Safranbolu’nun tarihi mirasına sahip çıkma zamanı geldi!

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 02.07.2024 12:22
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu ilçesi, Türkiye’nin önemli tarihi ve mimari değerlerine ev sahipliği yapıyor.

Geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Safranbolu’da, mimari bütünlüğün korunarak uzun yıllar yaşatılması için basit onarımların yapılması zorunluluk haline geldi. Osmanlı dönemine ait mimari özellikleriyle dikkat çeken şehrin genel dokusunu oluşturan bu tarihi evlerin, bakımı ve onarımı konusunda herkesin seferber olması gerekiyor. Yoksa ki, tarihi evler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor, acil önlem planlarının ivedilikle hayata geçirilmesi önem taşıyor.

Turistler Tarihi Evleri Görmek İçin Geliyor

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’da tarihi evlerin birçoğu zamanla bakımsızlık nedeniyle hasar görmüş. Bazı evlerin çatıları ve cephelerinde ciddi sorunlar bulunuyor. Bu evlerin kısa sürede restore edilmemesi durumunda, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları görülüyor.

Tarihi evlerin restorasyonu konusunda belediyenin ve yerel yönetimlerin önemli rolü bulunuyor. Bu tür projelerde ev sahiplerine destek sağlanması, kredi ve hibe programlarının oluşturulması büyük önem taşıyor. Özellikle yangın geçirmiş konakların restore edilmesi ve kente yakışmayan görüntülerinin ortadan kaldırılması için acil önlem ve eylem planlarının uygulanması bekleniyor. Tarihi kente yakışmayan görüntülerin giderilmesi, bu tarihi yapılara sahip çıkılması, şehrin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması bugün atılacak adımlarla şekilleniyor.

Konuyla ilgili görüşlerine yer verdiğimiz vatandaşlar, şunları dile getirdi: “Safranbolu’nun tarihi evleri, Türkiye’nin önemli kültürel miraslarından biri. Bu evlerin korunması ve restore edilmesi için gerekli olan çalışmaların hızla yapılması, şehrin tarihi ve kültürel değerlerinin yaşatılması büyük önem taşıyor. Tarihi çarşıda cephe sistemleri zamana yenik düşmüş, penceresi, duvarı, çatısı onarım bekleyen bazı evlerin restorasyonları yapılmazsa yok olacağı görülüyor. Zamana meydan okuyan tarihi evlerin bazıları ise tuğla ile doldurularak belli bir dönemin tadilat izlerini taşıyor. Bu tescilli evlerin, belediyenin ve yerel yönetimlerin katkısıyla birlikte ev sahiplerinin kültürel mirası sahiplenerek, koruma altına almak için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini gözler önüne seriyor. Bu konuda basit cephe onarımları için kredi destekleri ve hibe programların geçmişte verildiği biliniyor. Özellikle Safranbolu’nun tarihi yapısı içerisinde göz göre göre yok olmayı bekleyen yangın geçirmiş konakların kente yakışmayan görüntüleri de giderilmeyi bekliyor. Tarihi köprüler, dere yatakları ve çeşmeler ciddi bir bakıma ve onarıma ihtiyaç duyuyor. Safranbolu’nun tarihi mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için tüm paydaşların bir araya gelerek ortak bir çaba göstermesi elzem oldu. Bu tarihi zenginliğin yok olmaması ve kentin turizm çekiciliğinin devam etmesi için gerekli olan destek ve çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi önem taşıyor. Koruma Kurulu ve Kent Konseyi’nin çalışmalarını bekliyoruz.”

Kurulun ve Konseyin Harekete Geçmesi Bekleniyor

Kent konseyi, şehrin yerel yönetimini ve gelişimini yönetir. Bu konsey, şehrin altyapı projelerini, kentsel iyileştirme projelerini planlar, sosyal hizmetlerin sağlanmasını organize eder, çevre koruma ve sürdürülebilirlik çalışmalarını destekler ve halkın katılımını teşvik ederek şehir yaşamını geliştirir. Ayrıca, şehir bütçesini hazırlar ve kentsel gelişim stratejileri belirler. Safranbolu’da zorunluluk haline gelmiş durumda olan birçok yapıya, gerekli basit onarımlar ve tadilatlar için Koruma Kurulu ve Kent Konseyinin harekete geçmesi bekleniyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

TürkTraktör, “Case IH Faz 5 Günleri”nde ürünlerini çiftçilerle buluşturdu

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.09.2024 00:00
A+ A-

İSTANBUL (AA) – TürkTraktör, “Case IH Faz 5 Günleri” kapsamında son teknoloji ürünlerini 5 ilde çiftçilerle buluşturdu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, gerçekleştirilen etkinliklerde TürkTraktör'ün yüksek kaltile markası Case IH'in Faz 5 emisyon seviyesindeki traktör, ekipman ve hassas tarım ürünleri çiftçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Case IH ürünlerinin sergilendiği Faz 5 Günleri Ankara'da başlarken, sırasıyla Kütahya, Konya, Niğde ve Kahramanmaraş'ta düzenlendi. Faz 5 Günleri'ne katılan yaklaşık 1300 çiftçi, traktör ve ekipmanların yanı sıra TürkTraktör Hassas Tarım ürün gamında yer alan Otomatik Dümenleme Sistemleri, Akış ve Uygulama Kontrol Sistemleri, yerli araç bağlantı sistemi TTConnect ve yerli akıllı yönlendirme sistemi TTGuide hakkında da uzmanlar tarafından bilgi aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TürkTraktör Şirket Lideri Matthieu Sejourne, çiftçileriyle kurdukları güçlü bağların neticesinde her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olabilmek için 70 yıldır var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Sejourne, “Faz 5 Günleri” kapsamında Case IH markamızın Faz 5 emisyon seviyesindeki en güncel ürünlerini 5 ilde sergiledik. Geleceğin tarımında başrol oynayacak traktör, ekipman ve hassas tarım ürünlerimizi deneyimleme fırsatı sunduk.” ifadesini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331