarda alınırsa bu durum taş gelişimini tetikleyecektir. Safra taşlarının bir diğer nedeni ise safra kesesinin tam olarak boşalamamasıdır. Erişkin bireylerin yaklaşık yüzde 10'unda safra taşları bulunuyor. Safra taşları 40 yaş üzeri, obezite, şeker hastalığı ve yüksek kolesterolü olan, ailesinde safra taşı öyküsü bulunan, kontrolsüz diyet yaparak ani kilo kaybı yaşayan bireylerde daha sık görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Karnın sağ üst veya orta üst bölümünde ağrı, karında şişkinlik, bulantı, kusma, sağ omuzda ve kürek kemiğinde ağrı, ciltte ve gözlerde sarılık gibi belirtilerin safra taşına işaret ettiğini kaydeden Akıncı, safra kesesi taşlarında ağrı genellikle yağlı, kızartmalı bir yemek öğününden sonra ortaya çıktığını ve şikayetlerin birkaç saat veya günlerce sürebildiğinin bilgisini paylaştı.

– “5 milimetrenin üzerindeki semptomatik safra taşlarında tedavi ameliyatla mümkündür”

Akıncı, safra kesesi taşlarında kesin tedavi yönteminin ameliyat olduğuna vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Ameliyatla safra kesesinin tamamı çıkarılmaktadır. Dünyada uygulanan altın standart yöntem 'laparoskopik kolesistektomi' yani kapalı safra kesesi ameliyatıdır. Laparoskopik kolesistektomi, karından 3 ya da 4 adet küçük delikten girilerek, kamera eşliğinde yapılır ve ortalama 30-60 dakika süren bir işlemdir. Ameliyatın kapalı yöntemle yapılması sayesinde daha az ağrı olmakta ve hastalar daha erken normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopik kolesistektomi sonrası herhangi bir komplikasyon yaşanmaması halinde hastalar ameliyat sonrası birinci günde taburcu edilir. Bazen henüz 2-3 mm çapta olan safra taşlarına yönelik ise öncelikle ilaç tedavisi (ursodeoksikolik asit) ve diyet uygulanır. Tedavi sonrası taşların kaybolması halinde ise operasyona gerek kalmamaktadır. Ancak 5 milimetrenin üzerindeki semptomatik safra taşlarında tedavi ameliyatla mümkündür.”

Safra kesesinin yokluğu herhangi ciddi bir probleme yol açmayacağının altını çizen Akıncı, safra kesesinin alınması vücudun işleyişini, besinlerin sindirim sürecini bozmayacağını bildirdi.

Akıncı, “Sindirim sıvısı olan safra, karaciğerden bağırsağa akışını sürdürmeye devam eder. Yalnızca ameliyat sonrası ilk 4 hafta vücudun adaptasyon süreci olacağından bu dönemde yağda kızarmış gıda veya yumurta sarısı gibi yüksek kolesterollü gıda tüketmemeye özen gösterilmelidir.” uyarısında bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Denetim Kurulu ve Mali Yönetim Komitesi toplantısı başarıyla tamamlandı.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, yerel yönetimlerin geleceğine yönelik önemli kararların alındığı bir platform oldu.

Toplantıya katılan isimler arasında UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Kahraman, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, WALD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Emin Canacankatan, Kütahya Belediyesi Etüd ve Proje Müdürü Mehmet Zenci ve Kütahya Belediye Temsilcisi Sedat Aslantaş yer aldı. Bunun yanı sıra Sultangazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Murat Yıldırım, Safranbolu Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörü Hilal Yılmaz ve UCLG-MEWA İdari Mali İşler Ekibi de toplantıda hazır bulundu.

Toplantının ana gündem maddeleri arasında, UCLG-MEWA’nın gelecekte hayata geçireceği projeler, mali yönetim stratejileri ve yerel yönetimlerin uluslararası işbirliklerini güçlendirme yolları yer aldı. Kaynakların etkin ve verimli kullanımı, yerel yönetimlerin sürdürülebilir yapılar oluşturması ve bu yapıların kapsayıcılığının artırılması üzerine önemli tartışmalar yapıldı. Ayrıca, yönetim kurulunun bir sonraki toplantısında görüşülecek konular belirlendi.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, toplantının ardından katılımcılara Safranbolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtarak şehri keşfetmelerini sağladı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Cittaslow (Sakin Şehir) unvanına sahip olan Safranbolu, bu tür uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaparak yerel yönetimlerdeki vizyoner duruşuyla olduğu kadar, kültürel mirasıyla da dikkat çekmeye devam ediyor.

Safranbolu’nun bu prestijli toplantıya ev sahipliği yapması, hem yerel yönetim alanındaki etkin rolünü pekiştirdi hem de şehrin uluslararası alanda tanınırlığını artırdı.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427