YÖNLER, AÇILAR ,HEDEFLER VE ACI BİBERLER

Güner ERBAY
Yayın: 24.08.2023 19:26 |Güncelleme: 21.09.2023 14:48
A+ A-

İlkokuldayken, öğretmenimizin bize sorduğu bazı matematik problemleri, kimi zaman farklı yollardan gidilerek çözülebilirdi. Öğretmenler, bu yolları göstermek zorunluluğundadır ve genellikle de gösterirler zaten. Kimi beyinler yollardan birini, kimi beyinlerse öbürünü tercih eder. Problemlerin tek bir çözümü olmadığını bilmek çok ehemniyetlidir. Hatta bazen bir üçüncü yolun varlığı bile söz konusu olabilir. Bir sınıfta bu yollardan her birini tercih eden çocuk sayıları, bizde olmasa bile bazı ülkelerde tespit edilmiş, buna göre de bir çok sonuçlar çıkarılıp, her türlü planlamalar yapılmıştır eminim. Biz ise önemsemeyiz böyle küçük ayrıntıları. Ne lüzum var değil mi ? Kim hangi yoldan giderse gitsin. Sonrasında, o planlamaları yapan ülkelerin güdümünde yaşarız, bize sorun teşkil etmez !

Yaşamda da hedefler her ne ise, onlara ulaşmak için farklı farklı yollardan gidilebilir. Hatta bazen seçilen yol tıkalı olabilir, o vakit diğerleri denenir. Diğerlerinin denenmesi, varlıklarından haberdar olmayı gerektirir. Beyin farklı yollara bir alışkanlık edindiyse görebilir onları. Beyinin alışkanlık edinmesinde; öğretmenlerin problem çözümündeki her bir yolu göstermesinin payı büyüktür. Değilse hedeften çabuk vazgeçişler gelir önüne. Yol bulamadığın durumlarda bile, sayın İlber Ortaylı’nın dediği gibi gözün de pekse, kendin bir yol açabilirsin. Kendin bir yol oluşturacaksan; bilgili, azimli, sebatkar ve meşakkat çekmeyi göze alabilen birisi olman gerekir.

Dünya yuvarlak olduğuna göre, gideceğin nokta her neresi olursa olsun ve de hangi yönü seçsen seç, oraya ulaşma imkanın olur. Doğu, batı kuzey güney ve bunların her çeşit karışımları, doğru açıyı bulduğun takdirde, eninde sonunda gitmen gereken yere ulaştırır seni. E dünya yuvarlak da evren dikdörtgen mi? O da yuvarlak, ha top gibi olmuş ha yumurta gibi fark etmez. Bu yüzden, insanların yolundan ziyade, hedefini dikkate almak gerekir. Hedef doğru hedef mi? Yolu yanlış açıdaki yönde bile olsa, bir zaman sonra doğrultur yanlış olanı. Allah bu farkındalığı oluşturabilecek nitelikleri vermiştir insana. Kimi zamanda O, açı değişikliği oluşturacak sebepler çıkarır önümüze, yardım için.

Yürüyüş yapmayı kendimi bildim bileli sevmişimdir. Hatta bizim aile topyekün yürüyüşçüdür. Fikrimce, bunda babamın sık tayinlerinin de etkisi oldu. Bir yerlerde bir yabancı olarak zaman geçirmek, doğanın içinde yer almakla kolaylaşır. Doğanın içinde yer almanın, en kolay ve her an mümkün olanı, evden çıkıp yürüyüş yapmaktır. Bizde; genellikle geceleri, evden çıkıp, tüm şehri dolaşarak vakit geçirirdik. Kar buz da engel olamazdı, şehrin tüm sokakları bizimdi. O zamanlar fazla araç yoktu yollarda, egzoz dumanına maruziyet minimumdaydı, hava çok daha temizdi. İnsan, bir şehrin yollarını en iyi yayan olarak öğrenir. Hele ki bir aile olarak yürüyorsan, çok da eğlencelidir. Sohbet, muhabbet yol ne zaman bitti anlayamazsın. Birbirinin her türlü nazını da çekersin. Yürünen yol insana kısacık gelir. Bir şehrin her türlü ana ve ara sokaklarını öğrenmek de farklı yolları görebilmede beyine alışkanlık kazandıran eylemlerdendir. Bu nedenle nörologlarca, bir yere her seferinde, farklı yollar kullanılarak gidilmesi tavsiye edilir. İster yayan ister taşıtla olsun, kalbin tercihi her daim sevilenle yapılan yolculuklardır fakat kimi zaman, hedef aynı dahi olsa, ayrı yönlere kanat çırpmak gerekir. Yolların yönleri uyuşamazken, kalpler aynı iz düşümünde konumlanmaya devam eder. Zordur elbette, hayatın çelişkilerinden birisidir gönlüne. Gerçekteyse herbir bireyin kendi tekamülü için olan olması gerekendir sadece !

Bazense sevilenle yapılan yolculuk fazlasıyla çetin çıkar. Benim Gelenimle olduğu gibi. Onunla olan yolculuğumuz ilk andan intibaren varlıkla yokluk arasındaki ince çizgide ilerledi. Hep başka yollar bulmayı gerekli kıldı. Çok şükür ki, bu yolları bulmada, şimdiye değin fena sayılmasam da, büyük lokma yut büyük konuşma demiş atalarımız. Korkarım ben öyle büyük laflardan. Olumlu olumsuz yaptığımız her şeyi bir yaptıranın olduğunu bilmezsek, öğrenmek zorunda kalıyoruz. Öğrenmek zorunda kalmaksa acılı olur. Bu acı biberlerin tadına bakmışlığım vardır benim. Sonuç olarak yaptığımız müspet menfi hiç bir davranışı tam olarak kendimize mal edemeyiz. Onu yaptıran İlahi gücü de idrak etmemiz gerekir.

Sevgilerimle

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Ceviz Hasadında Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzmanlardan Önemli Uyarılar!

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 08.09.2024 14:49
A+ A-

Karabük’te yıllanmış bahçelerin gözde ağaçları cevizlerin hasadı başladı. Ağustos ayında başlayıp, Ekim ayının son haftasına kadar devam eden ceviz hasadında geleneksel yöntemler kullanılıyor.

Ağaçlardaki cevizlerin toplanması için kimi zaman silkeleme makinesinden kimi zaman da ahşap ya da plastik sırıklardan yardım alınıyor.

Karabük’te ise aileler, kendi ceviz ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sahip oldukları bahçelerindeki ağaçlara çıkarak, ahşap sırıklarla hasada başladı.

Uzmanlar, ceviz ağacından düşme tehlikesinin artmasıyla birlikte silkeleme yöntemini makinelerle gerçekleştirilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca ceviz hasadının eldivensiz yapmaması için özellikle uyarılarda bulunuyor. Bunun yanı sıra eski kıyafetlerle ve dayanıklı eldivenlerle yapılacak hasadın, ceviz yağının lekesinin elden ve kıyafetten çıkmasının zor olmasından kaynaklanıyor. Cevizin içi kadar kabuğunun da ziyan edilmemesi önem taşıyor. Topraktaki verimi arttırdığı için kabukları da gübre olarak kullanılıyor. Ceviz hasadını çocuklarla yaparken mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor, çocukların ceviz kabuğunu tüketmemesi ve ellerini ceviz kabuğundan sonra gözlerine değdirmemeleri yönünde uyarıları yer alıyor.

Cevizin Hasadı ve Muhafazası

Uzmanlara göre; ceviz, özellikle chandler ve fernor gibi kaliteli fidan çeşitlerinden yetiştirilen bir meyvedir. Hasat zamanı, yeşil kabuğun üçte bir oranında çatladığı döneme gelmiş demektir. Bu aşamadaki hasat, “derim safhası” olarak adlandırılır ve iç ceviz ile yeşil kabuk olgunlaşır. Eğer cevizler bahçeden hemen toplanmayacaksa, meyvelerin ağaçta bırakılması iç ceviz kalitesi için daha iyidir.

Hasat Zamanı

Ceviz hasadı, bulunduğunuz iklim koşullarına bağlı olarak Ağustos ayı itibarıyla başlayıp Ekim sonuna kadar sürebilir. Ceviz çeşidine bağlı olarak, taze tüketim için erken hasat genellikle önerilmektedir.

Hasat Öncesi Hazırlık

Hasat işlemi öncesinde, ağaçların sulanması önerilmektedir. Ayrıca, hasat için tercih edilen saatler sabahın erken saatleri veya akşam gün batımına yakın serin zaman dilimleridir.

Hasat Şekli

Ceviz hasadı sırasında en uygun yöntem, ağacın nazik bir şekilde silkelenerek cevizlerin toplanmasıdır. Ağaca zarar vermemek için sırıkla vurma yönteminden kaçınılmalıdır. Hasat edilen meyvelerin yeşil kabukları çıkartıldıktan sonra, cevizlerin gölgede veya serin bir alanda kurutulması gerekir.

Cevizin Muhafaza Yöntemleri

İç cevizlerin önce kırılması gerekmektedir. Yüksek iç oranına sahip cevizler, piyasa tarafından daha çok tercih edilmektedir; bu da cevizlerin bütün halde çıkarılmasını önemli kılar. Kırma işlemi öncesi cevizin nem oranını artırmak, bu süreci kolaylaştıracaktır.

Tohum olarak seçilen cevizlerin hasadı, yeşil örtüsünün %80 oranında çatladığı dönemde yapılmalıdır. İç cevizlerin muhafazasında, yağ oranı %70 civarında olduğu için yağ asitlerinin bozulup cevizi acılaştırmaması adına depolama alanlarının nem oranı %4-5, sıcaklığı ise 4-5 °C olmalıdır. Bu koşullarda iç cevizler 1-1.5 yıl boyunca saklanabilir.

Kabuklu cevizler ise, 21 °C’de 4 ay ve 1 °C’de yaklaşık iki yıl boyunca muhafaza edilebilir. Cevizlerin doğru bir şekilde hasat edilmesi ve muhafaza edilmesi, ürün kalitesini ve raf ömrünü artıracak önemli adımlardır.

Karabük’te ceviz yaygın olarak baklavada kullanılırken, çok daha pratik bir tatlı olan kek yapımında da tercih ediliyor.

Pratik ve Lezzetli Bir Alternatif: Cevizli Kek Tarifi

Ev yapımı tatlılar arasında vazgeçilmez bir yere sahip olan cevizli kek, özellikle ceviz yemeyen çocuklar için mükemmel bir alternatif sunuyor. İşte lezzetli bir cevizli kek yapmak isteyenler için pratik bir tarif:

Malzemeler

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı ceviz içi (arzuya göre fındık, badem de eklenebilir.)

2 su bardağı un

Hazırlık Aşaması:

  1. Öncelikle derin bir kabın içine yumurtaları ve toz şekeri alarak köpük köpük olana kadar çırpın.
  2. Karışımın içine sıvı yağ ve süt ekleyip, tekrar çırpmaya devam edin.
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave edin. Kısa bir süre daha çırpın.
  4. Son olarak, dövülmüş cevizleri ekleyip spatula ile nazikçe karıştırın.
  5. Daha önce yağlayıp unladığınız yuvarlak kek kalıbına hamuru dökün.
  6. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kekin içi pişene kadar yaklaşık 50 dakika kadar pişirin.
  7. Sürenin sonunda keki kürdanla kontrol ettikten sonra fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin. Ardından kek kalıbından ters çevirerek çıkarın.
  8. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpin. Kekinizi dilimleyin ve servis edin.

Cevizli kek, hem lezzetli hem de pratik bir tarif olarak evlerin vazgeçilmezi olarak tercih ediliyor. Özellikle çocukların damak zevkine uyum sağlamasıyla dikkat çekiyor. Afiyet olsun.

 

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331