Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Yusufeli Baraj köprülerinin son halkası olan Yusufeli Merkez Viyadüğü'nü yarın hizmete açacaklarını bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, "çelik orthotropic köprü" olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün itme-sürme yöntemiyle yapıldığını bildirdi.
Yusufeli Barajı'nın yapımı dolayısıyla Yusufeli ilçe merkezi ve 7 köyün taşındığını anımsatan Uraloğlu, "Artvin'de yapılan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle değişen kara yolu ağı kapsamında inşa edilen Yusufeli Merkez Viyadüğü 11 Haziran Salı günü trafiğe açılacak. Yarın araç trafiğine açacağımız Yusufeli Merkez Viyadüğü sayesinde yeni Yusufeli ilçesi ve çevre köyler ile Artvin arası ulaşım mesafesi yaklaşık 15,5 kilometre, ulaşım süresi de 25 dakika kısalacak. Viyadüğümüz ile vatandaşlar zamandan, yakıttan tasarruf yaparak konforlu bir şekilde seyahat edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Uraloğlu, köprünün sanat yapıları ve üstyapı imalatlarının tamamlandığını vurguladı.
Tabliyelerin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullanıldığını kaydeden Uraloğlu,"Toplam 44 segmentin kaynak işlemlerini tamamlayıp 5 Şubat'ta son sürme işlemini gerçekleştirerek viyadüğün birleşimini tamamladık. 8 orta ayak, 2 de kenar ayak üzerine kurduğumuz köprünün en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre. Ayrıca Sarıgöl Kavşağı'ndan başlayan viyadük T13 tüneline bağlandı." ifadelerini kullandı.
Viyadük ile 43 milyon lira tasarruf sağlanacak
Uraloğlu, Yusufeli rölekasyon yolları bünyesinde toplam uzunluğu 2 bin 188 metre olan 4 teknolojik köprü yapıldığını hatırlattı. Bu köprülerden Tekkale Viyadüğü, Yusufeli Baraj Viyadüğü ve Şilenkar Viyadüğü'nü daha önce hizmete aldıklarını belirten Uraloğlu, şöyle devam etti:
"Yusufeli Merkez Viyadüğü ile kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin de önüne geçiyoruz, trafiğin güvenli hale getirilmesini ve seyahat konforunun artırılmasını sağlıyoruz. Yusufeli Merkez Viyadüğü sayesinde, toplam 43 milyon lira tasarruf sağlanacak."
Uraloğlu, Yusufeli Barajı ve HES ile kapanan vadi güzergahındaki yolların yerine yeniden inşa edilen kara yolunda iki yakayı birleştiren Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün trafiğe açılmasıyla yeni Yusufeli ilçesi ve çevre köyler ile Artvin arasındaki 16,2 kilometrelik yolun 685 metreye ineceğini de kaydetti.
Bakan Yumaklı: “Ormanlık alanlarda lütfen ateş yakmayalım”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarının önlenmesi için vatandaşlara davette bulunarak, "Hava sıcaklıklarının olağandışı bir formda artmaya başladığı bu günlerde lütfen lakin lütfen yalnızca ormanlık alanlarda değil, dışarıda, konutlarınızın ya da kapalı alanlar dışında katiyen ateş yakmayın" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı münasebetiyle memleketi Kastamonu’yu ziyaret etti. Kastamonu Valiliği’nde düzenlenen bayramlaşma merasimine katılan Yumaklı, vatandaşların bayramını kutladı. Bakan Yumaklı, Vali Meftun Dallı’yla da bir ortaya geldi. Vali Dallı’dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Yumaklı, ardından AK Parti Kastamonu Başkanlığında partililerle buluştu. Kastamonu Valiliğinde açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, orman yangınlarının önlenmesi için davette bulundu.
"Güçlü ve büyük Türkiye maksadında tarihi sorumluluk hissiyle yalnızca Türkiye’nin Türkiye’den ibaret olmadığını her daim söz ediyoruz"
Birlik ve beraberliğin ehemmiyetinden bahseden Bakan Yumaklı, "Birlik ve beraberlik değerli, yalnızca Kastamonu’da değil, bütün dünyada değerli fakat en kıymetlisi de ülkemiz için bilhassa terörsüz Türkiye emellerine artık herkesin çok fazla inandığı ve bununla ilgili artık o makus günler geride bıraktığımızın şuuru hasebiyle yeni maksatlar, ülkemizin ve milletimizin gelişmesi için neler yapılabileceğimize dair ne yapılabilecekse, artık yeni projeler oluşturma iklimi de bizleri son derece mutlu ediyor. Lakin yalnızca bizim ülkemiz için değil mazlumların ve mağdurların olduğu coğrafyalarda da inşallah barış en kısa vakitte gelir. Bilhassa İslam dünyasının birlik ve beraberliği bunu sağlamış olur, bunun içinde dua ediyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye gayesinde tarihi sorumluluk hissiyle yalnızca Türkiye’nin Türkiye’den ibaret olmadığını her daim tabir ediyoruz. Bilhassa Türkiye’nin bir umut noktası olması, ülkemizin bir barış adası olması, bütün ülkelerin sorunlarını adaletli bir biçimde kendilerine teklifler sunulacağından hareketle hem Türkiyemize hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza olan teveccühlerle bugünlerde Türkiye’nin bu manada ehemmiyetini ortaya çıkarmış vaziyettedir. Bilhassa yanı başımız da bulunan Suriye konusundan başlamak üzere tekrar dünya için büyük bir tehdit arz eden Ukrayna-Rusya savaşı da inşallah bu barış gayretleriyle birlikte o ülke halkalarının aldıkları sorumlulukla sona ermiş olur" dedi.
"Ormanlık alanlarda lütfen ateş yakmayalım"
Orman yangınları için vatandaşların farkındalığının değerli bir önleyici öge olduğuna dikkat çeken Yumaklı, "Kurban Bayramları ekseriyetle sıcak havalara denk geldi. Kastamonu’dan bütün Türkiye’ye bütün vatandaşlarımıza bilhassa hava sıcaklıklarının olağandışı bir halde artmaya başladığı bu günlerde lütfen lakin lütfen yalnızca ormanlık alanlarda değil, dışarıda, konutlarınızın ya da kapalı alanlar dışında katiyetle ateş yakmayın. Yangın çıkmak için sebep arıyor, bunu söndürmek için o uğraşı hakikaten vakit zaman hepimizin yüreklerini dağlayan imgelere sebep oluyor. Yalnızca bir ağaç yangınından bahsetmiyoruz, ormanda yaşayan her türlü canlının hayatını kaybetmesinden bahsediyoruz. Bilhassa yangına hassas bölgeler başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafında kesinlikle ancak kesinlikle ormanlık alanlarda ya da ormanlık alanlara yakın yerler başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızdan özel bir hassasiyet istirham ediyoruz. Diliyorum ki bu sene orman yangınları açısından ülkemiz için hepimizin gurur duyacağı bir tablo ile sonlanmış olsun. Ben tekrar bayramınızı tebrik ediyorum, sizin nezdinizde öncelikle Kastamonuluların, akabinde tüm ülkemizin ve İslam aleminin bayramlarını kutluyorum" diye konuştu.
Vali Meftun Kollu da vatandaşların Kurban Bayramını kutladı.
Bayramlaşma programına Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci ile Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç ve Taşköprü Belediye Lideri Hüseyin Arslan da katıldı.
Bakan Yumaklı’nın konuşmasının akabinde Vilayet Müftüsü Bekir Derin tarafından dua edildi.